Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

Korupcijos lygis sumažėjo

Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime šiais metais Lietuvai pirmą kartą skirti 5 balai, rodantys, kad šalis pajėgi kontroliuoti korupciją.
Korupcija
Korupcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 1 Korupcija

Kaip teigiama išplatintame pranešime, 2010 metų „Transparency International“ atliktame tyrime tarp 178 šalių Lietuva užėmė 46 vietą. 2009 metais Lietuvos KSI buvo 4,9, 2008-aisiais – 4,6, o 2007 metais – 4,8 balo.

Šių metų Lietuvos rezultatai leidžia teigti, kad tarptautiniai ir vietos antikorupcijos ekspertai teigiamai vertina antikorupcinius pokyčius Lietuvos įstatymuose ir valdžios atstovų dėmesį korupcijai. Tačiau praktikoje Lietuvai prasčiau sekasi užkirsti kelią piliečių ir verslininkų kyšininkavimui bei pažaboti stambią politinę korupciją, teigiama „Transparency International“ Lietuvos skyriaus pranešime spaudai.

Anot „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo, šiemet Lietuva pirmą kartą pateko tarp pirmo ketvirtadalio valstybių, kurių KSI yra penki arba daugiau balų. Tačiau, palyginti su praėjusiais metais, reikšmingo vertinimo pokyčio, anot jo, nėra.

„Apskritai Lietuvos silpnoji pusė – kovos su korupcija iniciatyvų įgyvendinimas. Antikorupcinės programos turi būti paremtos realiais darbais. Šiuo metu akivaizdu, kad numatytos antikorupcinės priemonės neretai lieka vien popieriuje. Lietuva niekaip nesugeba pažaboti smulkiosios administracinės korupcijos. Trūksta kryptingo ir kompleksiško dėmesio antikorupciniam švietimui ir korupcijos prevencijai, kurie vieninteliai gali užtikrinti ilgalaikes permainas antikorupcijos srityje“, – cituojamas S.Muravjovas.

2010 metų duomenimis, mažiausia korupcija yra Danijoje (KSI – 9,3), Naujojoje Zelandijoje (9,3) ir Singapūre (9,3). Paskutiniai sąraše – Afganistanas (1,4), Mianmaras (1,4), ir Somalis (1,1). Estijos KSI yra 6,5, Lenkijos – 5,3, Latvijos – 4,3, Baltarusijos – 2,5, o Rusijos – 2,1 balo.

KSI yra vienas garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, parodantis, kaip įvairioms pasaulio valstybėms sekasi kontroliuoti korupciją, įvertinant padėtį vienu skaičiumi: nulis reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 10 – labai skaidrią valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius