Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14

Kovai su klimato kaita siūlo kanibalizmą: ar tikrai?

Diskusijos apie klimato pokyčius neretai yra supamos nepamatuotų teiginių. Vienai pusei grasinant neišvengiama pasaulio pabaiga, kita įžvelgia raginimus planetą vėsinti maitinantis žmonių mėsa.
Asado būdu kepama ėriena
Asado būdu kepama ėriena / Vida Press nuotr.

Tinklalapis ekspertai.eu dalinosi publikacija pavadinimu „Švedijos mokslininkas siūlo valgyti žmogaus mėsą ir taip išspręsti globalių klimato pokyčių problemą“. Nuoroda į straipsnį pasidalino ir feisbuke aktyvus alternatyvių faktų mėgėjas Andrius Lobovas.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Vis dėlto panašu, kad antraštė prasilenkia su realybe.

Žinia esą Magnusas Söderlundas, profesorius iš Švedijos, su klimato kaita siūlo kovoti kanibalizmu pasaulio žiniasklaidą apskriejo rugsėjo pradžioje.

Naujiena patraukė skeptiškai klimato kaitą vertinančias žiniasklaidos priemones, pavyzdžiui, foxnews.com, breitbart.com, washingtonexaminer.com. „Foxnews“ straipsnio vertimą rugsėjo 21 d. pateikė ir ekspertai.eu.

Tuo tarpu faktų tikrinimo specialistai snopes.com tariamus siūlymus klimato kaitą stabdyti valgant žmonių mėsą tyrė keliomis dienomis iki pasirodant ekspertai.eu publikacijai bei paneigė informaciją, kad švedas kanibalizmą pateikė kaip priemonę kovoti su klimato kaita.

Žmogiena buvo įtraukta, kaip mitybos kraštutinumas tam, kad būtų galima pamatyti, kur yra mūsų pasirinkimų riba.

Beveik dviem savaitėmis anksčiau informaciją paneigė ir kitas faktų tikrinimo tinklalapis truthorfiction.com.

Išvertę M.Soderlundo interviu iš švedų į anglų kalbą, snopes.com nustatė, kad kanibalizmas buvo pateikiamas pavyzdžiu kelti kausimą kokius su maistu susijusius tabu žmonės turi, kurių jų negalėtų atsisakyti bei kodėl viena ar kita su mityba susijusi norma yra susiformavusi.

Naudojo pristatyme

Mokslininkas paaiškino žmogaus mėsą naudojęs pavyzdžiu skaidrėse, kuriose paskaitos klausytojams buvo rodomos skirtingos mėsos rūšys, stebint auditorijos reakciją į, pavyzdžiui, karvės mėsą, vegetarišką mėsą, vabzdžių mėsą.

15min nuotr./Įrašas „Breitbart“ tviterio paskyroje
15min nuotr./Įrašas „Breitbart“ tviterio paskyroje

„Žmogiena buvo įtraukta, kaip mitybos kraštutinumas tam, kad būtų galima pamatyti, kur yra mūsų pasirinkimų riba“, – atsakyme snopes.com teigė švedas.

M.Soderlundas kategoriškai neigė norintis valgyt žmonių mėsą bei tikino nemanantis, kad tai turi ką nors bendro su klimato kaita. Elgesio mokslų ir rinkos strategijos eksperto pareigas Stokholmo ekonomikos mokykloje (SSE) užimantis vyras pareiškė manantis, kad jo kalbomis pasinaudojo klimato kaitą neigiančios žiniasklaidos priemonės.

Pirmieji naujieną apie tariamą pasiūlymą užsiimti kanibalizmu publikavo konservatyvių naujienų tinklalapis theepochtimes.com. Būtent šiame tinklalapyje paskelbta naujiena pasinaudojo kitos žiniasklaidos priemonės.

Ekspertai.eu naujieną apie švedo pasiūlymą publikavo jau po to, kai ją buvo paneigę snopes.com ir truthorfiction.com.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius