Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /08:03

Koronavirusas patvirtintas Lietuvoje – 39 metų moteris izoliuota Šiaulių ligoninėje, stebimi jos šeimos nariai

Vyriausybė naktį iš ketvirtadienio į penktadienį 2.30 val. išplatino pranešimą ir paskelbė, kad koronavirusas (COVID-19) pasiekė Lietuvą. 3 valandą nakties Vyriausybėje surengtos tiesioginės spaudos konferencijos metu pranešta, kad koronavirusu užsikrėtė Veronoje, Italijoje, apsilankiusi 39 metų moteris, atskridusi į Kauną. Nors daugiau informacijos Vyriausybė žadėjo suteikti penktadienį 9 valandą ryte, vėliau išplatintame pranešime spaudai nurodyta, kad pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, joje stebimi ir jos šeimos nariai – tėvai bei brolis.
Respublikinė Šiaulių ligoninė
Šiaulių Respublikinėje ligoninėje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad, atlikus tyrimus, infekcija buvo nustatyta iš Veronos Šiaurės Italijoje vasario 24 dieną grįžusiai pacientei.

Simptomai lengvi

„Šiuo metu pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra. Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų“, – nurodoma penktadienio naktį išplatintame Vyriausybės pranešime.

Moteris į ligoninę pateko dar ketvirtadienį. Prieš tai kelias dienas ji buvo namuose.

Teigiama, kad SAM kartu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) bei kitų atsakingų institucijų specialistais, siekdami užkirsti kelią infekcijos plitimui šalyje, ėmėsi visų reikiamų priemonių. Stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė.

„Tiek moteris, tiek jos šeimos nariai – brolis ir tėvai – šiuo metu yra ligoninėje, tikrai moteris jaučiasi puikiai, jos šeima taip pat jaučiasi gerai, tačiau jos šeimai atliekami papildomi tyrimai tam, kad išsiaiškinti, ar jie taip pat nėra viruso nešiotojai“, – LRT radijui penktadienį ryte sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė vienam kol kas simptomai nepasireiškė.

Pasak premjero patarėjo, moteris į Šiaulių ligoninę pristatyta, nes gyvena netoli Šiaulių, ji buvo stebima nuo pat grįžimo į Lietuvą ir laikėsi karantino sąlygų savo namuose.

Koronaviruso diagnozė moteriai patvirtinta 1 valandą nakties.

Žiūrėkite konferenciją iš Vyriausybės:

VIDEO: Vyriausybė paskelbė apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, vadovaujantis Ekstremalių situacijų koordinavimo centrui, po trečios valandos nakties spaudos konferencijoje informavo apie pirmąjį koronaviruso atvejį ir patikino, kad informacija pateikiama tuomet, kai tik ji sužinoma.

„Turime pirmą Lietuvoje patvirtintą koronaviruso atvejį nustatytą, diagnozuotą, ir tai yra moteris, 39 metų amžiaus, ji lankėsi Veronoje, ir šiuo metu, kaip ir minėjau, laboratorija patvirtino, kad tai yra koronavirusas“, – kalbėjo A.Veryga.

Atskrido į Kauną

Anot jo, šiuo metu vykdomos visos reikalingos procedūros ir daugiau informacijos bus pateikta ryte 9 val., per spaudos konferenciją. Pacientė yra ne Vilniuje, o kitame iš didmiesčių, vienoje iš 5 Lietuvos infekcinių ligoninių. Tačiau ministras neatskleidė, kurioje ligoninėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Skrydis yra į Kauną, iš Veronos – kalbėjo A.Veryga. – Jinai keliavo su bendradarbiais, kiek žinau, konferencijoje kažkokioje dalyvavo tame regione.“

Ministras paragino visuomenę nepradėti panikuoti, eiti į darbą.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Zimnickas aiškino, kad trečiadienį buvo tiriami devyni mėginiai.

„Aštuoni buvo neigiami, vienas buvo įtartinas, padarytas pakartotinas to mėginio ištyrimas, ir radome tai, ką radome“, – sakė V.Zimnickas.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tikino, kad pasirinkta trečią valandą nakties ribotą informaciją skelbti dėl to, kad buvo pažadėta pranešti viską iškart, ir pažadas vykdomas. Tačiau daugiau detalių jis žadėjo pateikti ryte. Jis akcentavo, kad situacija valdoma. Jis LRT radijui sakė, kad pirmą kartą teigiamas atsakymas gautas ketvirtadienį 11 val. vakaro, antras – 1 val. nakties.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

„Visuomenė gali jaustis visiškai saugi, yra visiškai kontroliuojamas atvejis, ir specialistai atlieka savo darbą“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Konkretaus miesto, kuriame užfiksuotas koronaviruso atvejis, Vyriausybės atstovai neatskleidė, nes „gali būti sutrukdyta procesiniams dalykams“, taip pat siekiama apsaugoti ir moters tapatybę.

„Pasitikėkite, mes informaciją teiksime iš karto“, – patikino S.Malinauskas.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Po šio įvykio bus stebimi kartu lėktuve skridę keleiviai ar kiti asmenys, kontaktavę su koronavirusu užsikrėtusia moterimi.

„Daugiau duomenų mes jums paaiškinsime ryte, vienoje iš ligoninių, į kur bus nugabenta pacientė, ten bus spaudos konferencija devintą valandą ryte“, – žadėjo A.Veryga.

Pirmoji Baltijos šalis, kuri paskelbė apie užfiksuotą koronaviruso atvejį, buvo Estija, tai pranešusi ketvirtadienį ryte.

Trečiadienį Lietuvoje paskelbta ekstremali padėtis dėl koronaviruso plitimo. Ekstremali padėtis buvo paskelbta nepaisant to, kad dar nebuvo užfiksuotas nė vienas ligos atvejis.

Penktadienio rytą Vilniuje renkasi Valstybės ekstremalių situacijų komisija. Apie patvirtintą koronaviruso atvejį plačiau informuoti žadama 9 valandą Šiaulių ligoninėje vyksiančioje spaudos konferencijoje.

15min paaiškina: ką reikia žinoti apie koronavirusą?

Uždavinys – užkirsti kelią plitimui

Sveikatos apsaugos viceministro, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, esminis uždavinys, kurį reikės įgyvendinti dabar – užkirsti kelią viruso plitimui.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – teigia A. Šešelgis.

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas (http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas) ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Didžiausias protrūkis – Italijoje

Didžiausias Europoje koronaviruso protrūkis kol kas stebimas Italijoje. Ketvirtadienio vakarą pranešta, kad šalyje jau yra patvirtinta per 650 užkrato atvejų.

Visame pasaulyje koronavirusu užsikrėtė jau daugiau 82 tūkst. žmonių, o 2 791 mirė, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys.

Koronavirusas: rizikingos kryptys
Koronavirusas: rizikingos kryptys

Ši Jungtinių Tautų organizacija nurodo, kad už Kinijos pagrindinės teritorijos dalies ribų užsikrėtė daugiau kaip 2,9 tūkst., o mirė daugiau kaip 40 žmonių.

Naujų mirties atvejų Kinijoje, kur virusas atsirado praėjusių metų gruodį, mažėja, tačiau per parą pasaulyje užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičius vis dar yra didesnis nei Kinijoje, nurodo PSO. Bendras paveiktų valstybių skaičius viršija 45.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius