-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 21

Kova su nelegaliomis statybomis duoda vaisių

Per 9 šių metų mėnesius daugiau nei šimtas savivaliautojų buvo priverti nugriauti neteisėtai išdygusius statinius, o juos įteisino daugiau nei du šimtai įstatymų pažeidėjų – matyti, kad kova su savavališkomis statybomis duoda rezultatų. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad pasiekti rezultatai džiugina, tačiau su neteisėtomis statybomis bus kovojama ir toliau – ir švietėjiškomis, konsultacinėmis priemonėmis, ir, prireikus, griežčiau.
Statybos
Statybos / „Scanpix“ nuotr.

Gyventojai atsakingesni

2014-ais metais nelegalius statinius įteisino net 216 gyventojų. 66 savavališki statytojai buvo priversti nugriauti neteisėtus statinius, vykdydami Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) pareigūnų privalomuosius nurodymus, o 80 – jau vykstant teismų procesams arba pagal teismo sprendimus.

Ne visi įstatymų pažeidėjai suskumba griauti savavališkų pastatų net ir gavę teismo nurodymą, tokiu atveju pastato likvidavimo darbų imasi VTPSI. Aplinkos ministerijos duomenimis, tokių atvejų 2014-aisiais buvo keli – nugriautas pastato priestatas Ukmergėje ir medinio karkaso statinys Vilniaus Dariaus ir Girėno gatvėje.

Aplinkos ministerija primena, kad nustatę neteisėtą statinį VTPSI pareigūnai savivaliautojui pateikia nurodymą jį pašalinti. Jeigu įstatymo pažeidėjas į tai numoja ranka, dėl nurodymo nevykdymo kreipiamasi į teismą. Jei neteisėto statinio savininkas ignoruoja ir teismo sprendimą, statinio pašalinimo imasi VTPSI, tačiau lėšos už neleistino statinio griovimą išieškomos iš savivaliautojo.

Aplinkos viceministrė D.Matonienė teigė, kad neretai įstatymus žmonės pažeidžia dėl nežinojimo, todėl ragino prieš pradedant statyti jais pasidomėti. „VTPSI aktyviai vykdo švietėjišką programą, bet kada gali pakonsultuoti. Galiausiai žmogus gali skambinti ir į ministeriją. Atsakysime arba nukreipsime pas reikiamus specialistus.“

Matyti, kad neteisėtų statinių mažiau. Manau, tai nulėmė du dalykai – visų pirma, labai padeda VTPSI vykdoma konsultacinė veikla, antra – gyventojau tampa brandesni, atsakingesni.

Vis dėlto, įstatymų nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia. Už savavališką nesudėtingo statinio statybą savivaliautojui gali būti skirta nuo 0,5 tūkst. iki 1 tūkst. litų bauda, o už neypatingo statinio (didesnio kaip 80 kv. m bendrojo ploto) – nuo 3 tūkst. iki 8 tūkst. litų bauda. Už savavališką ypatingo statinio statybą įstatymų pažeidėjui gali tekti atseikėti dar daugiau – iki 35 tūkst. litų.

Įteisinti pigiau nei griauti

Aplinkos viceministrė džiaugėsi, kad įstatymų pažeidėjų smarkiai mažėja: „Matyti, kad neteisėtų statinių mažiau. Manau, tai nulėmė du dalykai – visų pirma, labai padeda VTPSI vykdoma konsultacinė veikla, antra – gyventojau tampa brandesni, atsakingesni.“

D.Matonienė žmonėms, atsidūrusiems savavališkų statytojų sąraše, patarė pasidomėti statinio įteisinimo procedūromis. „Kartais žmonės pažeidžia įstatymus tikrai to nežinodami, tačiau tokiu atveju reikia suskubti tvarkyti statinio įteisinimo dokumentus, tai juk kainuoja kur kas pigiau nei statinio griovimas“, – kalbėjo viceministrė.

Norėdami įteisinti statinį savivaliautojai turi sumokėti statybos įteisinimo įmoką, kurios dydis priklauso nuo savavališkai atliktų statybos darbų, įskaitant panaudotus statybos produktus, vertės. Taip pat įstatymų pažeidėjas turi parengti statinio projektą ir tada jam išduodamas statybą leidžiantis dokumentas.

Aplinkos ministerija primena, kad su reikiamomis institucijomis nesuderintos statybos gali padaryti didelę žalą šalia esantiems pastatams, gyvenantiems žmonėms ir gamtai. Savavališkai vykdomos ir su aplinkosaugininkais nesuderintos statybos gali suardyti gamtos darną bei išnaikinti biologinę įvairovę, taip pat pakenkti gamtos ir kultūros paveldui.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius