Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 26

Kovotojai prieš Kazokiškių sąvartyną prašys Seimo narių užtarimo

Uždaryti Kazokiškių sąvartyną reikalaujantys aktyvistai prašys parlamentarų paramos. Kitą savaitę iniciatyvinės grupės „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ atstovai rinks Seimo narių parašus, kad nebūtų statoma antroji sąvartyno sekcija.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iniciatyvinės grupės vadovas Danas Dambrauskas vylėsi, kad parlamentarai padės apginti Elektrėnų gyventojų interesus.

Jis elektroniniu paštu parlamentarams išsiuntinėjo peticiją, kurioje reikalaujama nestatyti antrosios Kazokiškių sąvartyno sekcijos, kol nėra aišku, ar apskritai galima eksploatuoti šį sąvartyną.

Aplinkos Ministras Gediminas Kazlauskas yra ne kartą kartojęs, kad visos reikiamos procedūros atliktos, o Kazokiškių sąvartyno naudojimo teisėtumu abejojantys aktyvistai politikuoja.

Pernai spalį Kazokiškių sąvartyno kaiminyste nepatenkinti protestuotojai susirėmė su policininkais: ankstyvą rytą susirinkusios trys dešimtys žmonių blokavo kelią  Vievis–Kazokiškės–Paparčiai, užtverdami įvažiavimą į sąvartyną. Tris protestuotojus policija nusprendė vežti į komisariatą, vėliau jie pateko į ligoninę, nes vienas jų skundėsi rankos, kiti du – širdies skausmais. Po kurio laiko Trakų rajono prokuratūra nusprendė, kad jėga tramdydami protestuotojus Elektrėnų policininkai veikė teisėtai ir savo įgaliojimų neviršijo.

Premjeras Andrius Kubilius yra teigęs, jog sąvartynui besipriešinantys visuomenininkai esą yra susiję su bendrove ICOR (anksčiau besivadinusia „Rubicon Group“). Pasak Vyriausybės vadovo, D.Dambrauskas prieš kelerius metus buvo sostinės mero Artūro Zuoko bendražygis, o ICOR Vilniuje nori statyti šiukšlių deginimo gamyklą.

„Dėl tokių kaltinimų niekas nesikeičia. Šiukšlės kaip smirdėjo, taip tebesmirdi, – 15min.lt sakė D.Dambrauskas. – Tokios intepretacijos tėra bandymas viską užmaskuoti. Aš manau, kad premjeras dėl šios situacijos turėtų reikalauti Aplinkos ministerijos darbuotojų atsakomybės“.

Dėl tokių kaltinimų niekas nesikeičia. Šiukšlės kaip smirdėjo, taip tebesmirdi, – sakė Danas Dambrauskas.

Anksčiau su liberalcentristais į Seimą taikiusio D.Dambrausko tėvas priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. „Per savo tėvą tikrai nebandžiau ieškoti kelių šia tema pasikalbėti su konservatorių vadovais“, – sakė jis. 

2010 spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas uždraudė eksploatuoti sąvartyną, metams atidėdamas sprendimo vykdymą. Teismas įpareigojo atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą. Pernai spalį sąvartyno valdytojai tokį leidimą gavo, tačiau iki šiol netyla ginčai, ar teisėtai.

Seimo Aplinkos komitetas pernai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas išsiaiškinti, ar galėjo būti išduotas TIPK leidimas. Prokurorai dėl to į teismą nesikreipė, tačiau atkreipė dėmesį, kad poveikio vertinimas buvo atliktas tik dėl naujo sąvartyno filtrato tvarkymo ir atliekų sluoksnio perdengimo technologijų, o ne dėl sąvartyno veiklos apskritai. Norint gauti TIPK leidimą toks poveikio aplinkai vertinimas yra privalomas.

Sostinės vicemeras Jonas Pinskus anksčiau yra aiškinęs, kad neįrengus antrosios Kazokišių sąvartyno sekcijos, Vilnius per kelias dienas paskęstų šiukšlėse. Kasdien į Kazokiškes iš sostinės atvežama 800 tonų šiukšlių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius