-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 02

Kova su grafiti piešėjais pralaimima

Grafiti „puošia“ kas antrą Vilniaus senamiesčio pastatą. Nors teigiama, kad su jų piešėjais kovoja ir policija, ir savivaldybės Viešosios tvarkos specialistai, tenka pripažinta, kad kova pralaimima – „dailininkai“ sugeba išgražinti sienas net po pačiais Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento langais.
Vilniaus moksleiviai uždažė grafitų išmargintas sienas.
Vilniaus moksleiviai uždažė grafiti išmargintas sienas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujai perdažyti grafiti išmargintas sienas Vilniaus miesto savivaldybė kasmet skiria šimtatūkstantines sumas. Šiemet numatyta 400 tūkst. Lt, o prieš kelerius metus tam buvo skirtas beveik milijonas. Labiausia kenčia senamiestis. Tačiau rezultatų nematome: grafiti piešėjai greitesni ir aktyvesni, tad tokių „meno kūrinių“ mieste vis daugiau.

„Grafiti piešėjas paprastai yra paauglys iki 16 metų. Tai nepigus malonumas – vienas flakonas dažų kainuoja apie 20 Lt, o jų paprastai išnaudojamas ne vienas. Kyla klausimas, iš kur paaugliai gauna tiek pinigų ir ar tikrai tėvai nežino, ką veikia jų atžalos. Juk jeigu toks „dailininkas“ pagaunamas, baudas tenka mokėti tėvams, taip pat tėvai privalo atlyginti padarytą žalą“, – sakė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Tačiau pagaunama tokių piešėjų vos vienas kitas. „Piešėjai įsidrąsino ir piešė net po mūsų departamento langais. Nufilmavome juos, tada atsivežėme tėvus ir jiems teko susimokėti baudas po 1 000 Lt ir atlyginti žalą“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas.

Tačiau valdininkai pripažįsta, kad net ir uždažius grafiti, jeigu tos vietos nėra nuolat stebimos,  vėl apipiešiamos ir ieškoma naujų vietų. „Jau atpratinome vilniečius šiukšlinti, miesto svečiai giria, kad Vilnius yra švarus miestas. Bet taip pat turistai pastebi, kad grafiti yra labai daug. Todėl reikia ieškoti priemonių, kaip atpratinti ir tokius „dailininkus“, nes pagauti už rankos pavyksta vos vieną kitą“, – sakė meras. Norintiems piešti siūlomos alternatyvos – specialiai tam skirtos vietos.

Meras pripažįsta, kad grafiti piešėjai daro ir didelę materialinę žalą. „Visiškai neseniai buvo apipiešta 14 troleibusų. Dar gerai, kad tai buvo padaryta tokiais dažais, kuriuos nėra sunku nuplauti, tačiau bet kokiu atveju žala padaryta, juk anksti ryte tie troleibusai neišvažiavo į Vilniaus gatves“, – piktinosi meras.

Trečiadienį Vilniaus moksleiviai patys dažė ant sienų pieštus grafiti, taip prisidėdami prie miesto tvarkymo.

R.Ramanausko teigimu, savivaldybė skatina policijos pareigūnus, kad jie aktyviau gaudytų grafiti piešėjus: „Už kiekvieną pagautą piešėją pervedame į policijos sąskaitą 500 Lt, nurodydami, kam jie skirti, ir policija šias premijas išmoka pareigūnams, kurie pagavo pažeidėjus.“

Praėjusį savaitgalį vieną „dailininką“ policijos pareigūnai pagavo M.K.Čiurlionio gatvėje. Užuodę šviežių dažų kvapą pareigūnai netruko sučiupti ir jaunuolį su aerozolinių dažų flakonu.

Tokio pobūdžio veikla įvardijama kaip chuliganizmas arba Miesto švaros ir tvarkymo taisyklių pažeidimas. Už tai numatoma didžiausia bauda iki 2 tūkst. litų, tačiau neretai pažeidėjams, kuriuos itin sunku pagauti, išrašoma vos kelių šimtų litų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius