Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 05

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė: „Partnerystė su JAV gynybos srityje – mūsų valstybingumo pagrindas“

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) išlieka pagrindiniu saugumo ir stabilumo garantu Europoje ir ypač Baltijos regione, trečiadienį Vašingtone pareiškė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, susitikusi su JAV gynybos sekretoriumi Leonu Edwardu Panetta. Ministrai sutarė, kad JAV lieka įsipareigojusi Baltijos šalių saugumui ir toliau mūsų regione ketina aktyviai dalyvauti pratybose, remti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse bei prisidėti prie gynybos planavimo, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Susitikimo akimirka
Rasa Juknevičienė / Alfredo Pliadžio (KAM) nuotr.

„Partnerystė su JAV gynybos srityje yra pamatas mūsų valstybingumui“, – teigė R.Juknevičienė.

Gynybos ministrai aptarė artėjantį NATO viršūnių susitikimą, kuris įvyks šių metų gegužės mėn. Čikagoje. Pasak krašto apsaugos ministrės, šiame susitikime turėtų būti skiriamas tinkamas dėmesys kolektyvinei gynybai, taip pat pabrėžiama branduolinio atgrasymo svarba.

R.Juknevičienė su JAV gynybos sekretoriumi kalbėjo apie NATO oro policijos misiją bei dėkojo JAV už politinę paramą siekiant nuolatinės misijos Baltijos šalyse. Jos teigimu, Baltijos šalys deda visas pastangas, kad ši misija taptų kuo patrauklesnė sąjungininkams.

„Oro policijos misija yra labai efektyvi”, – teigė L.E.Panetta.

Ministrė taip pat pabrėžė, kad energetinio saugumo didinimas yra NATO darbotvarkės dalis ir JAV tolimesnis dalyvavimas Lietuvoje įsteigto Energetinio saugumo centro veikloje būtų ypatingai svarbus. „Tikimės, kad šiais metais šis centras taps akredituotu NATO centru“, – sakė R.Juknevičienė.

Krašto apsaugos ministrė taip pat pažymėjo, kad Lietuvos Vyriausybė siekia stiprinti saugumą regione glaudžiai bendradarbiaudama su Šiaurės šalimis ir skatindama Baltijos šalių gynybos integraciją. „Tokių strateginių partnerių kaip JAV parama šiems procesams ypač reikšminga“, – kalbėjo ministrė.

Taip pat buvo aptartas NATO tarptautinių saugumo palaikymo pajėgų operacija Afganistane. JAV gynybos sekretorius pažymėjo, kad šioje šalyje vyksta atsakomybės perdavimo procesas, kurio metu atsakomybė už Afganistano saugumą perduodama vietinėms saugumo pajėgoms.

„Afganistaniečių kariuomenei sekasi labai neblogai“, – teigė L.E.Panetta. Jis dėkojo už Lietuvos indėlį operacijoje Afganistane, nepaisant finansinių sunkumų. Be to, kalbėta ir apie gynybos finansavimo klausimus. JAV gynybos sekretorius pažymėjo, kad per ateinančius 10 metų JAV ketina mažinti gynybos finansavimą 450 mlrd. dolerių ir tai yra didelis, tačiau įveikiamas iššūkis.

Tuo tarpu R.Juknevičienė teigė, kad Lietuvoje ekonominis sunkmetis privertė apkarpyti finansavimą visoms sritims, tačiau per pastaruosius dvejus metus finansavimas gynybai išliko tokiame pačiame lygyje.

Pokalbyje aptarta saugumo situacija Baltijos regione, apsikeista nuomonėmis apie priešraketinės gynybos svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius