Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 28

Krašto vadovai kalbėsis tik su taikiaisiais

Kitą savaitę planuojamame mitinge laukiami aukščiausi šalies vadovai įteiktais kvietimais greičiausiai nepasinaudos. Išeiti su protestuotojais pasikalbėti žadėjo tik Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, jei jie nesimėtys kiaušiniais ir neprovokuos riaušių.
Z.Sorokienė
Z.Sorokienė / "15minučių"/Gedimino Gasiulio nuotr.

Kitą antradienį Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija (LSVPA) prie Seimo planuoja surengti daugiatūkstantinį mitingą. Asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė LŽ sakė, kad patenkinusi keliamus reikalavimus valdžia protesto akcijos dar gali išvengti. Ar mitingas įvyks, turėtų paaiškėti iki rytojaus vakaro.

Jei su valdžia susitarti nepavyks, prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje protestuotojai lauks prezidento Valdo Adamkaus, parlamento pirmininko A.Valinsko ir premjero Andriaus Kubiliaus.

Neturi bijoti tautos

Organizuoti mitingą nusprendusi LSVPA parengė rezoliuciją, kurią įteikė prezidentui, Seimo ir Vyriausybės vadovams. Prie rezoliucijos, kurioje pateikiami asociacijos keliami reikalavimai, buvo pridėtas ir kvietimas šalies vadovams vasario 3-iąją atvykti į mitingą. „Jame ne tik nurodytos protesto akcijos priežastys, bet ir pasakyta, kad norime valstybės vadovus matyti mitinge“, – aiškino Z.Sorokienė.

Organizatoriai skaičiuoja, kad mitinge gali dalyvauti mažiausiai 20 tūkst. žmonių. Z.Sorokienės teigimu, jei valdžios atstovai nepasirodytų protestuotojams, tai būtų akivaizdi klaida. „Kad ir ką tauta šnekėtų, kiek įsiaudrinusi būtų, politikai turi suprasti, kad būtent jų priimti sprendimai ir lėmė tokią pasipiktinimo bangą“, – įsitikinusi LSVPA pirmininkė.

Už visus neatsako

Z.Sorokienė tikisi, kad valdžios vyrai išdrįs kreiptis į mitinguotojus. Ji negalėjo garantuoti, kad į pasirodžiusius politikus neskries kiaušiniai, tačiau yra įsitikinusi, kad dauguma mitingo dalyvių atvažiuoja pasikalbėti su valdžia, o ne kelti riaušių. „Už visus kitus atsakyti negaliu, įsiaudrinusiais žmonėmis turėtų pasirūpinti policija“, – aiškino Z.Sorokienė.

Kalbėsis su taikiaisiais

Tačiau šalies vadovai neskuba žadėti, kad ateis pasikalbėti su protestuotojais. Iš kasmetinio pasaulio ekonomikos forumo Davose grįžęs V.Adamkus mitinge greičiausiai nepasirodys. „Prezidentas niekada nėra dalyvavęs panašiuose mitinguose“, – buvo lakoniška jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Neaišku, ar susitikti su mitinguotojais pasiryš ir A.Kubilius. Premjero sekretoriato vadovė Vaida Jauniškienė LŽ sakė, kad šis klausimas bus sprendžiamas tik tada, kai Vyriausybės vadovas grįš iš užsienio vizito Estijoje.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė LŽ sakė, kad A.Valinskas susitikti nevengs. „Seimo pirmininkas išeis pasikalbėti, jei mitingas bus taikus, bet su riaušininkais jis nesikalbės“, – pabrėžė I.Viržintė.

Mitingo gali išvengti

Pasirašytoje rezoliucijoje LSVPA pateikė 6 reikalavimus. Pusę jų smulkieji verslininkai ir prekybininkai valdžią ragina patenkinti netrukus, o kitus sutinka atidėti netolimai ateičiai. Tarp svarbiausių Vyriausybei ir Seimui pateiktų reikalavimų - prašymai nenaikinti verslo liudijimų, neįvesti turgavietėse kasos aparatų, nenaikinti individualios veiklos rūšių. Smulkieji verslininkai ir prekybininkai taip pat nurodo būtinybę taisyti įstatymus, numatančius esą juos žlugdančias „Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokas. LSVPA pageidauja, kad keisdama įstatymus valdžia diskutuotų su nevyriausybinėmis asociacijomis.

Neseniai su A.Kubiliumi ir A.Valinsku susitikę smulkieji verslininkai bei prekybininkai išgirdo nemažai pažadų keisti jiems neįtinkančią tvarką. LSVPA tikisi, kad valdžia jų nenuvils.

„Jei mus tenkins sutarimai dėl to, ką manome būtina taisyti, mitingą atšauksime“, – teigė Z.Sorokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius