-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 19

Koronavirusas Kėdainių mokykloje: izoliuotas 21 moksleivis

Startavus mokslo metams, visos šalies mokytojai ir kiti švietimo įstaigų darbuotojai turi galimybę išsitirti dėl koronaviruso infekcijos – Kėdainių rajonas čia ne išimtis. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija Kėdainių rajono savivaldybei skyrė 906 vnt. greitųjų serologinių testų, kurie atliekami naudojant kapiliarinį kraują ir kurie parodo, ar žmogus turi COVID-19 antikūnų. Pasirodė ir pirmieji rezultatai.
Tėvai net bijo leisti vaikus į mokyklą
Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazija / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Penki darbuotojai

Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijoje tyrimus atliko didžioji dalis darbuotojų. Penki darbuotojai trečiadienį gavo teigiamus atsakymus – jų kraujyje rasta COVID-19 antikūnių. Tai gali reikšti, kad asmenys yra susidūrę su koronaviruso sukėlėju, tačiau organizmas laiku sureagavo ir žmogus nesusirgo, arba, kad asmenys yra persirgę koronavirusine infekcija ir galbūt net turi imunitetą šiai ligai.

Vis dėlto, visiems šiems darbuotojams ketvirtadienį buvo atliktas ir koronaviruso testas, kai tepinėlis imamas iš nosiaryklės.

Serga viena

Penktadienį vakare išaiškėjo, kad viena darbuotoja serga koronavirusu. Šeštadienį popiet gauta informacija, kad kitiems keturiems mokyklos darbuotojams infekcija nenustatyta.

„Didžioji dauguma mūsų progimnazijos mokytojų ir kitų darbuotojų atliko antikūnių tyrimus, ir penki darbuotojai gavo atsakymus, kad jų antikūnių rezultatas teigiamas. Visi jie atliko ir koronaviruso testus.

Vakar vakare pati darbuotoja man paskambino ir pranešė, kad jos koronaviruso tyrimas teigiamas. Iš karto su manimi susisiekė ir Nacionalinis visuomenės sveiktos centras.

Jau vakar nustatėme visus asmenis, buvusius kontakte su pedagoge. Tai – 21 moksleivis. Penkių skirtingų klasių mokiniai, atskiru laiku turėjo užsiėmimus su šia progimnazijos darbuotoja.

Klasė, kurioje vyko užsiėmimai, buvo dezinfekuota po kiekvieno mokinių srauto. Užsiėmimai vyko nedidelėse grupelėse iki 5 mokinių, todėl buvo išlaikytas saugus atstumas ir tarp mokinių, ir tarp mokytojos. Mokytoja pamokos metu dėvėjo apsauginę veido kaukę. Vienintelis rizikos elementas – kontaktas truko ilgiau, nei 15 min. Tikimės, kad infekcija neišplis“, – kalbėjo progimnazijos direktorė Tereza Sotnik.

Mokysis savarankiškai

Direktorė pabrėžė, kad dvi savaites minėti moksleiviai turės izoliuotis namuose, mokysis ir namų užduotis atliks savarankiškai remdamiesi informacija, kurią mokytojai surašys elektroniniame dienyne.

„Penkių klasių auklėtojai vakar informavo tėvų vaikus apie situaciją mokykloje, visi šie vaikai mokysis nuotoliniu būdu. Dvi savaites jų sveikata bus stebima – jei pasireikš peršalimo simptomai, tėvai turės iš karto informuoti mokyklą bei skambinti karštąja koronaviruso linija numeriu 1808. Šiuo metu laukiame tolimesnių specialistų nurodymų.

Visi darbuotojai jaučiasi gerai, peršalimo simptomų sako nejaučiantys ir paskutiniu metu nejautę, serganti darbuotoja taip pat jaučiasi gerai“, – sakė direktorė.

Jos teigimu, serganti pedagogė kontakto su kitais mokyklos darbuotojais neturėjo.

Rimtas įspėjimas

T. Sotnik sako, kad ši situacija – priminimas visiems, kad liga gali būti visai čia pat, todėl kaip niekada svarbu laikytis asmens higienos ir savisaugos principų.

„Iš tiesų negalime žinoti, kas iš mūsų serga, kas iš mokinių serga ir net nejaučia simptomų. Turime realią grėsmę užsikrėsti koronavirusu, todėl labai svarbu saugoti save ir kitus, laikytis visų nurodymų, taisyklingai dėvėti kaukes. Tai labai svarbus įspėjimas ne tik mums, bet visoms švietimo įstaigoms. Tikimės, kad mūsų atveju griežta mokyklos tvarka leis mums sumažinti koronaviruso plitimo riziką iki minimumo ir liga toliau neišplis“, – vylėsi T. Sotnik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius