Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 29

Koronavirusu užsikrėtusi mergina ir jos mama pamatė sistemos trūkumų: A.Veryga seniai galėjo sudėti taškus ant „i“

COVID-19 susirgusi Ieva savo kailiu patyrė, kaip sveikatos apsaugos sistema veikia realybėje. Jos akimis, toli gražu ne viskas yra reikiamai sustyguota. Kartu su mergina karantine esanti ir, kaip parodė vienas testas, koronavirusu neužsikrėtusi jos mama taip pat kalba apie sistemos trūkumus. Pavyzdžiui, kad nėra aišku, ką daryti baigus saviizoliaciją kontaktą su sergančiuoju turėjusiems žmonėms, nes jiems neskiriami pakartotiniai tyrimai.
COVID-19 tyrimas
COVID-19 tyrimas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Vilnietė Ieva pasakojo, kad pirmuosius koronaviruso simptomus – gerklės perštėjimą, o vėliau – slogą, pajuto kelios dienos po to, kai grįžo iš kelionės šiaurės Lenkijoje. Tuo metu kaimyninė šalis nebuvo įtraukta į valstybių, iš kurių grįžus privaloma 14 dienų izoliacija, sąrašą.

„Pagalvojau, kadangi buvau išvykusi, tai gal reikėtų pasidaryti testą. Man kažkaip gana greitai pavyko prisiskambinti į Karštąją liniją, nes kitiems, sakė, yra sudėtinga. Mane užregistravo tyrimui. Tik kas man nepatiko, kad eilės buvo keturioms dienoms į priekį, nes šiuo metu vienas punktas yra Vilniuje“, – pasakojo mergina.

Laukdama, kada galės vykti atlikti testo dėl COVID-19, ji karantinavosi namuose. „Bet gerai, kad mano darbas yra nuotoliniu būdu ir šiaip visi reikalai, tai man ne taip ir pakenkė“, – sakė Ieva.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Nežino, kur galėjo užsikrėsti

Ieva teigė, kad testo dėl koronaviruso rezultatų sulaukė gana greitai.

„Nes kiti laukia ilgai. Truputėlį nustebino tai, kad aš per e.sveikatą gavau teigiamą atsakymą, bet su manimi niekas nesusisiekė. Tai aš tada pati dar skambinausi į Karštąją liniją. Sakė, kad tokiu atveju tikrai turiu visų pirma gauti žinutę ir tada man turi paskambinti ir viską patvirtinti. Po to man paskambino, žinutės negavau“, – aiškino mergina.

Nes kiti laukia ilgai. Truputėlį nustebino tai, kad aš per e.sveikatą gavau teigiamą atsakymą, bet su manimi niekas nesusisiekė.

Su ja susisiekusiems visuomenės sveikatos specialistams Ieva nurodė savo maršrutus. Apie tai, kad užsikrėtė COVID-19, ji pranešė ir žmonėms, su kuriais kontaktavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kasdienybė Lenkijoje

Į Lenkiją Ieva keliavo autobusu su drauge. Jos testas dėl COVID-19 buvo neigiamas. Kaip ir visų kitų asmenų, su kuriais mergina bendravo.

Su Ieva kartu izoliuotis reikėjo tėvams, su kuriais ji gyvena. Taip pat turėjo karantinuotis kartu į Lenkiją vykusi draugė bei dar dvi bičiulės, su kuriomis mergina bendravo grįžusi iš kelionės.

Ieva teigė nežinanti, kur galėjo užsikrėsti koronavirusu. Ji tikino, kad laikėsi visų saugumo reikalavimų: naudojo dezinfekcinį skystį – dezinfekavo ne tik rankas, bet ir telefoną, liečiamus paviršius, nešiojo kaukę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Mergina serga lengva COVID-19 forma. Jokie kiti simptomai, išskyrus gerklės skausmą ir slogą, jai nepasireiškė.

Kai testas patvirtino, kad ji užsikrėtė šia infekcija, Ieva susisiekė su šeimos gydytoja. „Kadangi aš nejutau jokių simptomų, man nei blogėjo, nei ką, tai ji man tiesiog sutvarkė biuletenį, siuntimą kitam testui ir tiesiog rekomendavo gerti daug skysčių“, – pasakojo mergina.

Kitą testą dėl koronaviruso ji turi atlikti praėjus 14 dienų nuo pirmojo testo.

ZUMAPRESS.com/Atliekamas koronaviruso testas
ZUMAPRESS.com/Atliekamas koronaviruso testas

„Jeigu bus neigiamas, bet kokiu atveju turiu kreiptis į šeimos gydytoją. Jeigu bus neigiamas, tai man vis tiek darys antrą testą – tai jau bus trečias, kad būtų tikrai užtikrinta. Jeigu trečias testas irgi neigiamas, tai jau, vadinasi, aš esu sveika. O jeigu teigiamas, nežinau, reikia toliau su gydytoja konsultuotis“, – sakė ji.

Skambučio nesulaukė

Savo kailiu susidūrusi su COVID-19, Ieva gali įvertinti, kaip veikia visa sistema. Ji, merginos akimis, yra nesutvarkyta.

Iš pokalbių su Karštosios linijos ar Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojais Ieva suprato, kad jų krūvis yra didelis. Ji minėjo, kad Vilniuje veikia tik vienas mobilus patikros punktas, dėl to susidaro didžiulės eilės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

„Dar vienas dalykas, kuris man kliuvo, tai, kad visą karantinavimosi laikotarpį tau paskirtas kuratorius iš Karštosios linijos, kuris susisiekia su tavimi ir teiraujasi, kaip tau sekasi, ar nejauti jokių simptomų, ar esi namuose arba toje vietoje, kur izoliuojiesi. Tai, pavyzdžiui, visiems mano aplinkiniams žmonėms, kurie turėjo karantinuotis, skambindavo, o man vienintelei niekas neskambindavo“, – pasako Ieva.

Kilus daug diskusijų ir nepasitenkinimui dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimo grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą viešojo maitinimo įstaigose, atvirose ir uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose, dėl kitų reikalavimų, Ieva mano, kad anksčiau apskritai nereikėjo atšaukti privalomo kaukių dėvėjimo.

Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes
Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes

„Taip, vasara, daugiau kas lauke būna, bet tu vis tiek gali užsikrėsti ir būdamas lauke. Aš manau, kad nereikėjo numatyti to sušvelninimo, nes galbūt tai būtų lėmę, jog dabar būtų šiek tiek mažesnis užsikrėtusiųjų skaičius“, – svarstė koronavirusu serganti mergina.

Klausiama, kaip elgsis pasveikusi – galbūt vengs viešo susibūrimo vietų, koncertų, renginių, šeimyninių švenčių, kurios, kaip matyti, kartais tampa COVID-19 židiniais, Ieva teigė toliau gyvensianti įprastai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Laisvės kelio“ koncerto akimirkos

„Nes esu aktyvi. Man ir dėl darbo reikalų bus visokiausių renginių, kurie vyks lauke, tai aš tikrai visur dalyvausiu. Apskritai, kai buvo panika pakelta dėl visos tos koronos, nelabai aš panikavau. Žinojau, jeigu susirgsiu, tai susirgsiu, bet blaiviai į tai žiūrėjau ir tikrai man nebuvo tokios baimės. <...>.

Džiaugiuosi, kad susirgau dabar, nes, manau, kad didžioji dalis žmonių vienaip ar kitaip turės persirgti. Tai džiaugiuosi, kad vasarą susirgau, o ne rudenį. Nes rudenį, manau, su mūsų dabartine sistema bus tragedija. Be to, dar plius ir reagentai jau gi rugsėjo mėnesį baigsis, kiek žinau“, – kalbėjo mergina. Kartu ji pabrėžė, kad ten, kur reikia, dėvės kaukę, imsis kitų atsargumo priemonių.

Serologinis tyrimas – už savus pinigus

Taip pat saviizoliacijoje esanti Ievos mama Audronė pasakojo, kad sužinojusi, jog dukrai patvirtintas koronavirusas, bandė prisiskambinti į Karštąją liniją.

„Karštojoje linijoje su manimi šnekėjosi, bet sakė, tai kažkokio slaptažodžio reikia, tai dar kažko. Suprantu, kad mano duomenų niekur kol kas dar nebuvo. Ir paskui Karštosios linijos operatorė pasakė, kad su mumis, kaip kontaktavusiais, turi iš pradžių susisiekti NVSC ir tik tada visa mašina pajudės. Tai ačiū ir tai operatorei, kuri surinko vis dėlto duomenis, sakė, kad dar papildomai perduos, jog su mumis greičiau susisiektų“, – sakė moteris.

Koronaviruso karštoji linija 1808
Koronaviruso karštoji linija 1808

Ievai koronavirusas buvo patvirtintas penktadienį, su jos tėvais atsakingos institucijos susisiekė šeštadienį. Anot merginos mamos, jai ir sutuoktiniui buvo nurodyta izoliuotis 14 dienų.

Mobiliajame punkte jiems buvo skirti nemokami tyrimai iš nosiaryklės dėl COVID-19. Po kelių dienų gauti neigiami jų rezultatai.

„Aišku, mes izoliuojamės ir toliau. Bet įdomiausia tai, kad baigsis izoliacija ir mes abu su vyru nežinome, ką galime daryti ir ko negalime daryti. Kaip ir izoliacija baigsis, mums jokių simptomų nepasireiškė. Dėl jokių papildomų tyrimų mums irgi niekas kol kas nešneka ir neskiria.

Mano galva, jeigu mes nesusirgome, na, taip akivaizdžiai nesusirgome, tai, turėtų būti kaip paskutinė visos procedūros dalis, nežinau, gal serologiniai tyrimai. Bet serologinį tyrimą gali tik savo noru pasidaryti, už pinigus.

Ir visoje toje sistemoje, kas man įdomiausia, kad nėra aiškaus galutinio taško – ne tam žmogui, kuris serga, bet tam, kuris turėjo kontaktą, bet jam jokie simptomai nepasireiškė. Dabar mes ir nežinome – o gal mes besimptome forma sergame?“ – kalbėjo koronavirusu užsikrėtusios merginos mama.

Visoje toje sistemoje, man įdomiausia, kad nėra aiškaus galutinio taško – ne tam žmogui, kuris serga, bet tam, kuris turėjo kontaktą, bet jam jokie simptomai nepasireiškė.

Apie tai ji teiravosi ir kasdien skambinančios koordinatorės. Tačiau ji moteriai paaiškino, kad ir patys koordinatoriai nežino.

Ji žadėjo parašyti į bendrą feisbuko grupę dėl to. Tačiau iki vakar jokio atsakymo koordinatorė esą neturėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tai, aš manau, kad ponas sveikatos ministras su visa ministerija, nuo pat pavasario turėdami tokią karčią patirtį, iki rudens jau galėjo visus taškus ant „i“ sudėlioti. Kol kas aš to sudėliojimo nematau“, – pabrėžė Audronė.

Ponas sveikatos ministras su visa ministerija, nuo pat pavasario turėdami tokią karčią patirtį, iki rudens jau galėjo visus taškus ant „i“ sudėlioti. Kol kas aš to sudėliojimo nematau.

Jai atrodo, kad turėtų būti parengtos atmintinės koronavirusu sergantiems, kontaktą su jais turėjusiems ir užsikrėtusiems arba ne žmonėms, kurias būtų galima platinti NVSC turimais kontaktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius