-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26

Kovai su COVID-19 sukūrė dar vieną instituciją: vadeles iš A.Verygos išties perima S.Skvernelis?

Trečiadienį Vyriausybė iš ministrų ir premjero subūrė dar vieną naują institutą – komitetą – kuris patarinės Vyriausybei ir padės valdyti koronaviruso sukeltą situaciją Lietuvoje. Komitetui pirmininkaus Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis. Jis pats sakė, kad nauja institucija atliks koordinatoriaus, patarėjo ir galutinio sprendimų priėmėjo funkciją. Šalimais, beje, ir toliau veiks kitos dvi su koronavirusu kovojančios institucijos – Ekstremalių situacijų komisija ir Ekstremaliosios situacijos operacijų centras. Pastarajam vadovaujantis ministras Aurelijus Veryga sako, kad visų komitetų, komisijų ir centro darbai nesidubliuos.
Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga
Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jis tikrai neprieštarauja visiem kitiem, iki tol buvusiems, nes nenustojo veikti nei Valstybės ekstremalių situacijų komisija, nei operacijų centras. Tai yra Vyriausybės lygio formatas, kur prisidedama prie pačios situacijos sprendimo, yra didesnis įsitraukimas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos metu Vyriausybėje kalbėjo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Komiteto, pasak jo, prireikė dėl situacijos sudėtingumo ir komplikuotumo.

„Situacijos sudėtingumas ir komplikuotumas ir padiktavo tokį poreikį, kad išsiplėstų formatas, kad būtų didesnis Vyriausybės, ministrų, kanceliarijos įsitraukimas. Nes problemų yra pačių įvairiausių – pradedant logistika, viešosios tvarkos palaikymu ir kitais dalykais“, – dėstė A.Veryga.

Teigia, kad išsiplėtė klausimų ratas

Apie tai, kad atsirado nauja institucija, bandysianti kovoti su koronaviruso plitimu Lietuvoje, trečiadienį po Vyriausybės posėdžio pranešė ministras pirmininkas S.Skvernelis.

„Kadangi klausimų ratas išsiplėtė daugiau negu yra Sveikatos ministerijos kompetencija, buvo įkurtas komitetas, kad padėtų ir palengvintų operacijos vadovui (A.Verygai – 15min) tvarkytis su šita situacija“, – sakė jis.

Ministras pirmininkas teigė, kad komitetas patars ir priims galutinius sprendimus dėl situacijos su COVID-19.

„Yra pakankamai sudėtinga struktūra, bet jai trūko tokio koordinacinio, galutinio sprendimo priėmėjo ir patarėjo – institucijos tokios, ji šiandien atsiranda“, – teigė S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ketvirtadienį įvyko ir pirmasis Vyriausybės komiteto posėdis. Jo dalyviai priėmė sprendimus dėl karantino režimo Ukmergėje, kur nuo COVID-19 mirė trys žmonės, infekcija nustatyta aštuoniems medikams.

COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitetą sudaro Ministrų kabineto nariai:

  • komiteto pirmininkas premjeras S.Skvernelis;
  • pirmininko pavaduotojas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas;
  • pirmininko pavaduotojas Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis;
  • finansų ministras Vilius Šapoka;
  • krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis;
  • socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis;
  • susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius;
  • sveikatos apsaugos ministras A.Veryga;
  • švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius;
  • teisingumo ministras Elvinas Jakevičius;
  • užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius;
  • vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Į komitetą nebuvo įtraukti Kultūros, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų vadovai.

Teiks siūlymus Vyriausybei, padės A.Verygai

„Komiteto uždavinys – padėti Vyriausybei valdyti valstybės lygio ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19“, – rašoma trečiadienį Ministrų kabineto patvirtintame nutarime.

Naujai suburtas komitetas galės teikti Vyriausybei siūlymus dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valdymo, būtinų padarinių šalinimo priemonių.

Taip pat – padėti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovui, šiuo atveju A.Verygai, priimti reikiamus sprendimus valstybės lygio ekstremaliajai situacijai valdyti, padariniams šalinti.

Komitetas galės koordinuoti ministerijų ir kitų valstybės institucijų ir įstaigų veiklą joms įgyvendinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valdymo, padarinių šalinimo priemones.

Ekstremalią situaciją Lietuvoje dėl koronaviruso plitimo grėsmės Ministrų kabinetas patvirtino vasario 26-ąją. Ją koordinuoja Vyriausybei atskaitinga Ekstremalių situacijų komisija, kuriai šiuo metu vadovauja vidaus reikalų ministrė R.Tamašunienė.

A.Verygos vadovaujamas Ekstremalių situacijų operacijų centras turi užtikrinti komisijos priimtų sprendimų įgyvendinimą, vykdyti ekstremaliųjų situacijų prevenciją, organizuoti ir koordinuoti įvykių, ekstremaliųjų įvykių ir ekstremaliųjų situacijų likvidavimą, padarinių šalinimą, gyventojų ir turto gelbėjimą.

S.Skvernelio vadovaujamas komitetas yra Vyriausybės patariamoji institucija. Jos tikslas – „teikti Vyriausybei siūlymus dėl jos veiklos prioritetų, politikos ir strategijos tam tikroje srityje pasirinkimo ir jų atitikties Valstybės pažangos strategijai, prireikus derinti ministrų pozicijas sprendžiant valstybės valdymo reikalus ir vykdyti kitus Vyriausybės nustatytus uždavinius ir funkcijas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius