Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

A.Verygos atmintinė COVID-19 ligoniams: kaip medikai jus turi gydyti namuose ir kada pasveiksite?

Sveikatos apsaugos ministras, ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriame nurodoma ambulatorinio gydymo tvarka asmenims, kuriems yra diagnozuota lengvos formos koronavirusinė infekcija ir kurie yra izoliuoti namuose, kitose gyvenamosiose vietose ar savivaldybių numatytose patalpose. Įsakyme nurodoma, kad pacientas privalo laikytis saviizoliacijos, konsultuotis su savo šeimos gydytoju, jis bus laikomas pasveikusiu tuomet, kai du pakartotiniai testai rodys neigiamą atsakymą.
Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje
Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lengva koronavirusine infekcija sergantys pacientai yra siunčiami ambulatoriniam gydymui į pirminę ambulatorines sveikatos priežiūros šeimos gydytojų komandos paslaugas teikiančią įstaigą, o jo būklę nuotoliniu būdu stebi šeimos gydytojas ar slaugytojas.

Ambulatorinio gydymo tvarka

Įsakyme nurodoma, kad ligoninė iš kurios išrašomas lengva koronaviruso forma sergantis pacientas pacientas, tą pačią dieną turi informuoti paciento šeimos gydytoją ir (ar) medicinos įstaigos, prie kurios pacientas prisirašęs, registratūrą ir nurodyti asmens duomenis bei telefono numerį, taip pat suteikti visą reikiamą informaciją apie paciento gydymą bei jo sveikatą.

Pacientui ligoninėje taip pat turi būti suteikta visa informacija apie saviizoliaciją, jis turi pasirašyti sutikimą būti izoliacijoje.

Jei pacientas ar sveikatos įstaiga, kurioje buvo tirtas pacientas, neinformuoja šeimos gydytojo apie pacientui nustatytą COVID-19 ligą, šeimos gydytojas ar slaugytojas paciento laboratorinio tyrimo atsakymą gauna iš atlikusios tyrimą laboratorijos.

Pirminę ambulatorines sveikatos priežiūros šeimos gydytojų komandos paslaugas teikianti įstaiga paskiria šeimos gydytoją ar slaugytoją, kuris nuotoliniu būdu turi susisiekti su pacientu ir pateikti jam pakartotinę informaciją apie saviizoliacijos tvarką bei nurodyti, kad už Izoliavimosi taisyklių nesilaikymą yra numatyta teisinė atsakomybė. Taip pat su pacientu turi būti aptariama koronavirusinės infekcijos gydymo eiga, jis informuojamas apie stebėsenos periodiškumą.

Jei pacientas yra išrašytas iš ligoninės ar Karščiavimo klinikos, šeimos gydytojas nuotoliniu būdu įvertina paciento sveikatos būklę ir tęsia gydymą pagal ligoninės ar Karščiavimo klinikos pateiktas rekomendacijas bei kartu su slaugytoja ir pacientu sudaro gydymo ir stebėsenos planą.

Šeimos gydytojas turi informuoti pacientą, kad atsiradus naujiems simptomams, jis nedelsdamas kreiptųsi nuotoliniu būdu į savo šeimos gydytoją ar skambintų Karštąja linija, telefonu 1808.

Stebėdami pacientą nuotoliniu būdu šeimos gydytojas ar slaugytoja esant galimybei įvertina informaciją apie:

  • kūno temperatūrą (matuotą du kartus per dieną);
  • kvėpavimo dažnį, pasunkėjusį kvėpavimą ar dusulį;
  • širdies susitraukimų dažnį (matuotą du kartus per dieną);
  • arterinį kraujo spaudimą (matuotą du kartus per dieną);

Šeimos gydytojas įvertinęs šiuos sveikatos rodiklius ir nustatęs, kad pacientui nereikia hospitalizacijos, jį toliau gydo ambulatoriškai, o prireikus – nuotoliniu būdu koreguoja gydymą.

Nuotoliniu būdu nustačius, kad paciento būklė pablogėjo ir jam reikalinga hospitalizacija, šeimos gydytojas ar slaugytojas skambina į Bendrąjį pagalbos centrą, telefono numeriu 112.

Pakartotinio tyrimo atlikimo tvarka

Įsakyme nurodoma, kad nuo koronaviruso diagnozavimo praėjus ne mažiau kaip 14 dienų, bet ne anksčiau kaip po 3 dienų pasibaigus karščiavimui, įstaiga, kuri gydo pacientą, organizuoja pirmąjį tepinėlio paėmimą pakartotiniam tyrimui.

Šeimos gydytojas pacientui išrašo siuntimą pakartotiniam tyrimui ir nurodo jam kreiptis Karštąja linija, telefonu 1808, informuojant konsultantą, kad kreipiamasi dėl pakartotinio tyrimo. Pacientas, nurodęs savo duomenis, taip pat turi informuoti konsultantą, ar jis gali savo automobiliu atvykti į Mobilųjį punktą.

Karštosios linijos konsultantas pacientą pakartotiniam tyrimui registruoja ne anksčiau kaip kitai dienai, sistemoje nurodydamas, kad tai pakartotinis tyrimas. Tyrimui užregistruotas pacientas į savo mobilųjį gauna žinutę, kurioje nurodoma tepinėlio ėmimo vieta ir tikslus atvykimo į mobilų punktą laikas.

Šeimos gydytojas ar konsultantas elektroninėje sistemoje turi stebėti informaciją dėl paciento pakartotinio tyrimo eigos.

Jei pakartotinis tyrimas vėl parodo infekciją, tyrimas kartojamas ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Jei pakartotinis tyrimas neigiamas, šeimos gydytojas organizuoja antrąjį pakartotinį paciento ištyrimą

Kada pacientas laikomas pasveikusiu?

Remiantis įsakymu, pacientas bus laikomas pasveikusiu, kai du kartus iš eilės ne trumpesniu kaip 24 val. intervalu iš paciento nosiaryklės paimtuose tepinėliuose nerandama SARS-CoV-2 viruso arba po 37 kalendorinių dienų nuo koronaviruso diagnozavimo dienos, jei tepinėliai dėl infekcijos nebuvo ištirti dėl nuo gydymo įstaigos nepriklausančių priežasčių.

Jei pirmo ir antro iš eilės tepinėlio atsakymas neigiamas, šeimos gydytojas informuoja pacientą ir Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kad pacientas pasveiko.

Išsamiau su įsakymu susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius