Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20

Korupcijos bylos fiasko: teisingumo laidotuvės ar raganų medžioklė?

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje Vilniaus apygardos teismo sprendimu visi aštuoni kaltinamieji buvo išteisinti. Nors tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis ėmė pinigus iš Raimundo Kurlianskio, teismas argumentavo, kad nepakako įrodymų, jog tai buvo kyšis. Teismo sprendimas sukėlė įnirtingas diskusijas. Vieni teigia, kad teismas įteisino korupcinius politikų ir verslo santykius, kiti teigia, kad taip komentuojantieji kviečia raganų medžioklei.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Portalo 15min videolaidoje „15/15“ apie tai diskutavo Vilniaus universiteto dėstytojas, advokatas dr. Remigijus Merkevičius, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Seimo narys, buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas ir Mykolo Romerio universiteto politologas dr. Virgis Valentinavičius.

– Kaip keičia, jeigu keičia, toks pirmos instancijos teismo sprendimas korupcijos toleranciją visuomenėje?

V.Valentinavičius: Šitam nuosprendy blogiausias dalykas ir yra, kad jis faktiškai legalizuoja korupciją. Pirma reakcija – tai dabar visiems galima. Ir nereikia slėpti gėrimų dėžutėse tų pinigų, o galima tiesiog piniginiais pervedimais, nieko blogo tame nėra.

Labiausiai pritrenkė teisėjų negebėjimas matyti ilgalaikių tokio nuosprendžio pasekmių. O pasekmės yra labai žiaurios – teisėja Nijolė Žimkienė, aiškindama nuosprendį, kalbėjo, konstatavo, kad politikų elgesio standartai neabejotinai yra pažeisti, bet žala yra nedidelė ir todėl baudžiamoji atsakomybė netaikoma. Tai aš nesuprantu, iš kur čia atsirado tas pasakymas „žala nedidelė“? Standartų pažeidimas yra didžiulė žala, ir tokių standartų pažeidimo legalizavimas tą žalą padvigubina. Ir šita teisėja ir teisėjų kolegija, pasirodo, šito nesupranta.

– Pone E.Gentvilai, jūsų manymu, ar galima teigti, kad toks teismo sprendimas normalizavo politikų ir verslo santykius – paskolinius, galbūt galima taip įvardinti?

E.Gentvilas: Apsaugok Viešpatie, jeigu kas nors taip suprastų, kad dabar taip galima daryti. Aš suprantu ir kolegos Virgio ironiją, čia tik ironija ir belieka vadovautis.

Aš iš karto galiu pasakyti, man tenka toks dvejopas vaidmuo – atskirti išteisinamąjį nuosprendį Darbo partijai ir mūsų partijai, nes, mano manymu, tie kaltinimai tikrai buvo pritraukti dideliais prokuroro gabumais. Tačiau žiūrėkite, kas yra atsitikę – susitarus iš anksto ant galinės automobilio sėdynės iš verslininko paimti pinigai. Paskui beveik trigubai tiek grynųjų pinigų atrasta politiko bute – man tai neatrodo teisėti dalykai, aš sąžiningai sakau apie savo buvusį bičiulį, apie buvusį mūsų partijos pirmininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius