Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03 /14:06

Korupcijos byloje teisiamas Vitas Matuzas kaltės nepripažino

Buvęs Seimo narys Vitas Matuzas Vilniaus apygardos teisme pirmadienį savo kaltės dėl pateiktų kaltinimų nepripažino.
Vitas Matuzas
Vitas Matuzas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Su kaltinamuoju aktu susipažinau, su įtarimais susipažinau, su bylos medžiaga iš dalies susipažinau. Kaltu neprisipažįstu“, – teismui savo kalbos pradžioje sakė Vitas Matuzas.

V.Matuzo ir Andriaus Romanovskio byla nagrinėjama dėl kaltinimų, susijusių su sukčiavimu organizuotoje grupėje, piktnaudžiavimu tarnybine Seimo nario padėtimi organizuotoje grupėje, kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos.

V.Matuzas teismui pasakojo, kokiose pareigose Panevėžyje teko dirbti, teigė, kad daug reikėjo bendrauti su žmonėmis dėl paramos teikimo būdų. Ekspolitikas teigė, kad jokių nusikalstamų planų nekūrė ir turtinės naudos nesiekė.

„Galbūt kaltintojam sunku suprasti, kad kartais žmonėms padedame ne dėl savanaudiškų paskatų, o dėl to, kad tokia yra gyvenimo norma“, – sakė teisiamas buvęs politikas.

Kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas V.Matuzas Seimo nariu buvo 2008-2012 ir 2000-2004 metais. Jis taip pat yra ėjęs Panevėžio miesto mero pareigas.

„Nesukūriau jokios organizuotos grupės nusikaltimams daryti ir jai nevadovavau“, – teisme teigė V.Matuzas.

„Nesukūriau jokios organizuotos grupės nusikaltimams daryti ir jai nevadovavau“, – teigė V.Matuzas.

Jis tvirtino, kad visi kaltinamajame akte minimai įstatymo projektai gimė skaidriai, buvo laikytasi visų įstatymų reikalavimų.

„Pasinaudosiu savo teise ir neatsakinėsiu į klausimus. Į juos atsakysiu, kai išklausysiu liudytojų parodymų“, – baigdamas pasisakymą sakė V.Matuzas.

Buvęs Seimo narys kaltinamas neteisėta veikla per labdaros bei paramos fondą „Paramos iniciatyvos“, kurį sukūrė padedamas viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovo Edmondo Babensko. Kaip nurodoma kaltinamajame akte, paramą šiam fondui padėjęs gauti kitas kaltinamasis lobistas Andrius Romanovskis esą neteisėtais būdais darė įtaką V.Matuzui registruojant Seime teisės aktus, kuriais buvo suinteresuoti Lietuvos radijo ir televizijos asociacija ar draudikų organizacijos. Jų lobistas buvo A.Romanovskis.

„Pagrindiniai dalykai, kaip ir minėta kaltinamajame akte, – įsteigimas labdaros fondo ir pinigų išgryninimas iš labdaros fondo ir dalies pinigų pasisavinimas. Kyšio priėmimas – V.Matuzas tuo kaltinams yra. Piktnaudžiavimu kaltinamas A. Romanovskis“, – yra sakęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Mindaugas Rimkus.

Buvęs parlamentaras aiškino, kad jo šeima iš tikrųjų užsiima labdaringa veikla.

Po V.Matuzo teismui parodymus davė A.Romanovskis. Jis sakė, kad 2005 metais registravosi kaip lobistas.

„Šis teismas turės atsakyti, ar lobistinė veikla gali egzistuoti“, – tvirtino kaltinamasis.

A.Romanovskis teigė, kad jam pateikti kaltinimai yra absurdiški ir kaip V.Matuzas pareiškė pasinaudosiąs teise kol kas neatsakyti į klausimus.

Teismas byloje apklausė ir liudytoją – V.Matuzo padėjėją Tadą Jagminą. Teisėjai stebėjosi, kad ikiteisminio tyrimo metu išsamius parodymus davęs jaunuolis teisme buvo ne toks kalbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius