Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 03

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė: „Nauji sraigtasparniai būtini norint toliau vykdyti paiešką ir gelbėjimą“

Remontuoti visus turimus Lietuvos kariuomenės sraigtasparnius ir tikėtis, kad bus pratęstas jų kalendorinis resursas, – nėra Lietuvai tinkamas sprendimas.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios toks variantas negalimas – naudojimo resursui pasibaigus, rizikuotume likti be sraigtasparnių, jei jų gamintojas, Rusijos Milio gamykla, nepratęstų jų galiojimo laiko, o Lietuva netektų paieškos ir gelbėjimo pajėgumų.

Pasak Karinių oro pajėgų specialistų, nors kariuomenės turimų sraigtasparnių Mi-8 naudojimo resurso pratęsimo  teorinė galimybė egzistuoja, iš anksto nėra žinoma, ar tikrai bus leista toliau naudoti sraigtasparnius, kokie būtų modernizavimo kaštai, ar kapitalinis remontas būtų ekonomiškai efektyvus. Visa tai paaiškėtų tik po to, kai pasibaigus resursui, turimų sraigtasparnių būklę įvertintų gamintojo atstovai.

„Įsivaizduokime kariuomenę, kuri ramiai lauktų, kol sustos visa jos turima technika, neplanuodama alternatyvų ir laukdama vienintelio, šiuo atveju Rusijai atstovaujančio, gamintojo sprendimo, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

– „Panašu, kad viešojoje erdvėje spekuliuojantieji šia tema norėtų matyti būtent tokią kariuomenę. „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje pasirodžiusi šališka anoniminė informacija greičiausiai gauta iš sraigtasparnių remontu užsiimančiųjų įmonių, kurios tiesiogiai suinteresuotos, kad kariuomenė naudotų senus rusiškos sraigtasparnius“.

 Prieš kelerius metus kariuomenė atliko kompleksinį sraigtasparnių poreikio ir parko atnaujinimo galimybių vertinimą: identifikuotas poreikis įsigyti šešis naujus vidutinės klasės sraigtasparnius.

Tik nesant pakankamai lėšų, nuspręsta siūlyti įsigyti tris sraigtasparnius, kurie užtikrintų paiešką ir gelbėjimą nuo 2016 metų, o likusiųjų trijų poreikį tenkinti naudojant Mi-8 sraigtasparnius iki 2016 metų, vėliau mėginant remontuoti ir pratęsti jų resursus.

Tokia kombinacija, įsigyjant tris naujus sraigtasparnius paieškai ir gelbėjimui ir naudojant vėliau modernizuotus Mi-8 karinėms užduotims, yra labiausiai tinkamas Lietuvai sprendimas su esamais ribotais resursais.

Šiuo metu kariuomenėje paieškai ir gelbėjimui naudojami šeši Mi-8 tipo sraigtasparniai (vienas Mi-8MTV ir penki Mi-8T tipo sraigtasparniai), kuriems Milio sraigtasparnių gamykla nustatė 25 metų kalendorinį eksploatacijos resursą. Tai nurodyta ir gamyklos išduotuose dokumentuose, kuriais vadovaujasi Lietuvos kariuomenė.

Pasibaigus nurodytam sraigtasparnių kalendoriniam resursui orlaivius, nepriklausomai nuo jų technines būkles, eksploatuoti draudžiama. Penkių Mi-8T modifikacijos sraigtasparnių resursas baigiasi 2016 metais, vieno Mi-8MTV – 2017 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius