-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 11

Kremliaus provokacija prieš Lietuvą: rusai kurstomi atplėšti Klaipėdos kraštą ir prijungti jį prie Rusijos

Įspėjimai, kad Rusija, atplėšusi nuo Ukrainos Krymą, nesustos ir kitu taikiniu pasirinks Baltijos šalis, pildosi: internete Lietuvos rusai raginami pasirašyti peticiją, kuria reikalaujama Klaipėdos kraštą atimti iš Lietuvos ir prijungti prie Rusijos. Panaši provokacija surengta ir prieš Latviją. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas europarlamentaras Vytautas Landsbergis paragino Lietuvos rusus nepasiduoti šiai provokacijai ir viešai kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, kad jis užkirstų tam kelią.
Rusija nori Klaipėdos krašto
Rusija nori Klaipėdos krašto

Taikinys – Klaipėdos kraštas

Interneto portale avaaz.org, kuris skelbiasi esąs didžiausia pasaulyje bendruomenė, kurios tikslas – pakeisti pasaulį, rusų kalba pasirodė anoniminis kreipimasis į visus Klaipėdos krašto gyventojus.

Jiems pranešama, kad renkami parašai, jog Klaipėdos kraštas būtų atplėštas nuo Lietuvos bei prijungtas prie Rusijos. Šią provokaciją antradienį, Kovo 11-ąją, kai Lietuva šventė Lietuvos nepriklausomybės atgavimo dieną, paviešino Klaipėdos krašto viešoji įstaiga „Būkime vieningi“, kurios tikslas taip pat pakeisti pasaulį bei „sugrąžinti teisingą pasaulėžiūrą“. Šios viešosios įstaigos tinklalapis internete – atvirai prorusiškas, jame naujoji Ukrainos valdžia vadinama fašistais, o konfliktas Kryme vadinamas JAV ir ES karu prieš Rusiją.

Antradienį 21 val. skelbta, kad jau surinkta daugiau nei 100 parašų. Organizatorių tikslas surinkti 10 000 parašų.

Klaipėdos kraštas pasirinktas neatsitiktinai. Jame gyvena gana gausi rusų bendruomenė, turinti daug ryšių su Rusijos Karaliaučiaus sritimi bei jaučianti nostalgiją sovietinei praeičiai.

Parašų rinkimo organizatoriai, aiškindami, kodėl Klaipėdos kraštas turėtų būti atplėštas nuo Lietuvos, teigia, kad Rusija tam turi ir juridinę, ir moralinę teisę.

Parašų rinkimo organizatoriai, aiškindami, kodėl Klaipėdos kraštas turėtų būti atplėštas nuo Lietuvos, teigia, kad Rusija tam turi ir juridinę, ir moralinę teisę. Esą paskutiniais Antrojo pasaulinio karo mėnesiais 1945 metais, vaduodami Klaipėdos kraštą nuo Vokietijos nacių kariuomenės, žuvo apie 130 tūkst. sovietų karių. Tačiau parašų rinkėjai neužsimena, kad išviję nacius sovietai patys okupavo Lietuvą ir tuo pačiu Klaipėdos kraštą.

Parašų rinkėjai tikina, kad Lietuvą valdo proamerikietiški rusofobai, kuriems rūpi, kad gerai būtų Vakarams, o ne Lietuvos žmonėms. Aiškinama, jog Lietuvos rusai diskriminuojami, jiems trukdoma mokytis gimtąja kalba. Iki šiol Lietuvoje diskriminacija skundėsi tik radikalūs vietos lenkų politikai, o rusų politinės ir visuomeninės organizacijos tokių skundų neturėjo.

Latviams žadamas rojus Rusijos glėbyje

Panašiai kaip Klaipėdos krašto gyventojai kurstomi ir kaimynai latviai. Visi Latvijos gyventojai, tarp kurių daug rusų, raginami pasirašyti peticiją dėl Latvijos stojimo į Rusijos Federacijos sudėtį.

Parašų rinkėjai tikina, kad jei Latvija „vėl taptų Rusijos Federacijos dalimi“ (Latvija buvo okupuota Sovietų Sąjungos, o ne Rusijos, – red. past.), visiems Latvijos gyventojams atsivers didelės perspektyvos, daug didesnės negu dabar, kai Latvija yra ES narė. Tikinama, kad išaugs darbo užmokestis, pensijos ir išmokos.

Provokacijos rengėjai prisidengia žodžio laisve, esą kiekvienas turi teisę reikšti savo mintis.

Pagal tokį scenarijų atplėštas Krymas

Panašų scenarijų Rusija įgyvendino nuo Ukrainos atplėšdama Krymo autonominę respubliką. Po keletą mėnesių trukusių protestų proeuropietiškai opozicijai privertus sprukti iš šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusija Kryme pradėjo provokuoti rusų ir ukrainiečių nesantaiką.

Telekanal Dožd nuotr./Krymas ruošiasi rublio įvedimui, žmonės priversti užsisakyti rusiškas bankų korteles
Telekanal Dožd nuotr./Krymas ruošiasi rublio įvedimui, žmonės priversti užsisakyti rusiškas bankų korteles

Prieš neva fašistinę valdžią Kijeve ėmusius protestuoti vietos rusus parėmė slapta įvesti Rusijos kariai, apsimetę vietos savigynos būriais. Jie ne tik kurstė įtampą, bet ir blokavo Ukrainos kariškių bazes. Netrukus Krymo valdžia buvo pakeista prorusiška, ji kovo 16 d. paskelbė referendumą, kuriame gyventojai turės rinktis – likti Ukrainoje ar prašytis į Rusijos glėbį. Rusijoje referendumo rezultatais jau neabejojama: Kryme pilna Rusijos kariuomenės, o vietos gyventojams žadama, kad pasirinkus Maskvą pasipils investicijos, didės atlyginimai bei pensijos.

Panašų scenarijų Rusija įgyvendina ir Rytų Ukrainoje. Ten taip pat kurstoma vietos rusų ir ukrainiečių priešprieša, rusakalbiai mitinguose naująją Ukrainos valdžią vadina fašistine ir reikalauja rengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos.

Grėsmę mato tik V.Landsbergis

Iš Lietuvos valdžios atstovų į šias provokacijas antradienį niekas oficialiai nereagavo. Tik Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, dabar europarlamentaras Vytautas Landsbergis, sakydamas kalbą per Kovo 11-osios šventinį koncertą Vilniaus Katedros aikštėje, paragino Lietuvos rusakalbius sustabdyti šią provokaciją ir kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad jis užkirstų tam kelią.

VSD ketina atskleisti, kokie užsienio šalių piliečiai, prisidengę kita veikla, Lietuvoje dirba Kremliui. Taip pat turėtų būti įvardyta, kurie žinomi Lietuvos visuomenės veikėjai gali būti susiję su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

VSD praėjusią savaitę įspėjo, kad Rusija rengia prieš Lietuvą naujas informacines atakas. VSD pirmadienį valstybės vadovams pristatė savo praėjusių metų veiklos ataskaitą. Trečiadienį VSD generalinis direktorius Gediminas Grina ataskaitą aptars su prezidente Dalia Grybauskaite.

Dalis šios ataskaitos taps vieša. 15min.lt žiniomis, VSD visuomenei praneš apie didžiausias šiuo metu kylančias grėsmes šalies saugumui. Daugiausia grėsmių, VSD manymu, kyla iš Rusijos. Šios šalies ambasada Lietuvoje esą veikia taip aktyviai, kaip niekada anksčiau. Ambasada aktyviai užsiima Lietuvai nedraugiška veikla ir užsibrėžė tikslą paveikti ne tik rusakalbių bendruomenę, bet ir lietuvišką viešąją erdvę. Ypač aktyviai veikiama Klaipėdos krašte, kur Rusijos atstovams padeda ir vietos Stačiatikių bažnyčios hierarchai.

Paviešinta VSD ataskaitos dalis turėtų sukelti daug triukšmo. VSD ketina atskleisti, kokie užsienio šalių piliečiai, prisidengę kita veikla, Lietuvoje dirba Kremliui. Taip pat turėtų būti įvardyta, kurie žinomi Lietuvos visuomenės veikėjai gali būti susiję su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ar jų finansuojamais projektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius