Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 13

Košmarą išgyvenančią šeimą Melnragėje aplankęs S.Skvernelis: „Šito absurdo nebus“

Statybų inspekcijos akiratyje atsidūręs namas patraukė į prezidentus kandidatuojančio premjero Sauliaus Skvernelio dėmesį. Antradienio vakarą premjeras apsilankė Melnragėje, Stančikų šeimos name. Šis vizitas nebuvo numatytas premjero darbotvarkėje. Šį namą Statybų inspekcija per teismus siekia nugriauti, nes jis patenka į apsauginę zoną dėl per arti esančios meteorologinės stoties. Ta pati inspekcija dukart buvo patvirtinusi ir išdavusi pažymas, kad statybos vyksta be nukrypimų. Premjeras šeimą ramino, jog absurdas neįvyks ir namas tikrai nebus nugriautas, nes Seimas artimiausiu metu priims įstatymo pataisas, tad namas į apsauginę zoną nebepateks.
Premjeras apsilankė Stančikų name ir patikino, kad šie gali būti ramūs dėl savo ateities.
Premjeras apsilankė Stančikų name ir patikino, kad šie gali būti ramūs dėl savo ateities. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

S.Skvernelis Melnragėje apsilankė antradienį apie 17 val. Kartu su juo atvyko jo rinkiminės kampanijos komunikacijos vadovas Skirmantas Malinauskas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Klaipėdos merus, Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus.

15min jau rašė Melnragėje gyvenančios šeimos istoriją. Melnragėje šeima paveldėjo 1936 metais statytą senelių namą. Pastarąjį lopyk nelopęs, šis kiauras, apėjęs pelėsiais, tad šeima nusprendė šalia pasistatyti tokio paties dydžio namą, o senąjį nugriauti. Namo savininkė A.Stančikienė atvykusiam premjerui parodė nuotraukas, kuriose matyti senajame name „dygstantys grybai“.

Viskas vyko sklandžiai – šeima kreipėsi į architektę, ši sutvarkiusi visus dokumentus parūpino statybos leidimą, kreipėsi ir į Hidrometeorologijos tarnybą, mat namas stovi 200 metrų nuo stoties ir nuo 1996 metų patenka į apsauginę zoną. Tarnyba patikino, jog rengiamasi stotį iškelti, be to, šeimos namas matavimams netrukdo. Be to, Seimas rengiasi tvirtinti pataisas, kuriose zonos ribos turėtų sumažėti ir šeimos namas į jas išvis nebepatektų.

Gavusi leidimą statyboms ir pasiėmusi paskolą šeima ėmėsi namo statybų, kol vieną dieną jų kieme pasirodė inspektorė, pranešusi: „Noriu jums pareikšti užuojautą, nes jūs vykdote nelegalią statybą ir duodu jus į teismą“.

Tokia žinia šeimai buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Statybų inspekcija užvirė teisminį procesą ir siekia statybų leidimą panaikinti, o naują statinį nugriauti, tai esą turėtų būti padaryta Klaipėdos savivaldybės, kuri neteisėtai išdavė statybos leidimą, lėšomis.

Statybų inspekcijos teisininkas Tadas Budvytis Klaipėdos apylinkės teisme gruodį tikino, jog nors šeima namą statė gavusi leidimą, šis turi būti nugriautas dėl Klaipėdos savivaldybės valdininkų klaidų.

Konstatuota, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai, mat šiam sklypui taikomos specialios sąlygos dėl šalia esančios hidrometeorologinės stoties. Šis ir dar bene 30 sklypų patenka į 200 metrų apsauginę juostą, kur nauja statyba ir rekonstrukcija nėra galima, tačiau darbai aplink verda, o į teisinę mėsmalę pateko tik Stančikai, mat inspekcija gavo skundą dėl jų sklype vykdomų statybų. Kiti išduoti statybos leidimai patikrinti nebuvo, nes tam esą nėra pagrindo – skundų.

Klaipėdos savivaldybei atstovavęs teisininkas prašė į bylą įtraukti ir kitų aplink hidrometeorologijos stoties apsaugos zoną esančių sklypų savininkus, kuriems buvo išduoti statybos ar rekonstrukcijos leidimai. Hidrometeorologijos tarnyba teismui pateikė informaciją, jog minimą stotį, esančią Melnragėje, ketinama iškeldinti. Nauja vieta turi būti surasta dar šiemet, o stotis iškelta artimiausiais metais. Rengiamas tai numatantis Vyriausybės nutarimas. Prašymą iškelti stotį yra pateikusi ir Uosto direkcija, mat ji trukdytų dėl planuojamos uosto plėtros.

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nutartį šioje byloje. Teisėja Rūta Zubrickaitė nutarė sustabdyti šią civilinę bylą kol bus priimtas ir įsigalios įstatymas dėl specialiųjų žemės naudojimo sąlygų. Įstatymo pataisos jau yra parengtos ir jas priėmus Stančikų namas nebepatektų į apsauginę zoną. Artimiausiu metu byla turėtų persikelti į Klaipėdos apygardos teismą.

VIDEO: Namo šeimininkas T.Stančikas: išgelbėtų niekaip nepriimamų įstatymų pataisos

Premjeras: absurdo nebus

Antradienio vakarą Stančikų šeimos, auginančios tris vaikus, name apsilankęs premjeras patikino, kad absurdo nebus, namas nebus griaunamas, tad šeima gali būti rami.

Gal pagaliau nebus mūsų šeimos ir statybų istorijos atžvilgiu tokie agresyvūs, – sakė A.Stančikienė.

„Pavasario sesijoje bus įstatymo korekcijos kalbant apie specialiąsias žemės naudojimo sąlygas. Tai didelės apimties dokumentas, pro Aplinkos komitetą jau praėjo. Buvo protingas teismo sprendimas sustabdyti nagrinėjimą kol nebus pataisų“, – kalbėjo S.Skvernelis, o išgirdęs, kad inspekcija sprendimą apskundė, teigė, jog šie yra biurokratai.

„Biurokratinė raidė, reikia taip padaryti, tai geriau padarysiu, kas parašyta. Ta pati Statybos inspekcija užtikrino, kad būtų išduotas statybų leidimas. Neabejoju, kad absurdo nebus leista, be jūsų yra šimtai tokių objektų. Pavyzdžių galima tokių matyti. Kažkas kampą išsikėlė verandos Neringoje, pusę nugriaut, pusę palikt. Jūs viską padarėte teisėtai. Negali būti pernešta našta jums“, – šeimą ramino premjeras.

VIDEO: S.Skvernelis: teisės taikyme turi būti naudojamas sveikas protas

Jo teigimu, priimti įstatymo pataisas šio Seimo nariams yra garbės reikalas ir tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu.

„Smagu, kad kažkas atkreipė dėmesį, beldėmės per žiniasklaidą, visi buvo abejingi, pagaliau valdžia atkreipė tą dėmesį. Gal pagaliau nebus mūsų šeimos ir statybų istorijos atžvilgiu tokie agresyvūs. Gal premjero vizitas esamai situacijai įtakos turės“, – sulaukusi premjero savo kieme ir name kalbėjo namo šeimininkė A.Stančikienė, kurią pradžiugino žinia, jog pagaliau turėtų būti priimtos įstatymo pataisos. Tuomet visa užvirta košė dėl neva neleistinų statybų netektų pagrindo.

Statybų inspekcijos pozicija neramina

Pirmosios Melnragės bendruomenės vadovas Andrius Dumbauskas teigia, jog šis atvejis neramina bendruomenę, nes panašu, kad šiai šeimai taikomos kitokios taisyklės nei kitiems.

„Mus labiausiai neramina tai, kad valdžia per kažkokius savo instrumentus ar valdininkus bando susidoroti su jauna, inteligentiška šeima. Mes pasigendame valdžios rūpesčio žmonėmis, kurią ji beveik kiekviename žingsnyje deklaruoja. Čia akivaizdus faktas, kai vienai šeimai galioja vienokios taisyklės o stambiam verslui visai kitokios.

Mus labiausiai neramina tai, kad valdžia per kažkokius savo instrumentus ar valdininkus bando susidoroti su jauna, inteligentiška šeima.

Mes turime omenyje tai, kad Statybų inspekcija labai siaurai, piktybiškai ir tiesmukai bando susidoroti su viena šeima. Nors akivaizdu, kad problema ne šis namas, o bendrinė problema, labai daug statinių yra, tame tarpe ir naftos („Klaipėdos naftos“, – red. past.), kurie irgi į tą zoną patenka, bet kažkodėl Statybų inspekcija jų nejudina“, – sakė bendruomenės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius