-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 18

Konstitucinis Teismas spręs, ar gali bankrutuoti už sukčiavimą teistas asmuo

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti bylą, ar gali bankrutuoti už sukčiavimą stambiu mastu teistas asmuo, nesibaigus jo teistumui, ir ar jo padaryta žala gali būti nurašyta.
LR Konstitucija
LR Konstitucija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prašymus ištirti, ar Fizinių asmenų bankroto įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, pateikė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ir Joniškio rajono apylinkės teismas.

LAT nagrinėja bylą, kurioje bankrutuoti siekia fizinis asmuo, nuteistas sukčiavimą stambiu mastu 2002 metais, jo teistumas nėra išnykęs ir jis privalo atlyginti 218 tūkst. eurų žalos, kurią jis siekia nurašyti bankroto byloje.

LAT teisėjams kilo abejonių, ar baudų už nusikalstamas veikas nurašymas nereiškia neproporcingo kreditorių nuosavybės teisės suvaržymo. Daugelyje Europos valstybių yra apribojimai fizinio asmens bankroto procedūroje nurašyti reikalavimus, kurie kyla iš tyčiniu nusikaltimu padarytos žalos.

LAT nuomone, asmens teisė bankrutuoti nėra konstitucinė žmogaus teisė. Tai valstybės suteikiama galimybė, sudarant sąlygas nemokiam žmogui grįžti į aktyvią veiklą, legalizuoti pajamas ir pagal galimybes siekti bent iš dalies atsiskaityti su kreditoriais.

Tuo metu kito gyventojo prašymą dėl bankroto bylos iškėlimo nagrinėjančiam Joniškio rajono apylinkės teismui kilo abejonių, ar yra konstituciškai pagrįsta įstatyme pateikti siaurą sąrašą nusikalstamų veikų, kurias padariusiam asmeniui neišnykus teistumui negali būti keliama bankroto byla, į jį neįtraukiant nusikaltimų nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius