Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 07

Kopos tapo galvos skausmu

Klaipėdos universiteto mokslininkai ir apskrities vadovai nutarė, kad neverta skubiai atstatyti kopų, kurias suardė savaitgalio vėtra.
Dingsta ir kopos.
Kopos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Lietuvos rytas“ rašo, kad kasmet Palangos paplūdimius niokojančios audros šįkart skaudžiai smogė ir Kuršių nerijai. Preiloje pusės kilometro paplūdimio ruože bangos lyg peiliu nurėžė iki 10 metrų kopų.

Preilos gelbėjimo stotis šiuo metu stovi ant skardžio, iki kurio krašto yra likę apie 4 metrus kopų. Vakar apžiūrėjus šią vietą nutarta, kad mėginti gelbėti susidėvėjusį statinį neapsimoka, nes jo vertė – mažesnė, nei krantui tvirtinti reikia lėšų.

Skubiems krantų tvarkymo darbams Klaipėdos apskritis iš Aplinkos ministerijos gavo 300 tūkst. litų, tačiau norint sutvirtinti kopą ties gelbėjimo stotimi šių pinigų neužteks.

„Už šiuos pinigus mėginsime formuoti stačius kopų šlaitus ir juos užkloti šakomis. Šiame ruože atstatysime medinius laiptus, kad smalsuoliai nesumanytų kopomis laipioti į pliažą“, – būsimus darbus vardijo apskrities viršininkas Arūnas Burkšas.

Mokslininkai nemato prasmės audrų nuniokotų kopų dabar saugoti ir Palangoje. Pastarąją savaitę bangų nugraužtos kopos čia neatlaikė vakarų vėjų išsiūbuotos Baltijos jūros spaudimo. Apie 100 metrų nuo jūros tilto į šiaurę bangos nuplovė kopagūbrį. Nuo jūros iki kopų papėdėje nutiesto asfaltuoto dviračių tako liko tik apie 50 metrų priekopės dalis.

Kitur ardydamos kopas bangos pasiekė ir suniokojo net priekopėje paklotus takus. „Greitai aukštų kopų neįmanoma suformuoti. Per dvi savaites nuplautas kopas gamta ir žmonės kūrė daugiau nei šimtą metų“, – sakė įmonės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Palangos komunalininkams teko remontuoti ir audros apgadintą tiltą. Bangos keliose vietose išmušė tilto dangos lentas.  Į audrų nuniokotus paplūdimius smėlį planuojama vežti ateinančiais metais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius