Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 10

Kova su triukšmadariais – bergždžia

Vilniaus Senamiesčio gyventojai manais už būstą prestižinėje sostinės vietoje priversti taikstytis su nepageidaujamais „kaimynais“ – pramogaujančiu jaunimu, triukšmingais naktiniais klubais. Pluoštais skundus rašantys gyventojai puolę į neviltį, o savivaldybės ir policijos atstovai tik gūžčioja pečiais – daroma viskas, kas įmanoma.
Sostinės Pylimo g. 43-iojo namo gyventojai norėtų iš savo pastato „iškrapštyti“ rūsyje įsikūrusį ir naktimis triukšmaujantį klubą. Pastarojo administracija savo lankytojus auklėja šmaikščiu plakatu prie įėjimo.
Sostinės Pylimo g. 43-iojo namo gyventojai norėtų iš savo pastato „iškrapštyti“ rūsyje įsikūrusį ir naktimis triukšmaujantį klubą. Pastarojo administracija savo lankytojus auklėja šmaikščiu plakatu prie įėjimo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Mada

Anot savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gintaro Tamošiūno, daugiausia gyventojų skundų sulaukiama dėl Totorių g. įsikūrusios kavinės „Mano alibi“, Šermukšnių g. esančio naktinio klubo „Havana social club“, Vilniaus g. – baro „Satta“ ir Pylimo g. esančio baro „Metro“. Gyventojų skundai panašūs: naktinis triukšmas, alkoholio, narkotikų vartojimas šių įstaigų prieigose, klientų muštynės, kiti chuliganiški veiksmai. „Gaunamų skundų tikrai daugėja, tai lemia ir pavasarėjantis oras. Atšilus orams vis daugiau kavinių, barų klientų išeina į lauką parūkyti, „įkvėpti gaivesnio oro“, pradeda veikti lauko kavinės, atitinkamai lauke keliamas didesnis triukšmas, o tai sukelia didesnį gyventojų nepasitenkinimą“, – aiškino G.Tamošiūnas.

Vilniečiai nesuvokia, kaip apskritai buvo galima iki vėlumos dirbančias pasilinksminimo įstaigas atidaryti be jų sutikimo.Ilgesnį laiką triukšmingą naktinių klubų ir barų kaimynystę kenčiantys vilniečiai nesuvokia, kaip apskritai buvo leista steigti tokias įstaigas be jų sutikimo. Atsakymas paprastas – sutikimas gautas, bet seniai, arba jis apskritai nebuvo reikalingas. O kaltas įstatymas. Kaip aiškino savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas, visais atvejais norint pastate, kur yra gyventojų, įsteigti naktinį klubą, kavinę ar parduotuvę, reikia gauti daugiau kaip pusės gyventojų sutikimą. „Jei gyvenamasis pastatas šalia, o jo kadastrinis numeris kitas – sutikimo nebereikia. Steigiant tame pačiame pastate sutikimą gauti būtina ir į tai žiūrima labai griežtai“, – aiškino M.Skarupskas. Atrodytų viskas lyg ir gerai, tačiau Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas pripažino galiojančioje tvarkoje esant didžiulę spragą.

Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjo Mariaus Skarupsko teigimu, bene didžiausia bėda ta, kad prekybos alkoholiu licencijos nėra peržiūrimos.

 „Licencijos neterminuotos, taip yra patvirtinusi Vyriausybė. Klubas gali dirbti kiek nori metų. Yra ir kitas variantas – jei įmonė turėjo galiojančią licenciją, o kažkas perpirko tą vietą ir ne vėliau kaip per metus pradėjo savo veiklą, įstatymiškai numatyta, kad mes nereikalaujame gyventojų sutikimo“, – sakė M.Skarupskas ir pridūrė, kad neturi teisės reikalauti licencijos peržiūrėjimo. Jo teigimu, praverstų galiojančią sistemą patobulinti, kad licencijos būtų išduodamos vieniems ar dvejiems metams. „Tuomet gyventojai matydami, kad jų netenkina kaimynystė, turėtų kažkokias teises. Nes apriboti licenciją ar ją atimti - labai ilgas ir sunkus kelias. Dabar tų saugiklių gyventojams nėra“, – pripažino M.Skarupskas.

Žada daugiau dėmesio

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gintaro Tamošiūno teigimu, bus reaguojama į gyventojų skundus ir jo vadovaujamo skyriaus Kontrolės poskyris daugiau dėmesio skirs problemoms, susijusioms su naktinių barų keliamu triukšmu, šiose vietose daugiau patruliuos, tikrins, filmuos barų prieigas, esant pažeidimams rašys administracinių teisės pažeidimų protokolus. „Jeigu baudos nepadės, įvertinus gyventojų pateiktą informaciją bei informaciją, gautą iš atitinkamų institucijų, teiksime Vilniaus savivaldybės tarybai pasiūlymus, kad būtų apribotas prekybos alkoholiniais gėrimais laikas“, – žadėjo jis.

Gynyba – verslas

Nusiskundimų nebėra, – tikina vieno klubo vadovas. Tiesa, jų nėra tik mėnesį.„Havana Social Club“ savininkas Linas Tracevskis neslėpė žinantis apie daugybę gyventojų parašytų skundų. „Mes, kaip verslininkai, esame suinteresuoti su gyventojais sutarti gražiuoju, ieškoti kompromisų, tačiau jie tiesiogiai pas mus neina. Dažniausiai skundžiasi garbaus amžiaus žmonės, kuriems tai tampa užsiėmimu. Be to, klientų laisvės riboti mes negalime, išėję iš klubo jie gali rėkauti, muštis, tai jų teisė, už kurią gali būti baudžiama“, – tvirtino L.Tracevskis. Anot jo, klubo darbuotojai patys kviečia policiją, jei kyla neramumų, o lauke savaitgaliais prie klubo budi ir apsauginiai. „Jei nori mums atimti licencijas, gali tą ir daryti, tada susirinksime savo daiktus ir keliausime kažkur kitur“, – sakė klubo savininkas, primindamas, kad iki čia atsikraustant „Havana Social Club“, prieš metus,  kriminogeninė situacija buvo kur kas prastesnė. Tiesa, jis tvirtino ketinantis spręsti triukšmo per atdarus langus problemą. Klube greičiausiai bus investuojama į kondicionavimo sistemą.

Kito „probleminio“ klubo „Metro“ vadovas Rolandas Sriubiškis buvo lakoniškas. „Nusiskundimų nebėra“ , – sakė jis. Paklaustas, kiek laiko, neslėpė – mėnesį.

Policija tik išrašo baudas

Vilniaus 3-iojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas patvirtino, kad problema aktuali. „Tų skundų įvairių yra visame Senamiestyje. Man nei kojų, nei rankų pirštų suskaičiuoti neužtektų. Dėl klubų skundžiamasi išties nemažai“, – sakė pareigūnas. Jo teigimu, kiekvienas skundas yra nagrinėjamas atskirai. Jei šis pasitvirtina, prasikaltęs asmuo baudžiamas. Ir taip kaskart. „Mes informaciją pateikiame savivaldybei, o ji sprendžia. Ji nutaria, ar mūsų argumentai yra pakankami. Būna taip, kad turime pateikti įrodymų, jog prekyba alkoholiu būtent tame bare, dėl kurio skundžiamasi, turėjo įtakos konkrečiam pažeidimui. Tai labai sunku padaryti, o kartais net absurdiška“, – pripažino G.Vildžiūnas.

Gyventojai įbauginti

„15min“ kalbinti greta naktinių klubų gyvenantys vilniečiai buvo atsargūs – esą kai kuriems net buvo grasinama. „Jie geria ir triukšmauja iki 6 ryto. Kartais namuose girdime net didžėjaus riksmus. Savaitgalį negalime ramiai miegoti. Visai nenorime kas vakarą klausytis „gyvos“ muzikos“, - sakė greta klubo „Metro“ gyvenanti moteris. „Havana Social Club“ kaimynas, Jakšto 26-ojo namo bendrijos vardu tvirtino, esą neprašytos muzikinės linksmybės prasideda trečiadienį ir aprimsta tik sekmadienio naktį. „Namų pertvaros medinės, jie atsidaro langą ir galime klausytis, kas ten ką groja. Kartais atrodo net namai dreba, o kur dar girtaujantis jaunimėlis, besišlaistantis pakampėmis“, – tvirtino vyras. Jis nepanoro būti viešinamas, nes esą „negali žinoti, kas ten per žmonės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius