Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13

Koronaviruso aidai: estai kruizų laikinai neįleis, Klaipėda pasijuto tarsi valdžios užmirštas kraštas

„Virš galvų kabo Damoklo kardas“, – penktadienio rytą Klaipėdos ekstremalių situacijų valdymo centro posėdyje sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, siūlydamas kuo skubiau kreiptis į sostinę, kuri pamiršo uostamiesčio specifiką – čia plaukia keltai iš Vokietijos bei Švedijos, o netrukus plūstels ir kruiziniai laivai. Anot mero, nors į oro uostus ir traukinius sutelktas dėmesys, ši sritis liko užmiršta, tad aiškumo trūksta. Štai kai kurie Baltijos jūros uostai nusprendė iki gegužės 1 dienos kruizinių laivų apskritai neįsileisti. Klaipėda pirmo laivo laukia kovo pabaigoje.
„Costa  Pacifica“
Kol kas valdžia nėra numačiusi ribojimų atplaukti kruiziniams laivams.

„Būtų tikslinga komisijos vardu suformuoti pamirštosios Klaipėdos aspektus, siųsti raštą pagrindinei ekstremalių situacijų komisijai, kad pateiktų algoritmą, kaip elgtis“, – siūlė meras, nerimaudamas dėl netrukus prasidėsiančio kruizinių laivų sezono. Kovo 31 dieną laukiama pirmo kruizinio laivo, tačiau aiškumo iš sostinės atkeliavusiuose naujuose įsakymuose stinga.

VIDEO: Klaipėdos meras: Klaipėda palikta nežinioje

Viename įsakymų Nacionaliniam sveikatos centrui nurodyta užtikrinti į Lietuvą traukiniais ir keltais atvykstančių keleivių patikrą. Nustačius koronaviruso atvejį, pavesti centrui užtikrinti simptomų neturinčių, tačiau kartu vykusių keleivių izoliaciją. Savivaldybė turi užtikrinti karantino vietas, bet neturima reikalavimų, kaip šios turi atrodyti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas posėdyje teigė, jog Sveikatos apsaugos ministerijai buvo pateikti siūlymai dėl patalpų. Sąrašas turi būti peržiūrėtas ir patvirtintas.

Jis patikino, jog keltų iš Švedijos ir Vokietijos kontrolė yra vykdoma. Atvykę keleiviai yra pasitinkami specialistų, konsultuojami, tikrinami, teiraujamasi jų sveikatos būklės. Terminale gelbsti ir kariškiai. Keleiviams šiuo metu bus privalu užpildyti korteles, kur jie lankėsi, kaip jaučiasi. Tai leis lengviau susieti ir kontaktavusių asmenų tinklą.

Pirmasis kruizinis laivas turėtų atplaukti iš Portugalijos, juo atplauks apie 390 keleivių. Kol kas jo vizitas dar nėra patvirtintas.

Kai kurie uostai kruizų neįleis

Anot Uosto direkcijos atstovo Egidijaus Kuzmarskio, šiuo metu kai kurie Baltijos jūros uostai, pavyzdžiui Bergenas Norvegijoje, taip pat Estija, yra numatę neįsileisti kruizinių laivų iki gegužės 1 dienos. Toks sprendimas galimas ir Lietuvoje, tačiau jį priimti turi Ekstremalių situacijų komisija, Uosto direkcija savarankiškai tokio sprendimo priimti neturi teisės.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Egidijus Kuzmarskis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Egidijus Kuzmarskis

Anot E.Kuzmarskio, šiuo metu yra užklausta kruizinių linijų dėl sąrašo, kuriame būtų nurodomi uostai, kur lankysis į Klaipėdą atplaukiantis laivas. Uosto direkcija ketina kreiptis į Ekstremalių situacijų komisiją dėl rekomendacijų, susijusių su kruiziniais laivais, keltais. Taip pat aktualus klausimas ir dėl visų į uostą įplaukiančių laivų įgulų. Kol kas dienai ar dviem atplaukusių laivų įgulų nariai laisvai gali palikti uostą ir lankytis mieste. Manoma, jog esant įtemptai situacijai dėl viruso plitimo, turėtų būti priimtas sprendimas neleisti įguloms palikti laivo.

Anot R.Grigaliūno, papildomų sprendimų esą nereikia, nes jau dabar valdžios išleistame įsakyme nurodytos šalys, iš kurių atvykę svečiai privalo 14 dienų būti izoliuoti. Pritaikant šį punktą, įguloms galima nurodyti, jog jei šios laikėsi koronaviruso židiniuose, privalo likti laive.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius