-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 19 /11:51

Koronavirusas Lietuvoje: nustatyta 717 susirgimų, 18 žmonių mirė, virusas ir toliau plinta darželiuose, įmonėse, globos namuose

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 717 naujų koronaviruso atvejų, pranešė Statistikos departamentas. Mirė dar 18 žmonių. Iš viso šalyje COVID-19 serga 168 708 asmenys. Pirmąja vakcinos doze nuo koronaviruso paskiepyti 50 933 žmonės, abiem dozėmis – 2460 žmonių.
Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Mobilusis koronaviruso patikros punktas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Statistikos departamentas antradienį nepateikė duomenų apie per parą pasveikusius, šiuo metu dar sergančius ir jau pasveikusius žmones.

Kaip BNS atsiųstame komentare teigė įstaigos analitikas Jonas Bačelis, pastaruoju metu iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gaunami pasveikusiųjų skaičiai „pradėjo labai skirtis“ nuo per dieną užsikrėtusių skaičių pagal e.sveikatą.

„Tai yra skirtingi rodikliai, bet jeigu visos indikacijos sako, kad pandemija slopsta, tuomet dieninis susirgimų skaičius negali būti dešimtimis kartų didesnis už dieninį pasveikimų skaičių“, – komentavo analitikas.

„Dėl tų akivaizdžių nesutapimų, išjungėme skaičių rodymą ir pereiname prie pasveikimų skaičiavimo pagal e.sveikatos duomenis naudojant algoritmą – asmuo bus laikomas „statistiškai pasveikusiu“ po tam tikro dienų skaičiaus nuo užsikrėtimo“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Anot J.Bačelio, įstaiga šiuo metu laukia sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendimo, kuris „oficialiai patvirtins tokį ar labai panašų pasveikusių bei sergančių skaičiavimo būdą“.

Savo ruožtu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Justina Petravičienė BNS teigė, kad įstaiga informaciją apie žmogaus pasveikimo faktą automatiškai gauna iš e.sveikatos sistemos, „kai gydantis gydytojas, įvertinęs žmogaus būklę, ambulatorinėje kortelėje pažymi, jog žmogus pasveiko“.

„Paprastai tariant, tai yra duomenys, kurie niekaip nepriklauso nuo NVSC, nes ne NVSC, o medikai gali patvirtinti ligą, sekti jos eigą, konstatuoti pasveikimo ar mirties faktą“, – komentavo ji.

Vis dėlto Statistikos departamento interneto puslapyje esančioje COVID-19 apžvalgoje nurodoma, kad praėjusią parą pasveiko 2690, o iš viso – 107 tūkst. 21 žmogus. Tuo metu per sekmadienį ir šeštadienį pasveiko atitinkamai 52 ir 115 žmonių.

Taip pat puslapyje nurodoma, kad šiuo metu tebeserga 57 tūkst. 945 žmonės.

Per praėjusią parą izoliuoti 1265 asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 82 180 asmenų.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruota 45 (iš tų atvejų, kurių epidemiologiniai tyrimai atlikti).

Šiuo metu pradėta, bet dar nebaigta 438 atvejų epidemiologinė diagnostika, kadangi šie atvejai į sistemą pateko vėlai vakare.

Atvejai, fiksuoti protrūkiuose

Pirmadienį registruoti koronavirusinės infekcijos atvejai, epidemiologų vertinimu, susiję su protrūkiais Kretingos rajone įsikūrusiuose Padvarių socialinės globos namuose, Vilniaus Valakupių reabilitacijos centre, Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Taip pat patvirtinti atvejai, susiję su protrūkiais Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Giliukas“, kur iš viso patvirtinti trys infekcijos atvejai, taip pat Kazlų Rūdos lopšelyje-darželyje ,,Pušelė“ – su šiuo protrūkiu siejami 24 COVID-19 ligos atvejai, įskaitant antrinius, t. y. šeimose.

Vakarykštę parą registruoti atvejai, siejami su protrūkiai Klaipėdoje veikiančioje baldų gamybos įmonėje, maisto gamybos ir tiekimo įmonėje Vilniuje, langų gamybos įmonėje Vilniaus rajone, Ukmergėje veikiančiame automobilių servise.

Taip pat registruoti infekcijos atvejai, siejami su protrūkiais Kaune veikiančioje žaliavas konditerijos ir duonos gaminiams tiekiančioje įmonėje, Kauno maisto pramonės įmonėse, trąšų gamybos įmonėje Kėdainiuose, plastiko ir gumos gamybos įmonėje Biržuose, statybų įmonėje Panevėžyje, metalo apdirbimo įmonėje Šiauliuose, dviračių gamybos įmonėje Šiauliuose, pakavimo įmonėje Telšiuose.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruoti 33.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Praėjusią parą nuo koronaviruso mirė 40–89 metų žmonės

Iš viso praėjusią parą mirė 11 moterų ir septyni vyrai.

Daugiausia mirusiųjų – dešimt – priklausė 80–89 metų grupei, penkiems mirusiesiems buvo nuo 70 iki 79-erių.

Po vieną žmogų mirė 40–49 metų, 50–59 metų ir 60–69 metų grupėse.

Be to, į bendrą mirčių statistiką įtrauktos septynios mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Statistikos departamentas laikinai neskelbia duomenų apie COVID-19 duomenis ligoninėse

Statistikos departamentas laikinai neskelbia duomenų apie COVID-19 duomenis ligoninėse: nuo šios ligos gydomus pacientus, lovų užimtumą.

„Atsiprašome, šiomis dienomis pereiname prie pirminių duomenų surinkimo tiesiogiai iš gydymo įstaigų (anksčiau duomenis gaudavome iš Valstybinės ligoninių kasos). Pereinamuoju laikotarpiu ligoninių duomenų neskelbsime“, – rašoma trečiadienį išplatintame pranešime.

Kaip vėliau BNS atsiųstame komentare teigė Statistikos departamento analitikas Jonas Bačelis, įstaiga šiuo metu pereina prie „kitokio informacijos gavimo būdo“.

„Anksčiau duomenis rytais gaudavome iš Valstybinės ligonių kasos, o dabar duomenis į sistemą tiesiogiai suveda kiekviena gydymo įstaiga. Reikalingas dienos ar kelių dienų pereinamasis laikotarpis“, – komentavo jis.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Anot analitiko, per šį laikotarpį gydymo įstaigos adaptuosis prie naujo informacijos kelio, o Statistikos departamentas galės įsitikinti, ar pateikiami skaičiai nėra klaidingi.

„Tikimės, kad ligoninių rodiklius, bent dalinius, vėl skelbsime nuo rytojaus“, – sakė J.Bačelis.

Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Revakcinacija Kauno klinikose

Operatyvūs praėjusios paros COVID-19 pandemijos rodikliai

  • Per praėjusią parą patvirtintų naujų atvejų konkretiems žmonėms skaičius: 717
  • Bendras patvirtintų atvejų konkretiems žmonėms skaičius: 168708
  • Per praėjusią parą nuo Covid-19 mirusių asmenų skaičius: 18
  • Per praėjusią parą registruota Covid-19 mirčių, kurių faktinė data yra ankstesnė: 7
  • Per praėjusią parą padaugėjo nuo Covid-19 mirusių (18+7): 25
  • Bendras Covid-19 mirčių skaičius: 2494
  • Per praėjusią parą ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 7057
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 1818005
  • Per praėjusią parą vakcinuota pirmu skiepu: 2334
  • Per praėjusią parą vakcinuota antru skiepu: 1438
  • Iš viso vakcinuotų (gavusių bent jau pirmą skiepą): 50933
  • Iš viso pilnai vakcinuotų (gavusių ir pirmą ir antrą skiepą): 2460

Pirmadienį Lietuvoje patvirtinti 476 nauji koronaviruso atvejai, mirė dar 21 žmogus, pasveiko 52. Naujas židinys patvirtintas Klaipėdos miesto lopšelyje-darželyje „Giliukas“. Su šiuo židiniu siejami 2 atvejai. 2 atvejai taip pat buvo užfiksuoti Vilniaus rajono Marijampolio lopšelio-darželio židinyje.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pirmadienį informavo, kad COVID-19 Lietuvoje tebeserga 3794 sveikatos priežiūros specialistai.

„Šiuo metu vis dar serga 3794 medikai. Per visą pandemijos laikotarpį COVID-19 patvirtinta per 12 tūkst. sveikatos priežiūros specialistų. Iki rugsėjo mėnesio registruota beveik 500 sveikatos priežiūros specialistų užsikrėtimo atvejų“, – teigė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Ministrų kabinetas pirmadienį su ekspertais tarėsi, kaip ir nuo kada būtų galima švelninti karantino režimą. Ministrams ekspertai teigė, kad dabar stebimas stabilus atvejų mažėjimas, tačiau tai nereiškia, kad reikia pulti atlaisvinti karantiną.

Ministrų kabinetui ekspertai pasiūlė įteisinti socialinius burbulus, bet neskubėti atšaukti judėjimo tarp savivaldybių ir paslaugų teikimo ribojimų. Anot premjerės Ingridos Šimonytės, apie apribojimų pakeitimus kalbėti galima nebent nuo vasario.

Taip pat sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį sakė, kad galima prognozuoti, jog koronavirusu (COVID-19) šalyje besimptome ar lengva forma yra persirgę apie pusę milijono žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius