Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 31

Kraujo pardavėjai nepageidaujami

Už parduotą kraujo dozę 40 litų iki šiol galėję gauti žmonės praranda šį pajamų šaltinį. Nemokamos kraujo donorystės mėnuo, kuris baigiasi šiandien, rodo, kad poreikius iš esmės patenkina dovanotas kraujas.
Kraujo donorai
Kraujo donorai / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Kraujas Donorystė

Vilniuje įsikūręs Nacionalinis kraujo centras (NKC) visą kovą pirmąsyk per savo gyvavimo istoriją nebepriėmė mokamų donorų kraujo. Klaipėdoje ir Panevėžyje esantys NKC filialai pasinaudojo tik nedidelės dalies tokių donorų paslaugomis. Planuojama, kad visiškai jų bus atsisakyta jau balandį.

LŽ kalbintas NKC direktorius Vytenis Kalibatas teigė, jog mokamų kraujo donorų buvo itin padaugėję sausio ir vasario mėnesiais. Pastebėta, kad užsidirbti iš savo kraujo ateidavo vis daugiau žmonių, kurie anksčiau niekada nėra davę kraujo. Anot V.Kalibato, tokių asmenų kategorija rizikingiausia, nes būtent jų parduotame kraujyje aptinkama daugiausia infekcijos sukėlėjų.

Norintieji užsidirbti iš savo kraujo metų pradžioje tiesiog užkimšdavo NKC patalpas, todėl sukeldavo nemažai nepatogumų tiems, kurie ateidavo dovanoti kraujo. „Nemokamiems kraujo donorams norėjome skirti kuo daugiau dėmesio, tad kovą paskelbėme neatlygintinos kraujo donorystės mėnesiu. Šis mūsų iššūkis pasitvirtino su kaupu“, – džiaugėsi V.Kalibatas.

Padaugėjo pusantro karto

Pasak NKC direktoriaus, per neatlygintinos donorystės mėnesį vien Vilniuje nemokamai paimta 1400 kraujo dozių. Pernai kovą kraujo dovanojo 969 asmenys. „Nors kovas dar nesibaigė, skaičiuojame, kad neatlygintinų kraujo donorų šį mėnesį padaugėjo pusantro karto. Lygiai tiek pat sumažėjo norinčiųjų užsidirbti iš savo kraujo“, – pirmadienį LŽ sakė V.Kalibatas.

Nors kovas dar nesibaigė, skaičiuojame, kad neatlygintinų kraujo donorų šį mėnesį padaugėjo pusantro karto. Lygiai tiek pat sumažėjo norinčiųjų užsidirbti iš savo kraujo. LŽ sakė V.Kalibatas.

Užsidirbti vylęsi gausūs kraujo donorai audringai sutiko informaciją, kad jų paslaugų atsisakoma. „Kitokios reakcijos ir negalėjome tikėtis“, – prisipažino NKC vadovas. Žmonių nepasitenkinimas, kad kraujas, kuris iš tiesų yra neįkainojama vertybė, nesuperkamas, anot V.Kalibato, truko apie savaitę. Per tiek laiko kraujo pardavėjai apsiprato su žinia, jog visą kovą Vilniuje jų kraujo niekas nepirks. Tačiau dabar, baigiantis neatlygintinos kraujo donorystės mėnesiui, vėl pradedama teirautis, kada kraujas bus imamas mokamai. „Kol kas į šį klausimą atsakyti negalime. Manome, kad nemokamai duodančiųjų kraujo nemažės ir toliau“, – vylėsi V.Kalibatas.

Atsargos neišseko

Nors kraujo vis mažiau imama už pinigus, jo atsargos, pasak NKC direktoriaus, neišseko. Lietuvoje kasdien prireikia kraujo 100–120 ligonių. Kad būtų patenkinti jų poreikiai, kiekvieną dieną tenka paimti iki 400 kraujo dozių, per mėnesį – apie 8500 dozių. V.Kalibato teigimu, toks kraujo poreikis patenkinamas.

NKC Panevėžio skyriui vadovaujanti gydytoja Rita Vaitkienė pritarė centro direktoriui. Medikė pabrėžė, kad nuo metų pradžios panevėžiečiai itin gausiai duoda kraujo, todėl iš kiekvieno, atėjusio jo parduoti, kraujas neimamas. Donorai atrenkami pagal tai, kokios grupės kraujo poreikis tądien būna didžiausias.

Kraujas – ne prekė

„Duoti kraujo buvau bene prieš dvi savaites. Išties pastebėjau, kad donorų pagausėjo. Labai sveikinu apsisprendusiuosius nemokamai dovanoti savo kraujo“, – LŽ sakė Garbės donoras, net 42 kartus nemokamai kraujo dovanojęs panevėžietis Linas Kaukėnas. Jis pabrėžė seniai suvokęs, kad neįkainojamos vertės kraujas negali būti prekė, todėl nepritariantis tiems, kurie donorais tampa už pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius