-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 04

Patvirtintas vienuoliktas mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis

Šeštadienio duomenimis, užfiksuoti 75 nauji koronaviruso infekcijos atvejai. Vakare Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė apie 11-ąją infekcijos auką Lietuvoje.
Naujasis koronavirusas
Naujasis koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Ištirta ėminių per parą

Liko neištirta ėminių

Viso

Iš jų

viso

iš jų iš mobilių punktų

neigiami

teigiami

viso

iš jų iš mobilių punktų

viso

iš jų iš mobilių punktų

viso

iš jų iš mobilių punktų

NVSPL

301

104

286

93

15

11

241

0

Santaros klinikos

319

21

309

20

5

1

7

0

Kauno klinikos

853

369

845

364

8

5

350

0

Klaipėdos universitetinė ligoninė

276

54

249

48

27

6

150

42

Šiaulių ligoninė

291

179

277

177

10

2

605

555

NMVRVI

548

0

541

0

7

0

60

0

Medicina practica

204

0

203

0

1

0

420

0

Diagnostikos laboratorija

55

40

53

38

2

2

50

0

NVI

83

0

83

0

0

0

189

0

Baltic Medics

14

13

13

13

0

0

0

0

VISO

2944

780

2859

753

75

27

2072

597

Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, iš viso koronavirusu Lietuvoje serga 771 asmuo.

Per penktadienį buvo atlikti 2 944 ėminiai dėl infekcijos, o iš viso ištirtas 21 376 ėminiai.

Infekcija pareikalavo 10 žmonių gyvybių, 7 – pasveiko.

Visas penktadienio naujienas apie koronavirusą Lietuvoje galite rasti čia.

Svarbiausias penktadienio naujienas apie koronavirusą Lietuvoje galite rasti čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Patvirtintas vienuoliktas mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis

21:32 Atnaujinta 21:43

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad sekmadienį Lietuvoje patvirtinta vienuolikta mirtis nuo koronaviruso (COVID-19). Žmogus buvo gydomas Kauno klinikinėje ligoninėje ir priklausė rizikos grupei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Tai antroji mirtis šeštadienį: anksčiau pranešta, kad mirė buvusi medikė, kuri buvo gydoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir taip pat priklausė rizikos grupei. 

Lietuvoje iki šeštadienio ryto buvo patvirtintas 771 koronaviruso atvejis, pranešė Vyriausybė.

Per praėjusią dieną buvo nustatyti nauji 75 atvejai. Iš viso per penktadienį ištirti 2944 ėminiai dėl koronaviruso, nuo epidemijos pradžios – 21 tūkst. 376 ėminiai.

Šalyje mirė 11 koronavirusu sirgusių asmenų, pasveiko septyni.

Alytuje – 19 COVID-19 atvejų, o gretimuose Lazdijų ir Varėnos rajonuose – nė vieno

20:51

Penktadienį Alytaus meras Nerijus Cesiulis pranešė, kad iš viso Alytuje yra 19 patvirtintų atvejų. Penktadienį vienam vyriškiui iš Alytaus diagnozuotas COVID-19. Jis grįžo iš Ispanijos. Ketvirtadienį teigiamus atsakymus išgirdo dar 3 žmonės. Jaunas alytiškis, kuris neturėjo jokio kontakto su užsienyje buvusiais žmonėmis ir pats nekeliavo už Lietuvos ribų. Taip pat moteris, kuri patenka į rizikos grupę. Ir vidutinio amžiaus vyras, grįžęs iš Airijos.

Tuo tarpu gretimuose Lazdijų ir Varėnos rajonuose šeštadienio duomenimis nenustatyta nė vieno susirgimo koronavirusu atvejo.

Palangoje daugiausia susirgusiųjų – medikai

20:45

Palangos meras Šarūnas Vaitkus savo paskyroje feisbuke praneša, kad koronaviruso infekcija diagnozuota iš viso aštuoniems palangiškiams, 6 iš jų – medikai, dirbantys Klaipėdoje.

Penktadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Palangos skyrius pranešė apie tris naujai nustatytus susirgimus koronaviruso infekcija Palangos miesto gyventojams. Pirminiais duomenimis, sergantys per pastarąsias 14 dienų užsienyje nebuvo. Visi susirgusieji yra medicinos darbuotojai. Du iš jų dirba Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, vienas – Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje. Šiuo metu vykdomas epidemiologinis tyrimas. Duomenys tikslinami.


 

Jurbarke nerimą sukėlęs vyras pasveiko

20:35

„Jurbarko šviesa“ praneša, kad beveik dvi savaites Jurbarke gyvenęs koronavirusu sergantis vyras atsidūrė vienoje Kauno ligoninių. Infekciją jis įveikė ir viliasi, kad nei savo artimųjų, nei kitų žmonių COVID-19 neužkrėtė. 

Trys dienos kančių, vėliau – jokių simptomų. Taip savo užsikrėtimo koronavirusu istoriją pasakoti pradeda A.Skara. Vyras yra pirmas žmogus rajone, kuriam oficialiai nustatyta COVID-19 liga. Tiesa, Jurbarke jis negyvena – dirba Norvegijoje, o grįžęs buvo dviem savaitėms aplankyti vaikų.

Visuomenės sveikatos centro Jurbarko skyriaus vedėja Jolita Lapėnienė šį penktadienį patvirtino, kad iš Centro Kauno departamento telefonu buvo pranešta, kad vyras laikomas pasveikusiu, o jo šeimos nariams vakar baigėsi paskirtas saviizoliacijos laikotarpis. Nors testai nebuvo atlikti, šeima jaučiasi gerai.

Paviešinti savo užsikrėtimo koronavirusu istoriją A.Skara nusprendė norėdamas nuraminti jurbarkiečius ir vildamasis, kad žmonės nustos į jo artimuosius žiūrėti tarsi į raupsuotuosius

„Šviesa“ jau rašė, kad kovo 22-ąją savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius paskelbė mieste nerimą sukėlusią informaciją.

Paaiškėjo, kad nuo kovo 9 iki 20 d. Jurbarke viešėjo koronavirusu apsikrėtęs asmuo – jau minėtas A.Skara. Iš užsienio grįžęs vyras nesiizoliavo, simptomų nejautė. Norvegijoje gyvenantis ir dirbantis keturiasdešimtmetis apsistojo Jurbarko viešbutyje ir čia gyveno dvi savaites.

Širvintų rajone – pirmasis atvejis, susirgo medikas

20:16

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė šeštadienį savo paskyroje feisbuke paskelbė, kad Širvintų rajone nustatytas pirmasis susirgimo COVID-19 atvejis.

Ž.Pinskuvienė rašė, kad šeštadienį, kaip ir kasdien, ryte gavo Visuomenės sveikatos centro SMS – pranešimų dėl sergančių COVID-19 Širvintų rajone nėra. Tačiau panašiu metu ji gavo ir kitą informaciją, bet ne iš Visuomenės sveikatos centro, kad yra žmogus, širvintiškis, kuris nuo kovo 27 d. pasijuto blogai ir jam dar ketvirtadienį COVID-19 buvo patvirtintas.

„Širvintų r. ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro vadovė Dovilė Audėjūtė vėl skambina Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, į Vilnių. Atsakymas tas pats – atvejų Širvintų rajone nėra. Išsiaiškiname žmogaus vardą, pavardę. Vėl skambiname, klausiame konkrečiai. Atsakymas – ne, šio žmogaus registruoto neturime.TAČIAU. Mums pasakoma tai, kas ir priverčia susiimti už galvos. Pasirodo, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras gali informacijos ir neturėti, nes iš mobiliųjų punktų ji keliauja gana ilgai. Pasakoma ir tai, kad GAL pats asmuo apie tai, jog jam nustatytas koronavirusas, nepranešė savo šeimos daktarui!? Tikslinamės – PATS?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Atsakymas – taip, pats žmogus turėtų pranešti apie tai. Tada ir pagalvoji... Dedam šitiek pastangų, kad tik nesurusentų ligos židinys mūsų rajone, tiek prevencinių priemonių, kad informuotume, apsaugotume, kiek įmanoma... Kontroliuojame, kad izoliuotųsi tie, kurie grįžę iš užsienio. Steigiame karščio klinikas, versdamiesi per galvą vykdome nurodymus... O čia...

Šiandien teko išsiaiškinti ir pasitikslinti daugybę dalykų, kol pavyko sudėlioti galutinius taškus ant ė ir konstatuoti – Širvintose turime pirmąjį COVID-19 atvejį.

Šokiravo tai, kad sergantysis yra medicinos darbuotojas, dirbantis Vilniuje, turėjęs kontaktų su Ukmergės medicinos įstaiga. Žmogus gydosi namuose.

Iš karto išsiaiškinus situaciją, ėmėmės veiksmų, kad sergantysis gautų visą reikalingą pagalbą iš mūsų medikų. O širvintiškius noriu nuraminti – kadangi žmogus neguli ligoninėje, o gydosi namuose, užtikrinsime jo saviizoliacijos kontrolę. Pagal visus reikalavimus bus patikrinti ir su sergančiuoju kontaktavę asmenys.

Tai toks neramus šeštadienis. Deja, šiandienos pavyzdys parodo, kaip stringa informacija. Šitas pavyzdys, mano nuomone, parodo, kad oficialus skelbiamas susirgusiųjų skaičius gali būti nerealus“, – rašė Ž.Pinskuvienė.

 

Švenčionių rajono gyventojas pasveiko

20:10

Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius savo paskyroje feisbuke šeštadienį paskelbė džiugią žinią: Švenčionių rajono gyventojas, kuriam buvo nustatytas COVID-19, pasveiko.

Iki šiol Švenčionių rajone buvo patvirtinti trys COVID-19 atvejai.

 

Ukmergėje – 66 susirgimo atvejai, iš jų – 31 medikas

20:06

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Sarius Varnas savo paskyroje feisbuke šeštadienio vakarą paskelbė, kad Ukmergės rajone nustatyti 66 susirgimo COVID-19 atvejai, iš jų – 31 medikas ir 1 Ukmergės ligoninės darbuotojas.

Šeštadienį mobiliame punkte patikrinti 38 gyventojai. Iš 10 mirusiųjų nuo koronaviruso 6 iš Ukmergės. Visi mirusieji ukmergiškiai priklausė labai didelei rizikos grupei.

Tauragėje koronavirusu užsikrėtė greitosios medicinos pagalbos darbuotojas

19:44

Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas pranešė, kad Tauragėje užfiksuotas penktasis koronaviruso atvejis. Apie tai meras pranešė feisbuke.

„Šiandien nustatytas penktasis koronaviruso atvejis Tauragės rajone. Mūsų žiniomis, COVID-19 infekcija po tyrimų nustatyta Tauragės PSPC greitosios medicinos pagalbos darbuotojui.

Asmuo prieš tai nebuvo išvykęs į užsienį, todėl tai yra pirmasis klasterinis (vietinis) užsikrėtimas. Pagal pirminę informaciją asmuo neturėjo kontaktų su sergančiais arba grįžusiai iš užsienio, todėl kol kas negalima nustatyti, kaip GMP darbuotojas užsikrėtė.

Balandžio 2 d. asmuo pajuto pirmuosius COVID-19 požymius; balandžio 3 d. Tauragės mobiliame punkte buvo paimtas ėminys;
Balandžio 4 d. gauta informacija apie užsikrėtimą.

Šiuo metu asmuo gydomas ambulatoriškai. Kolegos (6 asmenys) ir kiti žmonės, kurie turėjo tiesioginį kontaktą, yra informuoti apie privalomą saviizoliaciją, jiems bus atlikti COVID-19 tyrimai. NVSC vykdo epidemiologinį tyrimą, renka duomenis apie GMP iškvietimus ir susisieks su visais asmenimis, kurie turėjo kontaktą. GMP gydytojai visais atvejais dirba su apsauginiais skydeliais ir kaukėmis.

Gerai, kad atsakymas gautas kitą dieną po paimto ėminio mobiliame punkte. Kaip matome, klasterinius atvejus identifikuoti ir atsekti daug sudėtingiau, todėl tyrimų greitis tampa labai aktualus, siekiant suvaldyti viruso plitimą“, – rašė D.Kaminskas.

Dar vienas koronaviruso atvejis kariuomenėje

18:29

Lietuvos kariuomenėje užfiksuotas dar vienas koronaviruso infekcijos atvejis. Apie Klaipėdoje dislokuotame didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione užfiksuotą atvejį 15min šeštadienį ryte pranešė portalo skaitytojas, o popiet informaciją patvirtino kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Vienu paskutiniųjų lėktuvų uždarius oro erdvę iš Minsko į Vilnių atvyko 87 keleiviai

18:27

Lietuvai dėl koronaviruso grėsmės uždarius oro erdvę, Vilniuje šeštadienį nusileido vienas paskutiniųjų lėktuvų – iš Minsko.

Reisu iš Baltarusijos sostinės į Lietuvą atvyko 87 keleiviai, BNS informavo Lietuvos oro uostų komunikacijos vadovas Marius Zelenius. 

Specialus Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos organizuotas lėktuvas su Lietuvos piliečiais iš įvairių valstybių Vilniuje leidosi po 18 valandos. 

Dar vienas lėktuvas iš Minsko Vilniuje turėtų leistis sekmadienį, daugiau skrydžių į Lietuvą kol kas nėra planuojama.

Medikai grįžta iš saviizoliacijos

16:07

Kauno rajono Greitosios medicinos pagalbos stotis feisbuke pasidalijo džiugiomis naujienomis.

„Šiandien turime tikrai džiugią naujieną mūsų įstaigai. Užtikrintai pranešame, kad į darbą grįžta visi saviizoliacijoje buvę mūsų darbuotojai. Mūsų kolega, kuriam buvo nustatyta Covid-19 infekcija, jau sveikas, jis jaučiasi puikiai, tai patvirtino ir kontroliniai tyrimai. Mūsų kolektyvas išlieka budrus, ir toliau visi mes dirbame jums, o jūs dėl mūsų – LIKITE NAMUOSE. Virusas kol kas tik įsisiūbuoja, išlikime saugūs, laikykimės griežto karantino ir greičiau įveiksime šį etapą“, – informavo įstaigos direktorė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė.

 

Gauta dar viena aprangos ir kaukių siunta iš Kinijos

15:32

Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad iš Kinijos gauta dar viena apsaugos priemonių medikams siunta.

„Aprūpinimas tęsiasi. Dar vienas reisas iš Kinijos į Kauną ką tik nusileido. Daugiau kaip 2 tūkstančiai dėžių, kuriose – vienkartinė medicininė apranga ir vienkartinės chirurginės kaukės“, – šeštadienį feisbuke paskelbė S.Skvernelis.

Taip pat šeštadienį Lietuvą pasiekė pirmoji geležinkeliu iš Kinijos atvykusi apsaugos priemonių siunta medikams.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Patvirtintas dešimtas mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis

13:15

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šeštadienį Lietuvoje patvirtintas dešimtas mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Buvusi medikė buvo gydoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir priklausė rizikos grupei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki balandžio 13 d. 24 val.

Prezidentas: švelninti karantiną reikia palaipsniui – kad nekiltų antroji banga

13:13

Švelninti karantino sąlygas reikės labai atsargiai ir palaipsniui, kad nekiltų antroji epidemijos banga, sako prezidentas Gitanas Nausėdą.

Šalies vadovas taip pat sako matantis „tam tikrų stabilizacijos požymių“, kurie rodo, kad Lietuva sprendimus priėmė laiku ir situaciją valdo.

„Šitoje vietoje norėčiau būti labai atsargus, tikrai nesinorėtų padaryti klaidų tokioje lemtingoje stadijoje, kuomet, viena vertus, tikimės perlaužti stuburą koronavirusui, bet jei padarysime per anksti, galime sulaukti antrosios bangos“, – šeštadienį žurnalistams Kaune sakė G.Nausėda.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

 

Klaipėdoje mirė 83-ejų moteris, daug metų dirbusi gydytoja

12:19

Koronavirusas nusinešė dar vieną gyvybę. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) šeštadienio naktį mirė 83-ejų Stanislava Bukartienė. Apie tai ryte paskelbė jos dukra, žurnalistė Agnė Bukartaitė.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Policija gavo 133 pranešimus dėl karantino pažeidimų, 26 asmenys nubausti

12:12

Policija penktadienį gavo 133 pranešimus apie karantino ir saviizoliacijos pažeidimus, 26 asmenys nubausti baudomis, BNS patvirtino Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Karantinas šalyje įvestas kovo 16-ąją, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, ir kol kas yra pratęstas iki balandžio 13 dienos. Nuo karantino pradžios policija yra sulaukusi daugiau nei 4 tūkst. pranešimų dėl karantino ar saviizoliacijos pažeidimų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniuje pradėjo patruliuoti Lietuvos kariuomenės Karo policija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniuje pradėjo patruliuoti Lietuvos kariuomenės Karo policija

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis padidintos baudos už karantino nesilaikymą bei praplėstas baudas galinčių skirti institucijų ratas.

Pagal Seimo šią savaitę priimtas pataisas, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų. Anksčiau baudos fiziniams asmenims siekė iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų. 

Taip pat įstatymu suteikti įgaliojimai nusižengimų protokolus surašyti policijai, karo policijai, viešojo saugumo tarnybai bei pasieniečiams.

Neištirtų ėminių skaičius per parą sumažėjo tūkstančiu – neištirta apie 2 tūkst. ėminių

11:01 Atnaujinta 15:43

Neištirtų ėminių skaičius per parą sumažėjo daugiau nei tūkstančiu – šiuo metu laboratorijose likę neištirti 2072 ėminiai, penktadienį šis skaičius siekė 3288, šeštadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Per pastarąją parą dešimtyje laboratorijų iš viso ištirti 2944 ėminiai. Daugiausia – 853 – Kauno klinikose, Nacionalinėje maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje – 548, Santaros klinikose – 319, Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL) – 301, Šiaulių ligoninėje – 291, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – 276, privačioje „Medicina practica“ laboratorijoje – 204.

Likusiose laboratorijose tyrimų apimtys nesiekė šimto – nuo 14 iki 83 per parą.

Didžiausias neištirtų ėminių „kamštis“, penktadienio duomenimis, buvo susidaręs Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje – 1,1 tūkst. ėminių. Šeštadienį skelbiamais duomenimis, šioje laboratorijoje likusių neištirtų ėminių sumažėjo iki 241.

 NVSPL vadovas Vytautas Zimnickas BNS penktadienį teigė, kad jo laboratorijoje susikaupę ėminiai bus išskirstyti po kitas laboratorijas.

„Mes, šalia to, ir logistinė kompanija, suveža visi „kioskininkai“ (mobilūs punktai – BNS), plius karščio klinikos, ir mes perskirstome po visas kitas laboratorijas“, – aiškino V. Zimnickas.

Šeštadienio duomenimis, daugiausia neištirtų ėminių šiuo metu Šiaulių ligoninėje – tyrimų čia laukia 605 ėminiai, kurių didžioji dalis surinkta mobiliuose punktuose.  „Medicina Practica“ laboratorijoje neištirtų ėminių 420, Kauno klinikose – 350, Nacionaliniame vėžio institute – 189, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – 150.

V.Zimincikas: kiek gaunama, tiek ištiriama

Nacionalinės laboratorijos vadovas V.Zimnickas šeštadienį BNS aiškino, jog neištirtų mėginių skaičius iš esmės atspindi, kiek paskutinės dienos vakarą į laboratorijas suvežta mėginių.

„Iš esmės vakarykščiai visi mėginiai ištirti ir čia tie (neištirti – BNS), kurie suvažiavo vėlai vakare. Iš esmės tie, kurie suvažiuoja vėlai vakare, jie skirstomi ir atiduodami kitai dienai tirti.  Nes mes privalom turėti kažkokį skaičių, kad mes galėtume iš ryto normaliai startuoti. Tai čia nėra kažkokie užsilikę ilgalaikiai ar kaip nors neištirti mėginiai“, – SAM skelbiamus laboratorijų duomenis šeštadienį komentavo V.Zimnickas.

„Tai yra praeitos dienos surinkti mėginiai iš mobiliųjų punktų, karščio klinikų ir taip toliau. Bet jie suvažiuoja vienu ypu, nes ten yra toks darbo režimas. O laboratorijos pasiskirsto ir toliau dirba. Jos turi matyti, kiek mėginių jos turės ir planuoti darbą“, – pridūrė jis.

Per pastarąją parą tyrimų apimtys padidėjo maždaug vienu šimtu – nuo 2,8 tūkst. iki 2,9 tūkst. tyrimų per dieną. Tuo metu neištirtų tyrimų skaičius per parą sumažėjo daugiau nei tūkstančiu – nuo 3,2 tūkst. iki 2 tūkst.

Paklaustas, kaip per trumpą laiką sumažinti neištirtų tyrimų skaičių, nors tyrimų imtis esmingai nedidėjo, V.Ziminickas sakė nenorįs to komentuoti, nes nežinąs.  

„Gal mažiau paimta, gal mažiau buvo pacientų, galbūt čia yra kažkokie kiti dalykai. Nenorėčiau komentuoti, nes to nežinau. Aš matau skaičius, kiek atvažiuoja mėginių ir kiek yra ištiriama. Mes iš esmės, keik suvažiuoja, tiek ir ištiriame arba lieka labai nedidelis skaičius, kuris vėl toliau tiriamas. Jis nėra kažkokiu būdu šaldomas, dedamas kažkur, tiesiog eilės tvarka tiriamas toliau“, – sakė laboratorijos vadovas. 

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Mobilusis punktas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Mobilusis punktas Panevėžyje

Ribojama mobilių punktų veikla

Sveikatos apsaugos ministras penktadienį pranešė, kad siekiant sumažinti laboratorijose neištirtų koronaviruso mėginių skaičių, bus ribojama savivaldybių mobilių punktų veikla.

Pasak ministro, nors laboratorijos padidino apimtis, neištirtų mėginių skaičius toliau didėja, nes jų taip pat paimama daugiau.

Ministras pasirašė įsakymą, numatantį, kad nuo sekmadienio Lietuvos savivaldybių administracijos turi užtikrinti, jog mieste veiktų „ne daugiau nei vienas mobilus punktas“ ir ėminius dėl koronaviruso jis rinktų „ne ilgiau nei 6 valandas per dieną“.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tokie pakeitimai galios dvi dienas – nuo sekmadienio, iki antradienio, kuomet įsigalios antroji sprendimo dalis, leisianti didžiosioms savivaldybėms vėl grąžinti norimą kiekį mobiliųjų punktų, tačiau jų veikla turės būti suderinta su laboratorijų pajėgumais ištirti ėminius.

„Šias dvi dienas gyventojai, nerimaujantys dėl savijautos ir pajutę viršutinių kvėpavimo takų peršalimo simptomus, raginami kreiptis į savo šeimos gydytoją. Atkreipiame dėmesį, kad didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune – veiklą pradėjo karščiavimo klinikos“, – teigiama penktadienį prieš vidurnaktį išplatintame pranešime.

Savaitgalį – didesnės pareigūnų pajėgos viešosiose erdvėse

09:06

Savaitgalį pareigūnai aktyviau patruliuos viešosiose erdvėse, kad būtų užtikrinti karantino reikalavimai, siekiant lėtinti koronaviruso plitimą šalyje.

Karantino metu Lietuvoje draudžiama būriuotis daugiau nei dviem žmonėms, išskyrus šeimos narius.

Sveikatos apsaugos ministras ragina žmones be reikalo neiti iš namų. Vyresnio amžiaus ir sergantys lėtinėmis ligomis gyventojai primygtinai raginami likti namie. 

„Šeštadienį ir sekmadienį Lietuvos policijos pareigūnai dažniau patruliuos masinio susibūrimo vietose, viešosiose erdvėse, pavyzdžiui, parkuose, skveruose. Į šias vietas bus nukreipiama daugiau pareigūnų“, – BNS sakė policijos atstovas Rarmūnas Matonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Anot jo, karantino metu šalyje kasdien įprastai patruliuoja apie 500 ekipažų, maksimaliai gali patruliuoti iki 800 ekipažų.

„Maksimaliai patruliuoti gali 800 ekipažų. Negaliu pasakyti, ar taip savaitgalį ir bus, gal kažkuriomis valandomis“, – sakė Lietuvos policijos atstovas.

Nuo penktadienio pareigūnams kasdien talkins ir Lietuvos kariuomenės Karo policija, skyrusi 10 ekipažų, savaitgalį patruliuoti padės ir Šaulių sąjunga.

„Savaitgalio metu nenustebkite savo miestų, miestelių viešosiose erdvėse matydami šiek tiek daugiau šaulių nei įprasta. (...) Esame gavę iš 17 savivaldybių prašymus prisidėti, teikiant pagalbą ir užtikrinant karantino sąlygų laikymąsi. Todėl šiai užduočiai planuojame pasitelkti virš 120 šaulių“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Šaulių sąjungos vadas pulkininkas leitenantas Gintaras Koryzna.

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis padidintos baudos už karantino taisyklių pažeidimus bei praplėstas baudas galinčių skirti institucijų ratas.

Pagal priimtą įstatymą, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą siekia nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų. Iki šiol baudos fiziniams asmenims siekė iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų. 

Taip pat įstatymu suteikti įgaliojimai nusižengimų protokolus surašyti policijai, karo policijai, viešojo saugumo tarnybai bei pasieniečiams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Nors šį savaitgalį minimas Verbų sekmadienis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina prie bažnyčių nesibūriuoti.

„Jokių būriavimųsi, nesvarbu, kur jie vyktų, ar prie bažnyčių, ar prie vandens telkinių – jų negali būti. (...) Tiek Verbų sekmadienį, tiek kitus savaitgalius, kai yra pranašaujami geresni, šiltesni orai“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė ministras.

Pasak jo, kol kas „neblogai sekėsi“ laikytis karantino taisyklių.

„Kol kas dauguma buvome pilietiški, dar truputį kantrybės, pakentėkim. Kuo labiau būsim pilietiški dabar, tuo greičiau galėsime galvoti apie karantino sąlygų sušvelninimą“, – sakė A.Veryga.

Siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą nuo kovo 16 dienos Lietuvoje paskelbtas karantinas, jis truks mažiausiai iki balandžio 13-osios, bet galės būti pratęstas. Jo metu neveikia visos kultūros, švietimo, ugdymo įstaigos, draudžiami masiniai renginiai, taikomi įvairūs kiti ribojimai.

Policija ir kitos tarnybos pastaruoju metu skelbia sustiprinusios budėjimą viešosiose erdvėse, daugiau dėmesio pareigūnai skiria tikrinimams, kaip iš užsienio grįžę ar kontaktų su sergančiaisiais koronaviruso infekcija turėję gyventojai laikosi privalomo dviejų savaičių karantino.

Taip pat stebima, kaip gyventojai laikosi kitų karantino taisyklių, draudžiančių būriuotis didesnėmis grupėmis nei po du, išskyrus šeimas, bei numatančių, jog privaloma laikytis saugaus atstumo, vengti fizinio kontakto.

Keleiviams uždrausta vykti lėktuvais, keltais

08:47

Naktį iš penktadienio į šeštadienį į Lietuvą ir iš jos uždrausta skraidinti keleivius lėktuvais, vežti keltais, išskyrus reisą Kylis-Klaipėda-Kylis bei dar kelis specialius su Vyriausybės sutikimu rengiamus skrydžius.

Vyriausybei sugriežtinus karantino sąlygas, šeštadienį ir sekmadienį Vilniuje dar turėtų leistis du lėktuvai iš Minsko su Lietuvos piliečiais, grįžtančiais per Baltarusijos sostinę iš kitų valstybių. Jie bilietus įsigijo prieš Vyriausybei paskelbiant sugriežtinimus.

Keltais į Lietuvą piliečiai taip pat dar galės grįžti, jei jie bilietus buvo įsigiję iki balandžio 1-osios.

Skrydžiai į Lietuvą nuo šiol galės būti organizuojami tik išimties tvarka, pritarus užsienio reikalų, susisiekimo ministrams ir kitoms institucijoms.

Ribojimai tęsis viso karantino, įvesto dėl koronaviruso grėsmės, metu, mažiausiai iki balandžio 13-osios.

Vilniuje leisis specialus lėktuvas iš Minsko

08:32

Lietuvai dėl koronaviruso grėsmės uždarius oro erdvę, Vilniuje šeštadienį leisis vienas paskutiniųjų lėktuvų – iš Minsko.

Specialus Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos organizuotas Lėktuvas iš Baltarusijos sostinės su Lietuvos piliečiais iš įvairių valstybių Vilniuje turėtų leistis po 18 valandos. 

Dar vienas lėktuvas iš Minsko Vilniuje turėtų leistis sekmadienį, daugiau skrydžių į Lietuvą kol kas nėra planuojama.

Visiems atvykusiems iš užsienio atliekami koronaviruso tyrimai, jie privalo izoliuotis dviem savaitėms.

Martyno Jaugelavičiaus/Lietuvos oro uostų nuotr./Vilniaus oro uoste
Martyno Jaugelavičiaus/Lietuvos oro uostų nuotr./Vilniaus oro uoste

Lietuvoje oro erdvė keleiviniams skrydžiams ir keltams uždaryta vidurnaktį iš penktadienio į šeštadienį. Skrydžiai nuo šiol gali būti organizuojami tik gavus užsienio reikalų, susisiekimo ministrų bei Lietuvos institucijų pritarimą.

Į Lietuvą taip pat dar galima atplaukti keltu iš Kylio, atvykti automobiliais iš Lenkijos ir iš Latvijos per Kalvarijos-Budzisko bei Grenstalės-Saločių patikros punktus.

Ribojimai tęsis viso karantino, įvesto dėl koronaviruso grėsmės, metu, mažiausiai iki balandžio 13-osios.

Prezidentas lankysis karštosios koronaviruso linijos centre

07:56

Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį lankysis Kauno greitosios medicinos pagalbos stotyje, kurioje veikia karštosios koronaviruso linijos 1808 skambučių centras.

„Prezidentas lankysis skambučių centre, kuriame nuolat teikiama informacija apie koronavirusą, vykdoma registracija testavimui. Šis centras tuo pačiu yra ir puikus pilietiškumo pavyzdys – didelė dalis jo darbuotojų dirba savanoriškais pagrindais“, – BNS apie prezidento vizitą sakė jo atstovas Antanas Bubnelis.

Karštoji koronaviruso linija buvo įsteigta kovo pirmojoje pusėje, šalyje pradėjus plisti COVID-19 infekcijai.

Šiuo numeriu gyventojai raginami skambinti pasireiškus į gripą būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui, taip pat po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju.

Tik 1808 paskambinę žmonės gauna siuntimą atvykti atlikti tyrimą į mobiliuosius patikros punktus.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-04 07:56

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius