Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 05 /17:16

Kosmetologai ir masažistai prašo leidimo dirbti: SAM pozicija nepateisinama ir nepaaiškinama

Kosmetikų ir kosmetologų asociacija antradienį pareiškė kreipusis į Vyriausybę bei Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad šios masažistams bei kosmetologmas leistų dirbti taip pat, kaip kirpėjams ir manikiūrininkams. Asociacija teigia, kad su ekspertais buvo parengtos rekomendacijos, kurių laikytųsi kosmetologai, kosmetikai bei masažistai, tačiau į kreipimąsi neatsakė nei Vyriausybė, nei SAM.
Masažas
Masažas / 123RF.com nuotr.

Anot antradienį išplatinto pranešimo, prieš dvi savaites buvo leista kirpėjams ir atlikti manikiūro bei pedikiūro paslaugas.

„Kirpėjai ir manikiūrininkai bei pedikiūrinikai savo darbe jau daugybę metų vadovaujasi higienos norma „GROŽIO PASLAUGŲ SVEIKATOS SAUGOS REIKALAVIMAI“ taip pat kaip ir kiti grožio specialistai. Skirtumas yra tik tas, kad kosmetologai kaip ir masažuotojai liečiasi su oda, tačiau kaip žinome, virusas COVID-19 nėra perduodamas per odą“, – pabrėžiama pranešime.

Kosmetikų ir kosmetologų asociacijai, anot pranešimo, absoliučiai nepaaiškinama ir nepateisinama yra Sveikatos ministerijos pozicija: „Prieš savaitę, t.y balandžio 28 d., Kosmetikų ir kosmetologų asociacija kreipėsi į Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją dėl galimybės saugiai dirbti kosmetologams, pateikiant konkrečias rekomendacijas, kurios buvo sudarytos bendradarbiaujant su visuomenės sveikatos specialistais ir nepriklausomais epidemiologais. Nei Vyriausybė nei Sveikatos apsaugos ministerija iki gegužės 5 d. vakaro nesugebėjo net atsakymo parašyti Kosmetikų ir kosmetologų asociacijai.“

Todėl ypač keista, kad šiuo metu kosmetologų paslaugos savo „pavojingumu“ yra prilyginami ambulatorijų ar odontontologų paslaugoms.

Kaip teigia asociacijos prezidentė Rūta Bražiūnienė, daugybę metų Sveikatos apsaugos ministerija deklaruoja, kad kosmetologai nėra medikai ir jų teikiamas paslaugos prilygina kirpėjų teikiamoms paslaugoms, nes kosmetologai nepažeidžia odos vientisumo, o Kosmetikų ir kosmetologų asociacijos pateiktose rekomendacijose Sveikatos apsaugos ministerijai yra aiškia nurodytos papildomos apsaugos priemonės, kurias turėtų naudoti kosmetologai – ne tik kaukės bet ir skydai veidui.

„Todėl ypač keista, kad šiuo metu kosmetologų paslaugos savo „pavojingumu“ yra prilyginami ambulatorijų ar odontontologų paslaugoms. Nesuprantama pasikeitusi Sveikatos apsaugos ministerijos logika“, – teigia ji.

Asociacijai, anot pranešimo, yra žinoma, kad daugelyje išsivysčiusių šalių Austrijoje, Šveicarijoje kosmetologinės paslaugos buvo pradėtos teikti su kirpėjais drauge nuo balandžio 27 d. Prašome leisti dirbti kosmetologams, laikantis įprastų kirpyklose ir papildomų saugos reikalavimų nuo gegužės 11 dienos.

Rašte SAM ir Vyriausybei asociacija pabrėžia, kad kosmetikai ir kosmetologai turi skirtingas specializacijas ir atlieka skirtingas procedūras: veido priežiūros procedūros, kūno priežiūros procedūros, depiliacija, antakių korekcija, blakstienų priauginimas, nagų priežiūra, makiažas, papuošalų vėrimas ir pan.

„COVID-19 epidemijos atveju, kai žinoma, jog infekcija sparčiausiai perduodama oro-lašeliniu būdu arba per nosies, burnos gleivinę, daugiau atsargumo reikalauja tik veido priežiūros procedūros, nes atliekant kitas išvardytas paslaugas Paslaugos vartotojas gali būti su apsaugine veido kauke. Kilus klausimams dėl leidimo grįžti į darbus grožio specialistams, siūlome atsižvelgti į skirtingų procedūrų atlikimo specifikaciją ir diferencijuoti paslaugas pagal saugumo lygį. Tai reiškia, kad kosmetologinės procedūros, kurių metu klientas gali likti su apsaugine veido kauke yra tiek pat saugios kaip jau dirbančių nagų ir plaukų (kirpėjų) priežiūros specialistų teikiamos paslaugos“, – pabrėžė asociacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius