Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 09

Kova su savavališkomis statybomis: Ukmergės centre nugriautas savavališkas statinys

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad su savavališkomis statybomis taikstomasi nebus. Kovo pabaigoje Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) įvykdė teismo sprendimą ir nugriovė Ukmergės centre kiurksojusį savavališką pastatą. Statytojas nevykdė teismo įpareigojimo pačiam pašalinti statinį Kęstučio aikštėje, todėl buvo imtasi kraštutinių priemonių.
Griaunamas pastatas
Griaunamas pastatas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, šalyje negalimos pastato ar jo dalies statybos be tai leidžiančio galiojančio dokumento ar jį turint, tačiau pažeidžiant esminius projekto sprendinius.

D.Matonienė pabrėžė, kad visų pirma tokie statiniai kelia grėsmę gyventojų saugumui. Visi turi laikytis įstatymų reikalavimų – be kvalifikuotų specialistų ir tinkamos statybos priežiūros išdygęs statinys kelia rimtą pavojų aplinkiniams.

Aplinkos ministrė teigė, kad iki pastato griovimo procedūros nueinamas netrumpas kelias. Visų pirma laukiama teismo nuosprendžio, proceso metu statytojas gali gintis, pasiaiškinti, bandyti įrodyti savo tiesą. Jei teismas pripažįsta, kad statinys yra neteisėtas, tada imamasi įstatyme numatytų priemonių.

Juk geriau kelis kartus pasiskambinti, sužinoti, kaip ir kas turi būti atliekama, nei savivaliauti“ – teigė D.Matonienė.

Minėtu Ukmergės atveju verslininkas Rimantas Grotuzas beveik septynerius metus – nuo 2007 m. – ignoravo statybos valstybinės priežiūros pareigūnų reikalavimus ir nevykdė teismo įpareigojimo nugriauti jo savavališkai pastatytą statinį.

Savavališkų statinių mažėja

Aplinkos ministrė teigė, kad tikslas nėra žmones bausti, tačiau už įstatymų nesilaikymą gyventojai turi atsakyti. „Džiaugiamės, kad savavališkų statybų skaičius Lietuvoje tikrai mažėja. Aplinkos ministerija su VTPSI teikia konsultacijas, kuriomis žmonės vis dažniau naudojasi. Juk geriau kelis kartus pasiskambinti, sužinoti, kaip ir kas turi būti atliekama, nei savivaliauti“ – kalbėjo ministrė.

D.Matonienė tikino, kad gyventojai pradėjo daugiau mąstyti apie aplinką, dažnesnis statytojas renkasi konsultacijas. Neabejotina, įtakos padarė ir už savavališkus statinius numatytos sankcijos bei jų padarinių šalinimo pasekmės.

Fiziniams asmenims naujo neypatingo statinio savavališka statyba užtraukia baudą nuo 3 iki 8 tūkst. litų, o juridiniams asmenims už tokį patį pažeidimą tenka paploti nuo 5 iki 15 tūkst. litų.

Aplinkos viceministrė taip pat pridūrė, kad žmonės turi būti sąmoningi. Juk gyvename ne vieni, ir tam, kad visiems būtų gerai, turime laikytis susikurtų taisyklių. „Savavališkos statybos yra nesaugios. Jos gali pakenkti aplinkiniams ir gamtai. Su specialistais nesuderintos statybos gali padaryti rimtos žalos gamtos darnai“, – pridėjo D.Matonienė.

Dėl savavališkų statybų žalos aplinkai perspėja ir aplinkosaugininkai. Nepaisydami numatytų statybų reikalavimų statyjai gali pakenkti gamtai ir įvairiais būdais saugomai gamtai. Neracionalios ir su atitinkamomis tarnybomis nesuderintos statybos gali pakenkti kraštovaizdžio, gamtos ir kultūros paveldo vertybėms.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius