-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 12

Kovotojai prieš rūkymą reikalauja mokslininkų nutraukti bendradarbiavimą su tabako gamintoju „Philip Morris Baltic“

Su rūkymu ir alkoholio vartojimu kovojančias nevyriausybines organizacijas vienijanti Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK) reikalauja Lietuvos mokslo tarybos nutraukti bendradarbiavimą su bendrove „Philip Morris Baltic“ ir nebesinaudoti nei jos, nei kitų tabako ir alkoholio gamintojų parama.
Nuorūkos
Rūkymas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Mokslo taryba savo ruožtu teigia nematanti priežasčių, kodėl tabako gamintojas negalėtų remti studentų mokslinei praktikai skirto jos projekto. Esą už paramą bendrovė nereklamuojama.

Penktadienį išplatintame pranešime NTAKK įrodinėja, kad Lietuvos mokslo taryba, bendradarbiaudama su tabako gamintojais, griauna Lietuvos mokslo prestižą tarptautinėje erdvėje ir kompromituoja valstybę.

Priimdama „Philip Morris Baltic“ paramą studentams, anot NTAKK, taryba pažeidžia Pasaulio sveikatos organizacijos tabako kontrolės pagrindų konvenciją, kurią ratifikavusi, Lietuva įsipareigojo iki šiemet visiškai uždrausti tabako gaminių reklamą, pardavimo skatinimą ir rėmimą.
Be to, kovotojai prieš tabaką ir alkoholį įžvelgia grėsmę, jog rūkalų gamintoja, prisidėdama prie studentų praktikai skirto projekto, gali kaupti duomenis apie gabiausius Lietuvos studentus ir vėliau „vykdyti jų tiesioginį rekrutavimą dirbti tabako pramonei“. Bendradarbiaudama su tabako pramone Lietuvos mokslo taryba bendradarbiauja su pasaulinio lygio piktybiniu žudiku, atsakingu už milijonus mirčių.

„Bendradarbiaudama su tabako pramone Lietuvos mokslo taryba bendradarbiauja su pasaulinio lygio piktybiniu žudiku, atsakingu už milijonus mirčių“, – tvirtina rūkymo priešininkai.

Tuo metu Lietuvos mokslo taryba įsitikinusi, kad tabako gamintojo, kaip ir bet kokių kitų verslo atstovų, parama moksliniams tyrimams yra sveikintina. Juolab kad, anot tarybos pirmininko pavaduotojos Rūtos Marcinkevičienės, „Philip Morris Baltic“ už paramą nėra reklamuojama.

„Jie remia studentų praktikas, bet visai ne savo reklamos tikslais, ir jie niekaip ten nesireklamuoja. Dėl to mes juos ir toleruojame. Nei mes jų reklamuojame, nei jie savęs, nei studentai jų“, – BNS sakė R.Marcinkevičienė.

„Sakykime, galima žiūrėti ir kaip žiūri Tabako kontrolės koalicija, bet galima žiūrėti ir iš kitos pozicijos – kad verslas remia mokslą, ir jeigu nereikalauja grąžos reklama ar kažkokia vieša padėka ar kažkuo kitu, tiesiog yra, mano manymu, paprastas rėmimas. (...) Taip anonimiškai (remiant – BNS), nematau didelės žalos, apskritai jokios žalos“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius