Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 12 04

Koronavirusu persirgusi lietuvė saviizoliacijos tvarką vadina ydinga: „Tai COVID-19 plitimo arkliukas“

Koronavirusu susirgo beveik visa Deimantės Dokšaitės šeima – ji pati, jos dukra ir abu tėvai. Ir nors, pasak jaunos moters, tarsi nepadoru kalbėti apie nepagrįstai ilgą saviizoliacijos trukmę, kai Lietuvoje ligoninių reanimacijos skyriai arti perpildymo ribos, būtent tai iš dalies ir sudaro prielaidas nevaldomam viruso plitimui. D.Dokšaitės teigimu, jos šeimai saviizoliuotis teko gerokai ilgiau negu pataria mokslininkai.
Saviizoliacija
Saviizoliacija / 123RF.com nuotr.

Mokslininkė, Vilniaus universiteto gyvybės mokslų centro biochemikė Miglė Tomkuvienė interviu „Laisvės TV“ paaiškino, kad, jei išnyko karščiavimas, praėjus devynioms dienoms nuo COVID-19 simptomų pasirodymo, žmogus jau nebegali užkrėsti kitų šia liga. Todėl esą susirgusiesiems saviizoliacija gali būti baigiama po dešimties dienų nuo simptomų pasirodymo.

Tą patį savo feisbuko paskyroje patvirtino ir laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. „Norėčiau priminti, kad jau yra moksliniai tyrimai, kurie rodo, jog po 10 dienų koronavirusu užsikrėtęs žmogus jau negali kitų užkrėsti ir yra saugu su juo bendrauti“, – rašo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Tačiau D.Dokšaitė teigia, kad realybė yra visai kitokia ir su mokslu nesusijusi.

Saviizoliuotis teko ilgiau, nei pataria mokslininkai

Jauna moteris pasakojo, kad jos šeimos atveju, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) saviizoliacijos terminą tiek susirgusiems, tiek kontaktą su sergančiais turėjusiems šeimos nariams skaičiavo ne nuo pirmųjų simptomų pasireiškimų, o nuo teigiamo testo gavimo dienos.

Tokiu būdu, saviizoliacijos laikotarpis visai šeimai gerokai išsitęsė.

NVSC atstovai pripažįsta, kad valdant koronaviruso protrūkius šeimose, saviizoliacijos terminai derinami individualiai.

Saviizoliacija – 17 dienų

Pasak D.Dokšaitės, pirmasis COVID-19 simptomus pajuto jos tėtis – tai įvyko lapkričio 17 d. Po dviejų dienų jis pasiskambino į karštąją liniją ir užsirašė testui – artimiausia galima data buvo lapkričio 23 d., o karštosios linijos darbuotojas nurodė izoliuotis iškart vos užsiregistravus testui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Testo rezultatai paprastai gaunami per vieną–penkias dienas. D.Dokšaitės tėtis savo teigiamo atsakymo sulaukė lapkričio 25 d. – t.y. praėjus septynioms dienoms nuo pirmųjų simptomų.

Nors lengva koronaviruso forma sergantiems pacientams izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, pašnekovės tėčiui NVSC specialistai nurodė izoliuotis iki gruodžio 4 dienos. Vadinasi – saviizoliacija truks 9 dienas nuo teigiamo testo gavimo dienos ir net 17 dienų nuo ligos pradžios.

Vėliau susisiekus su šeimos gydytoja, ji pakartojo tą pačią datą.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojai nesismulkina, jie izoliacijos pradžią skaičiuoja ne nuo dienos, kai pasirodė simptomai, ne nuo dienos, kai užsirašei testui, ir net ne nuo dienos, kai testas atliktas, bet nuo dienos, kai gautas testo rezultatas.

O juk testą gali darytis kad ir aštuntą ligos dieną, o rezultatų laukti dar penkias. Nuo testo rezultatų gavimo dienos keturiolikai dienų izoliuotis privalo ir artimieji – vėlgi ne nuo tada, kai sergantysis pajuto simptomus, užsirašė testui ir net ne nuo testo atlikimo dienos“, – savo šeimos patirtimi dalijosi jauna moteris.

Testas ligos neparodė

Nuo tėčio teigiamo testo gavimo datos saviizoliacijos trukmė skaičiuota ir kitiems šeimos nariams.

D.Dokšaitė pasakojo, kad vėliau simptomus pajuto ir ji, ir jos dukra, tad testui abi užsirašė dar prieš tai, kai savo tyrimo dienos sulaukė tėtis.

„Mūsų abiejų testo rezultatai buvo neigiami, nors tą pačią dieną, kai testo rezultatus gavome, man dingo skonio ir kvapo pojūčiai – geriausiai atpažįstamas COVID-19 simptomas. Tiesa, tiek man, tiek dukrai imant tepinėlius kolegė imančiai specialistei kartojo – negerai paėmei“, – prisimena pašnekovė.

Kadangi D.Dokšaitės ir jos dukros testai buvo neigiami, jos abi priskirtos ne ligoniams, bet turėjusioms artimą sąlytį su COVID-19 sergančiuoju. Tokiais atvejais taikomas 14 dienų saviizoliacijos nuo turėto kontakto dienos terminas.

Saviizoliacija, kurią jos jau pradėjo užsirašydamos testui lapkričio 22 d., pratęsta iki gruodžio 8 d. – kaip mano D.Dokšaitė, terminas buvo paskaičiuotas nuo tėčio teigiamo testo dienos.

„O susirgus kartu gyvenančiai mano mamai ir gavus teigiamą atsakymą NVSC specialistė buvo pasišovusi mūsų su dukra saviizoliaciją pratęsti dar dviem savaitėm, jau skaičiuojant nuo lapkričio 28 dienos, kai mama gavo teigiamą testo rezultatą“, – stebėjosi D.Dokšaitė.

Per ilga saviizoliacija skatina slėpti ligą?

Pašnekovė tvirtino, kad ši detaliai aprašyta vienos šeimos saviizoliacijos situacija galėtų pasirodyti nereikšminga tiems, kurie nesirgo ar kol kas neturėjo sąlyčio su sergančiuoju. Tačiau susidūrusiems su saviizoliacijos reikalavimais – tai aktuali problema.

„Tokia sistema ne tik kenkia ekonomikai – juk daugybė žmonių, kurie yra vairuotojai, kasininkai ar verda sriubą vaikų darželio vaikams, negali dirbti iš namų. Jie visi iškrenta ilgesniam nei derėtų laikui iš darbo rinkos. Bet dar labiau tokia sistema kenkia tam, prieš ką sukurta kovoti, t.y. kovai su viruso plitimu“, – įsitikinusi D.Dokšaitė.

Bet dar labiau tokia sistema kenkia tam, prieš ką sukurta kovoti, t.y. kovai su viruso plitimu, – įsitikinusi D.Dokšaitė.

Ji tvirtina, kad pernelyg ilga saviizoliacijos trukmė skatina ir naujos tendencijos plitimą, kai susirgę žmonės nebesikreipia tirtis, nes nenori pakliūti į saviizoliacijos spąstus.

„Jie geriau tyliai paserga ir renkasi patys, kada nutraukti saviizoliaciją – sąmoningesni remdamiesi mokslininkų tyrimais, mažiau sąmoningi – taip, kaip jiems, o ne aplinkiniams visuomenės nariams patogu“, – įspėja su koronavirusu iš arti susidūrusi lietuvė.

D.Dokšaitės nuomone, dėl šios priežasties žmonės slepia ir kontaktus, su kuriais bendravo, nes nenori pasmerkti draugų ar giminaičių nepagrįstai ilgai saviizoliacijai.

„O tai puikiausios prielaidos nevaldomam viruso plitimui. Ir štai institucija, kuri turėtų padėti pažaboti pandemiją, šaudo mums visiems į koją. Galbūt tokie jiems duoti nurodymai iš Sveikatos apsaugos ministerijos, skaičiuoti saviizoliacijos dienas nuo testo rezultato gavimo dienos, galbūt tai NVSC interpretacija. Bet kuriuo atveju pandemijos Lietuvoje tai suvaldyti nepadeda, greičiau atvirkščiai“, – įsitikinusi D.Dokšaitė.

NVSC: dėl šeimų sprendžiama individualiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Justina Petravičienė su priekaištais nesutiko – ji 15min pabrėžė, kad saviizoliacija nėra siejama su teigiamo testo gavimo diena: susirgus izoliacija skaičiuojama nuo pirmųjų simptomų (o ne testo gavimo dienos), o kontaktavus su sergančiu – nuo paskutinio sąlyčio dienos.

Tačiau NVSC specialistė sutiko, kad koronavirusui įsisukus šeimoje, kiekviena situacija vertinama individualiai – pavyzdžiui, bandoma išsiaiškinti, kada buvo paskutinė rizikingo kontakto diena, ar šeimos narys turėjo simptomus ar ne, tad NVSC specialistai gali rekomenduoti kiek kitokius saviizoliacijos terminus.

123RF.com nuotr./Saviizoliacija
123RF.com nuotr./Saviizoliacija

Tarkime, jei tėvai slaugė sergantį vaiką, jiems saviizoliacijos pirma diena gali būti pradėta skaičiuoti nuo paskutinės dienos, kai vaikas galėjo būti užkrečiamas – 5-6 dienos nuo pirmųjų simptomų.

„Kai kalbame apie asmenis, kurie gyvena kartu ir būna nuolatiniame rizikingame kontakte su susirgusiu žmogumi, tai gali būti kitokie sprendimai priimami ir ne visada nuo simptomų pradžios skaičiuojama saviizoliacija kitiems šeimos nariams. Kiekvienu atveju situacija kitokia ir sprendimai nėra visada įkalti į akmenį“, – pabrėžė J.Petravičienė.

Kiekvienu atveju situacija kitokia ir sprendimai nėra visada įkalti į akmenį, – pabrėžė J.Petravičienė.

Dėl to, pasak jos, jei šeima bendravo, o izoliavosi tik gavus vieno šeimos nario teigiamą testo rezultatą, kitiems šeimos nariams izoliacija gali būti pradėta skaičiuoti nuo šios dienos, kai gautas testo rezultatas. O susirgus antram šeimos nariui, likusiems 14 dienų saviizoliacijos terminas ir vėl pradedamas skaičiuoti iš naujo.

J.Petravičienė taip pat atkreipė dėmesį, kad susirgęs šeimos narys ne visuomet tinkamai izoliuojasi nuo kitų.

„Tikrai būna, kad sulaukiame pasipiktinimo. Puikiai galime suprasti, nes iškrenta visi šeimos nariai – kas serga, kas izoliuotis turi, bet taip yra – neturime kitokių priemonių suvaldyti infekcijos plitimą, jei turėję rizikingą sąlytį nesiizoliuosime“, – pabrėžė J.Petravičienė.

Paprašyta pakomentuoti pašnekovės šeimos patirtį, J.Petravičienė tvirtino, kad medikai, o ne visuomenės sveikatos centro specialistai sprendžia, kiek laiko turi izoliuotis ir kada pasveikusiu laikomas koronavirusu susirgęs žmogus.

„Svarbu, kad tiek dėl sergančiųjų izoliacijos, tiek dėl pasveikimo fakto sprendžia šeimos gydytojas, o ne visuomenės sveikatos specialistai, tad tokios situacijos negalime vertinti ir komentuoti“, – pabrėžė J.Petravičienė.

VIDEO: 15/15: S.Čaplinskas: jeigu valdžia imtųsi teisingų sprendimų, virusą suvaldytume per 6 savaites

Tiesa, D.Dokšaitė pabrėžė, kad pirmasis nurodymas, kiek izoliuotis atėjo iš NVSC – tik vėliau šeimos gydytoja pakartojo tą pačią datą.

O kalbėdama apie susirgusiųjų saviizoliacijos terminus, NVSC atstovė minėjo, kad asmenims, kurie užsikrėtė COVID-19 liga izoliacijai taikoma vertinant, kokia ligos forma jie serga ir gali trukti nuo 10 iki 20 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios.

Suprasti akimirksniu

  • Lengva koronaviruso forma sergantiems pacientams izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios.
  • Sergant besimptome ligos forma – po 10 dienų nuo nosiaryklės ir ryklės tepinėlio, kurį ištyrus PGR metodu buvo aptiktas koronavirusas, paėmimo dienos.
  • Jei žmogus serga sunkia ligos forma, taip pat tiems, kurių silpnas imunitetas, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos, kurie dirba palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančiose įstaigose, kurie gyvena socialinės globos įstaigose, kurie dirba socialinės globos įstaigose, taip pat – esantiems laisvės atėmimo įstaigose ir dirbantiems jose – po 20 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios.

Trumpesnė izoliacija – tik išimtiniais atvejais

15min primena, šiuo metu saviizoliacijos trukmė po kontakto su susirgusiu koronavirusu – 14 dienų. Tiesa, dar neseniai visi sąlytį su sergančiuoju turėję asmenys galėjo susitrumpinti izoliacijos trukmę. Tą padaryti buvo galima, jei ne anksčiau kaip 10 izoliavimosi dieną atlikus laboratorinį tyrimą dėl COVID-19 ligos gaunamas neigiamas rezultatas.

Tačiau tokia tvarka galiojo tik dvi savaites – nuo spalio 26 iki lapkričio 9 dienos, o po to buvo panaikinta motyvuojant blogėjančia epidemiologine situacija.

Dabar susitrumpinti 14 dienų saviizoliaciją galima tik išimtiniais atvejais: tokią teisę turi gydymo įstaigų darbuotojai, praktikantai, gydymo įstaigose veikiančių vaistinių darbuotojai, turėję tiesioginį kontaktą su pacientais, taip pat prezidentas ir jo patarėjai, Seimo pirmininkas ir jo pavaduotojai, premjeras ir jo patarėjai, ministrai bei kiti svarbias pareigas einantys pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius