Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 10 /15:27

Korupcija įtariamas finansų viceministras Vytautas Galvonas pareikalavo pašalinti iš darbo LRT žurnalistą Edmundą Jakilaitį

Finansų viceministras „tvarkietis“ Vytautas Galvonas pirmadienį kreipėsi į LRT tarybą ir generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių dėl žurnalisto Edmundo Jakilaičio nušalinimo nuo eterio už paskelbtą neva klaidingą informaciją apie viceministro esą pasiskolintus pinigus. A.Siaurusevičius atkirto, kad tai yra persekiojimas už kritiką.
Vytautas Galvonas
Vytautas Galvonas / BFL nuotr.

A.Siaurusevičius BNS sakė, kad dabar nėra teisinių galimybių nušalinti E.Jakilaičio, nes tai prilygtų persekiojimui už kritiką.

V.Galvonas antradienį informavo taip pat prašantis žurnalistų etikos inspektorę įvertinti E.Jakilaičio profesinę veiklą.

Facebook nuotr. /Sutarties kopija
Facebook nuotr. /Sutarties kopija

Praėjusią savaitę LRT televizijos laida „Dėmesio centre“ paskelbė paskolos sutartį, kurioje nurodoma, kad viceministras, kuruojantis lošimus, iš lošimų bendrovės „Top sport“ savininko Gintaro Staniulio pasiskolino 300 tūkst. litų už 0,2 proc. palūkanas. Šią sutartį E.Jakilaitis atidavė laidoje dalyvavusiam finansų ministrui Rimantui Šadžiui.

V.Galvonas teigia manąs, kad E.Jakilaitis šioje laidoje nesivadovavo objektyvumo ir nešališkumo principais, pažeidė jo orumą, nusižengė moralei ir etikai.

„Prašau Žurnalistų etikos inspektorių ištirti ir įvertinti tokį žurnalisto Edmundo Jakilaičio profesinės veiklos epizodą nacionalinio transliuotojo LRT misijos kontekste“, – rašoma V.Galvono pareiškime.

V.Galvonas ir G.Staniulis praėjusią savaitę BNS teigė jokios paskolos sutarties nesudarę.

Finansų viceministras kreipėsi į prokurorus dėl dokumentų klastojimo. Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS antradienį sakė, kad dar nepriimtas sprendimas dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pasak A.Siaurusevičiaus, skundas nėra pakankamas pagrindas nušalinti darbuotoją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edmundas Jakilaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edmundas Jakilaitis

„Teisinio pagrindo nušalinti šiuo metu mes neturime. O V.Galvonas, jeigu jis jaučiasi teisus, turi teisę įrodinėti savo tiesą, kad tokios sutarties nebuvo“, – BNS antradienį sakė LRT vadovas.

Nacionalinio transliuotojo generalinis direktorius teigė kol kas jokių veiksmų E.Jakilaičio atžvilgiu neketinantis imtis.

„Darbdavys irgi apribotas įstatymų. Darbdavys nėra teismas. Bus galima svarstyti tą klausimą, tik jeigu paaiškės, kad ponas E.Jakilaitis neteisus. Jeigu mes dabar imtumėmės veiksmų, būtų persekiojimo už kritiką požymių“, – įsitikinęs A.Siaurusevičius.

E.Jakilaitis: čia ne apie mano asmenį kalba, bet apie sveiką protą

E.Jakilaitis savo ruožtu BNS sakė V.Galvono kreipimusis vertinantis kaip siekį nukreipti dėmesį nuo esminio klausimo – galimo savo interesų konflikto.

Suvesti kažką į žurnalisto asmenį yra žema ir pigu.

„Čia ne apie mano asmenį kalba, bet apie sveiką protą. Žurnalistai neturi priėjimo prie absoliučios informacijos, tai nėra teisėsaugos ar kvotos institucija, žiniasklaida kelia klausimus, kurie yra svarbūs visuomenei. Žurnalisto viena iš esminių pareigų – jeigu ne pati svarbiausia – kelti klausimus. Jei klausimų kyla, jie yra keliamai. Suvesti kažką į žurnalisto asmenį yra žema ir pigu“, – aiškino E.Jakilaitis.

Žurnalistas sakė, kad jo vietoje taip pat būtų elgęsi viso civilizuoto pasaulio žurnalistai.

„Aš manau, kad turiu pakankamai daug patirties – televizijoje dirbu 18-tus metus, yra buvę įvairiausių situacijų, ir manau, kad savo darbą atlikau šiuo atveju taip pat profesionaliai. Kada tu matai rankose dokumento kopiją su žmogaus parašu, kalbančią apie aiškų interesų konfliktą dėl jo veiklos ir to, kas parašyta toje sutartyje, čia net nėra klausimų, ką tokiais atvejais daro žurnalistai visuose civilizuotuose pasaulio kraštuose“, – tvirtino E.Jakilaitis.

E. Masiulis: pirmiausia turėtų nusišalinti pats finansų viceministras

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pareiškė, kad turėtų nusišalinti finansų viceministras Vytautas Galvonas, o ne informaciją viešai atskleidę žurnalistai.

V. Galvono siūlymas nušalinti nuo pareigų LRT žurnalistą Edmundą Jakilaitį – tai neteisėtas ir brutalus kišimasis į žiniasklaidos žodžio laisvę.

„Pirmiausia nuo pareigų turėtų kuo skubiau nusišalinti finansų viceministras V. Galvonas, nes ant jo veiksmų krito rimtas įtarimų šešėlis. Savo ruožtu paties V. Galvono siūlymas nušalinti nuo pareigų LRT žurnalistą Edmundą Jakilaitį – tai neteisėtas ir brutalus kišimasis į žiniasklaidos žodžio laisvę. Tokie finansų viceministro veiksmai visiškai prasilenkia su demokratijos normomis ir esminėmis demokratijos vertybėmis“, – sako liberalas E. Masiulis.

Jis primena, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai jau ne pirmą kartą bando neteisėtomis priemonėmis kištis į LRT veiklą ir daryti spaudimą visuomeniniam transliuotojui.

„Jei P. Gražulio veiksmus kviečiant LRT vadovą A. Siaurusevičių pasiaiškinti dėl „Eurovizijos“ galima priskirti prie eilinio nevykusio bandymo atkreipti homofobų dėmesį, tai finansų viceministro V. Galvono veiksmai rodo pavojingą tendenciją. „Tvarkos ir teisingumo“ narių veiksmus turėtų įvertinti atsakingos tarnybos. Išpuolius prieš žiniasklaidą reikia užbaigti“ , – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius