-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 30

Kova su rūkaliais: ar grįš į Kauną draudimai?

Kadaise galiojęs draudimas rūkyti Laisvės alėjoje gali sugrįžti į miesto centrą. Prieš dešimtmetį šį prieštaringai vertintą draudimą atšaukusi Kauno valdžia vėl ketina sukti savo pirmtakų jau pramintu taku.
Karo muziejaus sodelyje ir Prezidentūros kiemelyje kabo rūkyti draudžiantys ženklai, bet dūmą traukiantys kauniečiai jų nepaiso.
Karo muziejaus sodelyje ir Prezidentūros kiemelyje kabo rūkyti draudžiantys ženklai, bet dūmą traukiantys kauniečiai jų nepaiso. / Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr.

Antrąją kadenciją Kauno vicemero pareigas einantis Stanislovas Buškevičius į savo vadovaujamos partijos „Jaunoji Lietuva“ programą buvo įtraukęs pažadą visą Kauną paversti nerūkymo zona. Derybų dėl valdančiosios koalicijos sudarymo metu radikaliomis pažiūromis garsėjančio politiko siekiai atsimušė į politinių partnerių kontraargumentus – vietoj draudimo rūkyti visose Kauno viešosiose vietose į koalicijos programą buvo įtraukta nuostata didinti nerūkymo zonų skaičių.

„Jei būtų mano valia, viešosiose miesto vietose iš viso nebūtų rūkoma. Tačiau man teko nusileisti ir sutarėme palaipsniui didinti nerūkymo vietų skaičių“, – tvirtino vicemeras.

Pasak S.Buškevičiaus, šiuo draudimu jis siekia ne tik padėti rūkaliams, bet ir apsaugoti nerūkančiųjų teises. „Kiekvieno žmogaus teisės baigiasi ten, kur prasideda kito žmogaus teisės. Jeigu tu turi teisę rūkyti bet kur, bet taip pažeidi nerūkančiojo teises, tai yra antidemokratiška. Manau, kad tai tiesiogiai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Jeigu jau tu tai darai, tai bent jau nepažeisk kitų teisių. O tai turi būti sutvarkyta per įstatymus ir savivaldybių sprendimus. Taip yra tvarkoma visame pasaulyje“, – teigė politikas.

Draudimą atšaukė V.Šustauskas

Draudimas rūkyti Laisvės alėjoje galiojo nuo 1993-iųjų iki 2000-ųjų metų, kuomet Kauno meru tapęs Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas šį savivaldybės sprendimą atšaukė. Nuo tada centrinėje Kauno gatvėje rūkyti tik nerekomenduojama.

„Kai Laisvės alėjoje buvo uždrausta rūkyti, Europa mus laikė pavyzdžiu. Kuomet draudimas buvo atšauktas, Europa žengė ryžtingus žingsnius į priekį. Dabar ne tik Europos, bet ir dalies didžiųjų JAV miestų centrinėse gatvėse rūkyti draudžiama“, – pasakojo S.Buškevičius.

Baudos negąsdina

Praėjusios kadencijos politikams buvo siūloma rūkalius išguiti ne tik iš Laisvės alėjos ar Vilniaus ir Maironio gatvių, bet ir iš Nemuno salos, Ąžuolyno, Santakos ir Ramybės parkų. Nors šis siūlymas nebuvo sutiktas entuziastingai, praėjusių metų vasaros pradžioje vis tik įsigaliojo draudimas rūkyti dviejose Kauno vietose: Vytauto Didžiojo Karo muziejaus sodelyje ir Istorinės Prezidentūros kiemelyje.

Nors rūkaliams, minėtose vietose užsidegusiems cigaretę, gresia bauda nuo 20 iki 50 Lt, rūkančiųjų kasdien galima išvysti tiek Karo muziejaus sodelyje, tiek ir Prezidentūros kiemelyje.

„O kur yra priežiūra? Kas už tai gauna pinigus, tas ir turėtų prižiūrėti“, – išgirdęs, jog jo iniciatyva įvesti draudimai neveikia, karščiavosi S.Buškevičius.

„Šiose vietose patikrinimus darėme pernai, porą kartų tikrinome ir šįmet. Mes pasižiūrime, bet kažkokių didelių bėdų ten nėra. Aišku, mes visko nematome. Gal kažkas ten ir parūko kada. Bet kad ten masiškai žmonės rūkytų, tai tikrai to nėra. Tokiu atveju mes tikrai gautume signalus ir į juos  reaguotume“, – į netiesioginius S.Buškevičiaus priekaištus atsakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos vedėjas Rimas Sidera.

Paklaustas, ar verta diskutuoti apie naujus draudimus, jeigu neveikia senieji, Kauno vicemeras pareiškė: „O kaipgi kitaip?! Čia lygiai tas pats, jei iškeltume klausimą, ar verta drausti mušti žmones. Tarkime kažkur dažnai vyksta muštynės. Policija jų nesukontroliuoja, tai gal geriau išvis nedrauskime jų?“

Pritaria ne visi

Dalis Kauno politikų nepritaria S.Buškevičiaus nuostatoms dėl draudimo rūkyti viešose miesto vietose. Vienas iš šios idėjos priešininkų – vicemero partijos kolega Aušrys Kriščiūnas, pats nevengiantis užtraukti dūmelio.

„Jei jau taip, tai gal pastatykime į centrą įvažiuojančių automobilių išmetamo anglies dvideginio kiekį matuojančius prietaisus? Rūkymas yra negerai, bet draudimas gali sulaukti neigiamų reakcijų.
Draudimai pasiekti norimo rezultato tikrai nepadės. Daug daugiau šansų, kad žmogus mes rūkyti pradėjęs sportuoti, o ne tada, kai jam uždrausi, – dėstė Tyntos personažu kadaise išgarsėjęs kaunietis. – Kita problema bandant uždrausti rūkyti, pavyzdžiui, Laisvės alėjoje, yra lauko kavinės. Ar jose reikia drausti taip pat? Ar sėdint prie staliuko rūkyti jau galima?“

„Paklauskite jo, kiek kartų aš jam apie tai kalbėjau, – išgirdęs klausimą apie žalingą partijos kolegos  įprotį, nusijuokė S.Buškevičius.  – Tačiau čia nereikia maišyti gyvenimo būdo ir politinių pažiūrų. Partija sudaroma ne pagal tai, kas su kuo miega, kas kokią kavą geria, kas rūko ar nerūko. Partijos narius visų pirma vienija pažiūros.“

Yra ir svarbesnių klausimų

Liberalių pažiūrų partijai atstovaujantis Kauno meras Rimantas Mikaitis nesigynė savo parašu duoto pažado plėsti nerūkymo zonas Kaune, tačiau leido suprasti, jog radikalių permainų šiuo klausimu mieste nebus.

„Mes radome kompromisą. Šiuo metu mieste yra du skvereliai, kuriuose negalima rūkyti. Manau, kad ateityje atsiras dar viena ar dvi tokios vietos. Kol kas šito klausimo koalicija nesvarstė. Suprantate, per prabėgusias šešias darbo savaites buvo tikrai svarbesnių ir skubesnių darbų“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Tiek meras, tiek jo pavaduotojas S.Buškevičius teigė, jog prie šio klausimo Kauno valdžia turėtų prieiti šių metų rudenį. Tik tuomet paaiškės, kurios miesto vietos pretenduos tapti nerūkymo zonomis.

„Aš norėčiau pradėti nuo Laisvės alėjos. Kadangi čia draudimas jau buvo, tai būtų labai simboliška. Kalbėkime ne tik apie nerūkančių teisių apsaugojimą, bet ir apie pavyzdį jaunajai kartai“, – tikino partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis ir pridūrė, jog sieks nerūkymo zonomis paskelbti ir tris miesto paplūdimius.

Gresia bauda

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 185 straipsnio 1 dalis numato, jog rūkymas vietose, kuriose pagal savivaldybių tarybų sprendimus draudžiama tai daryti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimties iki penkiasdešimties litų.

Draudimai Niujorke

Draudimas rūkyti maitinimo ir pasilinksminimo vietose galioja daugelyje Europos šalių. Vis tik didžiausią žingsnį šioje srityje žengė Niujorkas (JAV). 2011 metų vasarį įsigaliojo šio didmiesčio tarybos sprendimas uždrausti rūkyti visuose miesto parkuose ir paplūdimiuose. Milžiniško atgarsio visame pasaulyje sulaukęs sprendimas palietė net 1700 Niujorko parkų ir 22,5 km paplūdimio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius