Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 02

Krašto apsaugos viceministras: JAV karių buvimas – esminis atgrasymo ramstis

JAV karių buvimas Lietuvoje yra esminis atgrasymo ramstis, sako ketvirtadienį Pentagone su JAV gynybos pareigūnais susitikęs krašto apsaugos ministras Margiris Abukevičius.
Margiris Abukevičius
Margiris Abukevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Rusijos karinis agresyvumas ir hibridinės grėsmės, situacija Baltarusijoje verčia mus būti budrius ir pasirengusius visiems scenarijams. Dabartinis JAV karinis buvimas Lietuvoje ir jo išlaikymas – esminis atgrasymo ramstis ir būdas stiprinti pasirengimą veikti išvien“, – ministerijos pranešime cituojamas viceministras.

Taip jis kalbėjo susitikime su JAV Gynybos sekretoriaus pavaduotoju gynybos politikai Colinu Kahlu bei kitais JAV administracijos atstovais.

Susitikimo metu aptartos grėsmės regione, JAV karių buvimas Lietuvoje ir tolesnės bendro dalyvavimo tarptautinėse operacijose galimybės.

Anot ministerijos, C.Kahlas užtikrino, kad JAV administracija yra „ypatingai akyla“ grėsmių Baltijos regione atžvilgiu, Rusiją vertina realistiškai ir įdėmiai seks artėjančias pratybas „Zapad 2021“.

„JAV sugrįžo, glaudus bendradarbiavimas su sąjungininkais yra vienas esminių mūsų prioritetų Rusijai atgrasyti. Rodome bei toliau rodysime tai praktiškai”, – ministerijos pranešime teigė JAV Gynybos sekretoriaus pavaduotojas.

Anot jo, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas, Lietuvos indėlis stiprinant savo gynybą ir dvidešimt metų trukusios bendros operacijos su JAV pajėgomis Afganistane yra visiems sąjungininkams sektinas pavyzdys ir JAV tai itin svarbu tęsti.

Ministerijos teigimu, M.Abukevičius susitikimo metu gavo užtikrinimą, kad JAV karių buvimas regione ir Lietuvoje bus išlaikomas ir tęsiamas, o Lietuvos teikiamos sąlygos JAV pajėgoms ir pastangos jas nuolat gerinti yra itin vertinamos.

Šiuo metu Lietuvoje rotaciją baigia trečiasis JAV sunkusis batalionas. Vėliau šią vasarą į Lietuvą, planuojama, atvyks ir ketvirtoji JAV bataliono rotacija.

Vizito JAV metu M.Abukevičius taip pat susitiko su JAV Sausumos pajėgų sekretore Christine Wormuth, kuri irgi teigė, kad JAV išlaikys patikimą atgrasymą ir gynybą Europoje, o sustiprintų priešakinių pajėgų buvimas yra svarbus to elementas.

„Divizijos lygmens štabo vystymo projektas ir apsikeitimo karininkais programa reikšmingai sustiprins pasirengimą veikti kartu štabų lygmenyje”, – sakė C.Wormuth.

Ji taip pat akcentavo išskirtinį Lietuvos indėlį į tarptautines operacijas ir išreiškė stiprią paramą tolesniam bendram dalyvavimui misijose ir operacijose.

M.Abukevičius vizito metu taip pat susitiko ir su kitais JAV pareigūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius