Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 15

Kraujo donorus pasitinka su gardėsiais

Sekmadienį, birželio 14-ąją, paminėta Pasaulinė donorų diena. Ta proga Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo darbuotojai kaip ir praėjusią, taip ir visą šią savaitę neatlygintinai dovanojančiųjų kraujo laukia su gardumynais.
Per mėnesį Klaipėdoje neatlygintinai kraujo duoda apie 300 donorų.
Per mėnesį Klaipėdoje neatlygintinai kraujo duoda apie 300 donorų.
Temos: 1 Donorystė

„Radome rėmėjų - bendrovė „Mars Lietuva“ donorams skyrė šokoladinių batonėlių. Išskirtinė diena buvo penktadienis, taip pat ir šiandiena – donorų laukia ir mūsų vaišės, sausainiai, simbolinės širdelės. Norime ypatingai pagerbti neatlygintinai kraujo dovanojančius žmones ir pakviesti prisijungti naujus donorus“, – sakė donorų organizatorė Gitana Krencienė. Ji itin džiaugėsi Klaipėdos universiteto filologais – studentai talkina kaip savanoriai ir neatlygintinai duoda kraujo.  Šie jaunuoliai Kraujo centro patalpas išpuošė karpytomis raudonomis gėlėmis, paruošė plakatą, iškabino balionus. 

Nuolatinis donoras, studentas A.Miknius.
NKC Klaipėdos fil.nuotr./ A.Miknius kraujo davė jau 15 kartų.

Vienas iš įvairių akcijų organizatorių, studentas Aurimas Miknius kraujo davė jau 15-tą kartą ir buvo apdovanotas dviračiu.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Algimantas Čaplikas daugiau kaip 50-čiai dažnai kraują aukojančių žmonių įteikė Donorystės žymūno ir Nusipelniusio donoro pažymėjimus. Donorystės žymūno pažymėjimus gavo 7 klaipėdiečiai.

Antplūdžio nesulaukė

Anot filialo darbuotojos, praėjusią savaitę centre apsilankė ne tiek daug donorų – tikėtasi dukart didesnio antplūdžio. „Atostogų metas, žmonės pasyvūs. Nuo birželio 1 dienos kraujo neatlygintinai davė 161 donoras. Tikiuosi, kad daugiau akcijos dalyvių bus šią savaitę“, – vylėsi donorų organizatorė.

Prie akcijos jau prisijungė bendrovės „Lietuvos dujos“ darbuotojai, šią savaitę kraujo paaukoti ketina Karinių jūrų pajėgų, Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro, kitų organizacijų, įmonių atstovai. „Užsiregistravo apie 40 Tauragės gyventojų, dar 20 iš Kretingalės. Ateina ir pavieniai žmonės. Visiems jiems esame labai dėkingi“, – sakė kraujo centro darbuotoja.

Papildomas uždarbis

Donorų organizatorė G.Krencienė apgailestavo, kad dėl ekonominės situacijos vis dar daug žmonių kraują priversti duoti už atlygį. Šiuo metu donorui mokama 40 Lt. „Šį mėnesį iš visų donorų neatlygintinai kraujo davė 41 proc. Gegužę turėjome 319 donorų, 42 proc. kraujo davė nemokamai, visi kiti norėjo pinigų“, – pasakojo darbuotoja.

Anot jos, šių metų Pasaulinės donorų dienos šūkis „Siekiant 100 proc. neatlygintinos kraujo ir kraujo komponentų donorystės“, todėl bandoma sutelkti visą dėmesį į dovanojančius kraują.
Dėl ekonominės situacijos Sveikatos apsaugos ministerija kiekvieną mėnesį nustato kvotas, kiek kraujo per mėnesį galima paimti už atlygį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius