-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 31

Kova su tabaku ir alkoholiu: muzikos festivaliuose, kuriuose yra svaigiųjų gėrimų, užsimota drausti dalyvauti nepilnamečiams. Uniformuotų pareigūnų rūkymas viešoje vietoje – irgi netoleruotinas

Blaivūs festivaliai, žalingų įpročių bent jau viešumoje atsikratę pareigūnai, specializuotos alkoholio parduotuvės ir jokios alkoholio reklamos – apie šias ir daugelį kitų priemonių, kovojant su augančiais alkoholio ir tabako vartojimo mastais, antradienį diskutuota konferencijoje „Lietuvos sveikatos politika, skatinant sveiką gyvenseną. Visuomenės požiūris“.
„Positivus“ festivalis
„Positivus“ festivalis / Vaido Sadausko ir Ados Kovaliukaitės nuotr.

Seime vykusioje konferencijoje diskutuojant apie alkoholio ir tabako vartojimą Lietuvoje, biomedicinos mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas  Aurelijus Veryga atvirai nusistebėjo: „Man keista, kad per mėnesį galiu gauti keturias žinutes iš „Iki“ prekybos tinklo apie tai, kad vynui 30 proc. nuolaida, bet niekada nesu gavęs žinutės iš savo šeimos gydytojo apie tai, kad turiu ateiti profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ar pan. Nežinau, kaip čia yra, kad Lietuvoje vis dar neturime elektroninės sveikatos priežiūros, kai gyventojai jau turi po du mobiliuosius telefonus, kompiuterius ir pan.“

Gal mes ir negalime išvengti padidėjusio saulės aktyvumo, tačiau nerūkyti ir negerti gali kiekvienas.

Tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas atkreipė dėmesį, kad rūkymas ir alkoholio vartojimas yra du iš keturių pagrindinių rizikos veiksnių, prieš laiką pražudančių daugiausia žmonių.

Priklausomybių turintys žmonės neretai ironizuoja: „Tai ką, jei nerūkysiu ir negersiu, amžinai gyvensiu?“

„Ne, ne amžinai, – jiems atsako A.Veryga. – Tačiau klausimas, kaip ir kiek gyvensi, lieka aktualus.“

Statistika skelbia, kad didžiuma lietuvių miršta nuo širdies kraujagyslių ligų, vėžinių susirgimų.

„Šių ligų būtų galima išvengti. Gal mes ir negalime išvengti padidėjusio saulės aktyvumo, tačiau nerūkyti ir negerti gali kiekvienas“, – įsitikinęs A.Veryga.

Vasaros skonis  Sangrija
 

Siūlo įkurti specialų 2 proc. fondą

A.Veryga neabejoja: alkoholio ir tabako vartojimo augimo tempus Lietuvoje dar įmanoma sustabdyti – tereikia imtis visų įmanomų priemonių. „Tačiau visada, kai tik pradedame kalbėti apie konkrečią priemonę, atsiranda prieštaravimų: o gal verčiau taikyti kitą? Jei kalbama apie tabako akcizus, sakoma, kad pirmiausia reikia šviesti visuomenę. Kai prabylama apie švietimą, aiškinama, kad trūksta lėšų, gal verčiau ką nors uždrausti? Kai diskusija pasisuka apie draudimus, tada atsigręžiama į šeimą – ir taip pasaka be galo. Todėl užuot darę nors ką nors, nedarome nieko – užsicikliname begalinėse diskusijose“, – konstatavo Tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas.

Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga

Priemonės, kuriomis būtų galima pasiekti realių rezultatų, jo manymu, visiems puikiai žinomos, pradedant švietimu ar socialine reklama. Tačiau ir jai reikia pinigų.

„Gal ir gali kas nors geros valios pastūmėtas parodyti du ar tris klipus per televiziją nemokamai. Tačiau to neužtenka, nes ta kita pusė meta milijonus tam, kad mūsų vaikai ir gertų, ir rūkytų“, – tiesmukai pareiškė A.Veryga.

Jis siūlo bent 2 proc. nuo tabako ir alkoholio akcizo paskirti į specialų fondą – už sukauptus pinigus valstybė išgalėtų įpirkti socialinę reklamą ir kitas priemones.

Galima sakyti, kad valstybėje žmonės netgi mulkinami.

„Tam valstybė, iš tabako ir alkoholio surinkdama apie 1,5 mlrd. litų akcizų per metus, niekada nėra skyrusi nė vieno procento. Ji nepasidalina su gyventojais tuo, ką iš jų surinko. Galima sakyti, kad valstybėje žmonės netgi mulkinami. Ne kartą teko girdėti, kad didžiausi mokesčių mokėtojai yra „Orlen Lietuva“, „Philip Morris Baltic“, tačiau jie tų mokesčių nesumoka, nes juos suneša žmonės – tai yra akcizas“, – aiškino A.Veryga.

Jį piktina visuomenėje pasigirstančios spekuliacijos, kad vienus gėrimus gerti geriau, kitus – blogiau: „Moksliniai tyrimai aiškiai rodo, kad nesvarbu, ką žmogus geria, odekoloną ar prabangią degtinę – rezultatas būna tas pats.“

Smėlio skulptoriaus darbas skirtas paminėti dienai be tabako
Smėlio skulptoriaus darbas, skirtas paminėti dienai be tabako

Nusipirkti alkoholio – vieni juokai

Diskusiją apie alkoholio ir tabako vartojimą Seime moderavęs Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos tarybos narys Arminas Mockevičius pripažino, kad Alkoholio kontrolės įstatymas yra visai neblogas.

„Jame yra gerų frazių, tarkime, reklama, siejanti alkoholio vartojimą su psichinės būklės pagerėjimu, palankiai vaizduojanti nesaikingą alkoholinių gėrimų vartojimą ir skirta vaikams bei paaugliams iki 18-os metų, yra draudžiama. Tačiau tai, (kad reklama pažeidžia įstatymą – red. past.) reikia įrodyti teismuose. Labai dažnai pasitaiko atvejų, kai įmonė, žinodama, kad viena ar kita reklama pažeis įstatymus, vis tiek ją paleidžia. Kol vyksta teismo procesas, ji sukasi eteryje“, – apgailestavo A.Mockevičius.

Net 80 proc. nepilnamečių teigia, kad nusipirkti alkoholio parduotuvėse yra labai arba gana paprasta.

Kad neliktų landų, pro kurias alkoholio gamintojai ir importuotojai išlįstų sausi, esą reikėtų visiškai uždrausti bet kokią alkoholio reklamą.

Be to, siūloma parduotuvėse uždrausti laikyti alkoholį reklamuojančius stendus tarp maisto produktų, buities prekių ir t.t. Alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius reikalaujama leisti pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse arba atskirą įėjimą turinčiose prekybos centrų patalpose.

„Net 80 proc. nepilnamečių teigia, kad nusipirkti alkoholio parduotuvėse yra labai arba gana paprasta. Problema išliks tol, kol nepilnamečiai galės laisvai įeiti į alkoholio parduotuves ar jų skyrius“, – neabejojo A.Mockevičius.

Lietuvos sveikatos organizacijų atstovų parengtame rezoliucijos projekte jau atsirado punktas, reikalaujantis didinti alkoholio ir tabako akcizus, atsižvelgiant į gyvenimo lygio kilimą ir infliaciją, proporcingai didinti baudas už nusikaltimus, susijusius su neteisėtu alkoholio produktų ir tabako gaminių disponavimu, gabenimu ar laikymu.

Be to, siūloma įvesti griežtesnę atsakomybę kontrabandinių cigarečių ir alkoholio produktų pardavėjams ir pirkėjams.

„Valstybė turėtų parodyti, kad toks elgesys netoleruojamas ir už jį turės atsakyti abi pusės, nes jos puikiai supranta, ką daro”, – sakė A.Veryga.  

Vilniaus priklausomybės ligų centras
Vilniaus priklausomybės ligų centras

„Jei negers, tai išvažiuos“

Kaip teigiamą kovos su alkoholio vartojimu pavyzdį A.Veryga pateikė Kupiškio rajono savivaldybės patirtį. Čia alkoholiniais gėrimais draudžiama prekiauti mažesniu nei 50 metrų atstumu nuo ugdymo, sveikatos priežiūros įstaigų ir maldos namų.

„Norėdami mažinti alkoholio prieinamumą, turime susitaikyti, kad juo prekiaujančių parduotuvių bus mažiau. Norvegams iki alkoholio parduotuvės įprasta važiuoti 50 kilometrų, o pas mus ir 50 metrų jau reiškia tragediją. Vieno miestelio parduotuvės savininkas pareiškė: „Baikit jūs tą kaimą naikinti. Jau ir taip kaimas pasikorė, vyrai neturės, kur gerti, tai išvažiuos“, – pokalbį atpasakojo A.Veryga.

Socialiniuose tinkluose stebimasi, kaip keli tūkstančiai susirinkusių į vieną vietą žmonių tris paras gali linksmintis neprisigėrę – ką jie veikia?

Sektinu pavyzdžiu jis laiko ir Panevėžio rajono savivaldybės sprendimą už socialines pašalpas neleisti pirkti alkoholio ir tabako.  

Diskutuojant apie alkoholio kontrolę auditorijoje nuskambėjo siūlymas muzikos festivaliuose, kuriuose vyksta prekyba alkoholiu, drausti dalyvauti nepilnamečiams.

Tai esą paskatintų blaivių renginių atsiradimą ir plėtrą. Gimtų tikri šeimos festivaliai.

„Viename tokių dalyvavau savaitgalį. Socialiniuose tinkluose stebimasi, kaip keli tūkstančiai susirinkusių į vieną vietą žmonių tris paras gali linksmintis neprisigėrę – ką jie veikia?“ – įspūdžiais dalijosi A.Veryga.

Kalbant apie tabaką, vienas diskusijos dalyvis pasiūlė į rezoliuciją įtraukti draudimą policijos pareigūnams rūkyti viešoje vietoje, vilkint uniformą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius