-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 17

Kosovui minint pirmąsias nepriklausomybės metines, įtampa atsinaujina (atnaujinta 11.20 val., video)

Kosovui antradienį minint pirmąsias nepriklausomybės metines, du konkuruojantys parlamentai – vienas nepriklausomybininkų, o kitas antiseparatistinis – susirinks posėdžiauti skirtingose šio atsiskyrusio nuo Serbijos krašto vietose.
Kosovo vėliava
Kosovo vėliava / „Scanpix“ nuotr.

„Kreipiamės į piliečius ragindami švęsti deramai, atsakingai ir, žinoma, taikiai“, – dieną prieš santūrias iškilmes Vakarų remiamam atsiskyrimui paminėti sakė Kosovo vicepremjeras Rame Manajas.

„Kosovo Vyriausybė ir Kosovo institucijos ėmėsi visų būtinų priemonių dėl visų iškilmių, susijusių su pirmųjų nepriklausomybės metinių minėjimu, saugumo“, – sakė jis.

Kosovo parlamentas Prištinoje, kuriame dominuoja albanai, 2008 metų vasario 17-ąją vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos – šis žingsnis laikomas paskutiniu kruvino Jugoslavijos subyrėjimo etapu.

Kol kas Kosovą yra pripažinusios 54 valstybės, tarp jų – Jungtinės Valstijos, Japonija ir visos, išskyrus penkias, Europos Sąjungos (ES) narės. Serbija tam kategoriškai prieštarauja, ją šiuo klausimu remia Kinija, Indija ir Rusija.

Blaškydamasi tarp džiaugsmo, kad Kosovas atsiskyrė nuo Serbijos, ir sunkios realybės kuriant funkcionuojančią valstybę, albanų dominuojama Vyriausybė Prištinoje organizavo nedaug kainavusias iškilmes.

Tarp iškilmingų renginių yra speciali rytinė Kosovo parlamento sesija, linksmybės gatvėse ir vakare įvyksiantis koncertas garbingiems svečiams, po kurio rengiamas didelis fejerverkas.

Tuo tarpu serbų deputatai planuoja iš Belgrado nuvykti į Kosovo šiaurėje esančią Zvečano savivaldybę, kurią kontroliuoja serbai ir kur įvyks konkuruojančio serbų parlamento sesija.

„Bet kokia provokacija, galinti įvykti Kosove – ypač galvoju apie šiaurinę dalį – susidurs su Kosovo policijos reakcija“, – sakė R.Manajas.

Didžioji Britanija antradienį gyrė „didžiulę pažangą“, kurią padarė Kosovas per tuos vienus metus nuo nepriklausomybės paskelbimo, bet taip pat dar kartą patikino Belgradą, kad pripažįsta jo suinteresuotumą serbų gerove valdant albanų dominuojamai Vyriausybei.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas išreiškė Londono paramą Serbijos ir Kosovo tikslams įstoti į Europos Sąjungą (ES) ir paragino Prištinos Vyriausybę „padvigubinti savo pastangas siekiant užsitikrinti visų bendruomenių pasitikėjimą“.

Serbija spalio mėnesį užsitikrino JT Generalinės Asamblėjos paramą užginčijant Kosovo nepriklausomybės teisėtumą Hagoje įsikūrusiame Tarptautiniame Teisingumo Teisme.

Maždaug 90 proc. Kosovo gyventojų, kurių iš viso yra 2 mln., sudaro albanai. Serbai, kurių yra kiek daugiau nei 100 tūkst., gyvena daugiausia Kosovo šiaurėje, keliose savivaldybėse netoli Serbijos sienos ir etniškai padalytame Mitrovicos mieste, kur per šiuos metus buvo didžiausias smurto protrūkis Kosove.

Serbija savo viltis dėl geresnių santykių su Kosovu sieja su tarptautinio teismo sprendimu, bet niekada nepripažins Kosovo nepriklausomybės, pirmadienį sakė Serbijos prezidentas Borisas Tadičius.

Pernai Serbija paprašė Tarptautinio Teisingumo Teismo priimti sprendimą dėl Kosovo atsiskyrimo teisėtumo. Tačiau tokiam sprendimui priimti gali prireikti ne vienų metų, be to, jis nebūtų įpareigojamas.

„Vienintelis būdas mums įsitraukti į derybas dėl Kosovo būsimo statuso ir kompromisinio sprendimo yra toks teismo sprendimas“, – interviu „Reuters“ sakė B.Tadičius.

Kreipimasis į Teismą rodytų, kad Serbija sutiks su jo sprendimu, kad ir koks jis būtų. Vis dėlto B.Tadičius pakartojo poziciją, kuri vis dar yra Serbijos politinis imperatyvas: „Serbija niekada nesiims nė vieno veiksmo, kuris leistų numanyti Kosovo nepriklausomybę.“

Praėjus 10 metų, kai 1999-aisiais, NATO pajėgoms subombardavus kampaniją prieš albanus vykdžiusias serbų pajėgas, baigėsi serbų ir albanų konfliktas, Kosove patruliuoja NATO taidariai, jį administruoja ES ir Jungtinių Tautų misijos.

Iš šios teritorijos pabėgo daugiau kaip 200 tūkst. serbų ir kitų ne albanų tautybės žmonių, kurie baiminosi savo kaimynų albanų represijų. Dauguma jų vis dar yra Serbijoje.

„Serbija nori matyti Kosove grįžimą į normalų gyvenimą, – sakė B.Tadičius. – Žmogaus ir mažumų teisių apsauga ten yra žemiau priimtino lygio, nematėme daug grįžtančių (serbų).“

Pasak B.Tadičiaus, Serbija neblokuos Kosovo stojimo į tarptautines finansų agentūras, jei šiai teritorijai jose atstovaus JT misija Kosove (UNMIK).

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pernai pripažino Kosovo nepriklausomybę ir sakė, kad svarstys jo narystę „deramu metu". Kosovas taip pat pateikė prašymą dėl narystės Pasaulio bankui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius