Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 18

Koronaviruso rekordas: daugiausia teigiamų atsakymų – iš naujos laboratorijos, šuolį lėmė Nemenčinės gyventojų tyrimas

Šeštadienio rytą paskelbta, jog Lietuvoje fiksuotas rekordinis skaičius žmonių, kuriems patvirtintas koronavirusas – net 90. Tai – didžiausias skaičius Lietuvoje nuo pat pandemijos pradžios. Specialistai sako, kad toks šuolis nestebina, nes atliktas rekordinis tyrimų skaičius, o daugiausiai teigiamų atsakymų – iš Nemenčinės.
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktoje informacijoje, didžiausias skaičius fiksuotas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro laboratorijoje laboratorijoje. Iš 243 mėginių net 54 buvo teigiami.

Iš esmės jų rezultatas lėmė, kad Lietuvoje užfiksuotas didžiausias infekuotų asmenų skaičius per parą.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro laboratorija tyrimus dėl koronaviruso atlikinėti pradėjo tik nuo balandžio 11 dienos. Šeštadienį su laboratorija kol kas nepavyko susisiekti.

Kaip yra sakęs VU Gyvybės mokslų centro direktoriaus prof. dr. Gintaras Valinčius, mokslininkų iniciatyva prisidės prie spartesnio COVID-19 diagnozavimo, sumažins kitų laboratorijų krūvį ir sutrumpins laiką, per kurį pacientai sulaukia atsakymų.

„VU Gyvybės mokslų centre iš turinčių atitinkamą kvalifikaciją ir pasiryžusių dirbti su pavojingais patogenais bendruomenės narių buvo sudarytas sąrašas savanorių mokslininkų ir tyrėjų, kurie, jei prireiktų, jau šią savaitę vykdys SARS-CoV-2 mėginių testavimą, panaudojant mūsų turimus instrumentus. Noriu padėkoti visiems pasirengusiems atidėti savo mokslo darbus į šalį ir ateiti į pagalbą medicinos įstaigose dirbantiems diagnostikos specialistams“, – sakė prof. dr. G.Valinčius.

Palyginimui – Kaune iš 1756 per parą paimtų mėginių teigiami tik 6, Santaros klinikose – iš 857 mėginių teigiami 7.

Kodėl didžiulis šuolis fiksuotas laboratorijoje, kurioje paimta nedaug mėginių dėl koronaviruso?

Kas nutiko, ar atrastas naujas viruso židinys, ar tai – Nemenčinės gyventojų tyrimų atsakymai?

Iš 90-ies šeštadienio rytą patvirtintų naujų koronaviruso atvejų net 52 fiksuoti COVID-19 židiniu laikomos Nemenčinės siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojams.

Tai šeštadienį BNS patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Pasak R.Lingienės, toks šuolis nestebina, nes visų pirma per parą atlikta rekordiškai daug tyrimų – 5715.

Kaip 15 min sakė R.Lingienė, rytą šuolis sukėlė susirūpinimą, bet paaiškėjus, kad 52 teigiami atsakymai yra iš Nemenčinės „Vilnikos“ darbuotojų, šuolis nestebina.

„Vakar nuvežta 217 mėginių, iš kurių 52 buvo teigiami. Jie buvo tirti VU laboratorijoje. Tad tas šuolis nėra toks ypatingas, nes ir tyrimų skaičius išaugo, nematau netikėtumo šioje vietoje.

Dabar matosi aiškiai, kaip teisingai ir laiku pritaikytos priemonės Nemenčinėje ir kokios jos buvo reikalingos.

Visų gyventojų testavimas yra privaloma, be jokios abejonės. Prasmė yra tirti ir tuos siuvimo įmonės darbuotojus, kurie gyvena Vilniuje. Labai greitai, valandų laikotarpyje gausime duomenis apie tuos žmones“, – 15min sakė R.Lingienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius