-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 08

Kova dėl Žvėryno žemės keliasi į teismą

Sostinės Žvėryno bendruomenė teisę turėti visiems prieinamą Neries pakrantę pasiryžusi ginti teisme.
Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Bronislovas Lubys
Žvėryno bendruomenės nariai kaltina B.Lubį ir jo kaimynus bandymu užgrobti Neries pakrantę. / „Scanpix“ nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas dar nepradėjo nagrinėti bendruomenės skundo dėl savivaldybės patvirtinto detaliojo plano, pagal kurį Neries pakrantėje įsikūrusiam verslininkui Bronislovui Lubiui ir dar trims jo kaimynams leista savo sklypus pasididinti keliais arais, tačiau teismas nusprendė sujungti šią bylą su kita, kurioje skundžiamas Vilniaus apskrities administracijos sprendimas patvirtinti teritorijų planavimo aktą. Abi šias bylas teisėjas ketina pradėti nagrinėti spalio pradžioje.

Vilniaus miesto savivaldybė detaliuosius planus, leidžiančius Žvėryne Neries pakrantėje gyvenantiems žmonėms išsipirkti papildomai po dar kelis arus žemės, patvirtino dar sausį. Žemė neišpirkta iki šiol, bet į ją pretenduojantys gyventojai teritoriją jau apsitvėrė ir susitvarkė.

Verslininkais nepasitiki

Milijonierių B.Lubį ir jo kaimynus Žvėryno bendruomenės atstovai vadina žemgrobiais, kurie ketina Neries pakrantę paversti savo nuosavybe ir netiki gerais jų ketinimais teritoriją sutvarkyti bei leisti naudotis miestui. „Jeigu nori skirti pinigų dviračių ir pėsčiųjų takams įrengti, tegu skiria juos savivaldybei, kuri ir atliks darbus. Tačiau dabar turime situaciją, kai jie nori žemę privatizuoti ir sutvarkyti tik savo sklypus. Lubio sklype jau iškirsti krūmai ir medžiai, išnaikinta buvusi žaluma ir užsėta žolytė, pastatyta tvora, pavėsinė. Vadinasi, jis jau užėmė tą žemę, o iki Neries kranto lieka vos 15 metrų, tai kur bus dviračių, pėsčiųjų takai? Daroma viskas, kad žmonės negalėtų prieiti prie upės“, – įsitikinęs Žvėryno bendruomenės atstovas Liudvikas Ragauskis.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Savivaldybės valdininkai tikina, jog teritorija bus sutvarkyta ir prieinama visiems.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Savivaldybės valdininkai tikina, jog teritorija bus sutvarkyta ir prieinama visiems.

Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė teigia, kad bendruomenė klysta, nes šiuo metu pakrantė virtusi šiukšlynu, o detalieji planai buvo patvirtinti su sąlyga, kad ji bus sutvarkyta.

„Turime plačią pakrantės juostą, ją sutvarkytų ir visi galėtume naudotis. Juk pati bendruomenė kažkodėl Žvėryno pakrantės, kuri galėtų būti tikrai graži, netvarko. Deja, bendruomenės tuo ir pasižymi, kad garsiai šaukia, o pačios nerodo iniciatyvos realiai dirbti“, – sakė R.Rudukienė.
Jos teigimu, šioje vietoje suformuoti atskirų sklypų negalima, todėl detalieji planai ir buvo parengti laikantis reikalavimų leisti įsigyti ne daugiau nei 4 arus.

Žvėryno bendruomenės atstovo L.Ragauskio teigimu, tokia galimybe buvo gudriai pasinaudota. „B.Lubiui leido įsigyti be vieno kvadratinio metro keturis arus. Tai gal geriau suformuoti kelis 4 arų atskirus sklypus toje vietoje, kur leidžiama papildomos žemės įsigyti keturiems gyventojams, ir juos parduoti, jų kaina aukcione bus kur kas didesnė. Čia yra tiesiog nelegalių statybų įteisinimas, pažeidžiant norminius aktus ir viešąjį interesą, nes užkertama galimybė ateityje patekti prie Neries ir naudotis pakrante“, – pasipiktinimo neslėpė L.Ragauskis.

Bendruomenė baiminasi, kad teismui ginčą išsprendus B.Lubio naudai ateityje gyventojai negalės skųsti jokio neteisėto valdininkų sprendimo. „Ši byla svarbi ir tuo, kad tokių žemės užgrobimo atvejų  Birutės gatvėje yra dar keletas, jų savininkai moka baudas ir laukia šitos bylos baigties, kad tokiu pat būdu įteisintų savo savavališkas statybas“, – sakė L.Ragauskis.

Pats B.Lubys bendruomenės kreipimosi į teismą nekomentavo. Anksčiau žiniasklaidai jis yra sakęs, kad visų teisinių reikalavimų yra laikomasi, o šalia jo valdų esanti teritorija tėra „tikras šiukšlynas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius