-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 09

Kraujasiurbiai nepripažįsta valstybių sienų

Neįprastai karšta vasara Lietuvoje daro poveikį ir vabzdžių elgsenai, jų gausai, generacijų kaitai. entomologai pastebi, kad kai kurių vabzdžių rūšių yra gausiau ir daugelio jų skraidymo laikas paankstėjo, rašo „Lietuvos žinios“.
Vabzdžiai
Vabzdžiai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.
Temos: 2 Vabzdžiai Kraujas

Vabzdžių rūšių, palyginti su visais kitais gyvūnais pasaulyje, yra daugiausia, todėl jų tyrimai labai svarbūs. Naujos vabzdžių rūšys ar kai kurių vabzdžių pagausėjimas ir žmonėms iškelia naujų problemų, daro nemažą įtaką jų gyvenimui.

Lietuvoje iš viso veisiasi 30 rūšių uodų ir viena nauja laukiama iš gretimų teritorijų. "Plinta naujos smulkiųjų mašalų rūšys. Kartu ateina ir naujos ligos", – pasakojo entomologė Rasa Bernotienė.

Greičiausiai dėl klimato kaitos ar net antropogeninės veiklos kai kurios vabzdžių rūšys plinta ne tik į Lietuvą, bet dar šiauriau. Labai padidėjusi žmonių migracija taip pat siejama su vabzdžių transportavimu.

Šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir aplinkinėse šalyse dėl klimato kaitos nyksta šiaurinės vapsvų ir laukinių bičių rūšys. Plinta pietinės. Baiminamasi, kad tos šiaurinės rūšys, kurių paplitimo pietinė riba eina per Lietuvą, gali čia visai išnykti.

Vilniaus universiteto (VU) mokslininkė dr. Jurga Turčinavičienė, tirianti daugiausia amarus, pastebėjo, kad kelios jų rūšys iš Azijos jau prisitaikė gyventi Lietuvoje: sutrumpino vystymosi ciklą ir gali peržiemoti net tokiomis atšiauriomis mūsų sąlygomis.

Beveik kiekvienais metais entomologai suranda naujų vabzdžių rūšių, naujų plitimo kelių ir išplitimo arealų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius