Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 27

Krašto apsaugos ministrė susipažino su patikrinimų dėl ūkinės finansinės veiklos Afganistane apžvalga

Vasario 26 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė išklausė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo parengtą ataskaitą apie Afganistane dislokuotų Lietuvos kariuomenės karinių vienetų 2006–2008 metais vykdytą ūkinę finansinę veiklą.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė buvo supažindinta su Lietuvos kariuomenės Vidaus audito departamento atlikto Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) logistinės veiklos audito apžvalga ir Jungtinio štabo viršininko sudarytos tarnybinio patikrinimo komisijos išvadomis. Taip pat vadovybei buvo pateiktas priemonių planas Afganistane dislokuotų Lietuvos kariuomenės karinių vienetų aprūpinimo procesuose rastiems trūkumams šalinti.

Vadovaujantis krašto apsaugos ministrų ir kariuomenės vado įsakymais buvo atliktas PAG logistikos ir finansų auditas bei tarnybinis patikrinimas siekiant įvertinti vidaus kontrolės sistemą ir išsiaiškinti, ar efektyviai, ekonomiškai ir teisėtai naudojami PAG materialiniam aprūpinimui skirti pinigai. Šių patikrinimų metu buvo nustatyta, kad logistikos ir finansinių operacijų procesuose buvo daug įvairių trūkumų. Lietuvos kariuomenės Vidaus audito departamento ir komisijos išvadose buvo pateiktas platus trūkumų šalinimo priemonių planas, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Krašto apsaugos ministrė susipažinusi su apžvalga davė nurodymą Lietuvos kariuomenės vadui ir Generalinei inspekcijai, kad patikrinimų metu paaiškėję faktai būtų iki galo ištirti ir įvertinti, taip pat būtų įgyvendintas pateiktas priemonių planas, kuris turi užtikrinti, jog tarptautinėms misijoms skirti valstybės biudžeto pinigai būtų naudojami atsakingai ir efektyviai pagal paskirtį.

„Už kiekvieną mokesčių mokėtojų litą turi būti tvarkingai atsiskaitoma. Lietuvoje yra sisteminė bėda, kad nėra asmeninės pareigūno atsakomybės atliekant tam tikras funkcijas. Tai reikia išgyvendinti,“ – sakė R. Juknevičienė.

Šią savaitę ministrės nurodymu Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai buvo perduota Krašto apsaugos ministerijos Generalinės inspekcijos atlikto tarnybinio patikrinimo dėl galimų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų medžiaga. Patikrinimo metu buvo aiškintasi dėl buvusių Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadų pulkininko Virginijaus Mažuikos ir pulkininko Giedriaus Vasiliausko galimų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų. Generalinė inspekcija abiejų asmenų atžvilgiu nustatė minėto įstatymo pažeidimus, tačiau jie jau nebetarnauja Lietuvos kariuomenėje, tad visa tyrimo medžiaga vertinimui ir tolesniam tyrimui persiųsta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius