-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 10

Krepšinis tampa viešbučių įkaitu

Šiauliai ir Panevėžys puikuojasi naujomis arenomis, bet kitais metais per Europos vyrų krepšinio čempionatą jos gali likti tuščios, jeigu lietuviai ir toliau trypčios vietoje negalėdami įvykdyti „FIBA Europe“ iškeltų reikalavimų dėl viešbučių, rašo „Lietuvos rytas“.
Krepšinis
Krepšinis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šią savaitę Panevėžyje kilus teisinių kliūčių žlugo ilgai rengtas projektas dėl viešbučio „Romantic“ išplėtimo, o Šiauliuose verslininkai ketina skelbti protesto akciją, jei milijoninė parama atiteks vienam išrinktajam.

Europos čempionato pirmojo etapo rungtynes keturiose grupėse (po 4 komandas) pagal pirminį projektą numatoma rengti Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Dėl antrojo etapo (2 grupės po 6 ekipas) varžybų ir finalinių mūšių šeimininkų teisių konkuruoja Vilnius ir Kaunas.

Panevėžio viltys tapti vienu 2011 metų Europos čempionato šeimininkų pirmadienį pakibo ant plauko, nors praėjusią savaitę mieste vykusiame organizacinio komiteto posėdyje kalbėta apie susitarimą.

Tada visiems pasirodė priimtina savivaldybės pasiūlyta išeitis – iki reikiamo dydžio praplėsti viešbutį „Romantic“.

Pagal parengtą rekonstrukcijos projektą darbai iš viso kainuotų 3,7 mln. litų.  Pusę darbų planuota apmokėti iš Europos Sąjungos lėšų, o surenkant kitą dalį pasišovė tarpininkauti Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Ji ketino gauti pinigų iš savivaldybės ir juos skirti viešbučio plėtrai.

Tačiau teisininkų išvados sugriovė tokį planą: savivaldybė neturi teisės nei tiesiogiai, nei netiesiogiai – per tarpininkus – investuoti į privatų verslą.

Panevėžio mero pavaduotojos Gemos Umbrasienės žiniomis, antrojoje kovo pusėje mieste vėl gali pasirodyti „FIBA Europe“ atstovai – būtų apmaudu, jeigu Panevėžys išgirstų nelinksmą nuosprendį.

2011 metų Europos čempionato organizacinio komiteto vykdomasis direktorius Mindaugas Špokas viliasi, kad panevėžiečiai spės rasti išeitį.

Galutinį sprendimą dėl čempionato grupių varžybų vietų „FIBA Europe“ turėtų priimti liepos mėnesį.  M.Špoką stebina tai, kad naujas arenas statę miestai visiškai negalvojo apie infrastruktūrą: „Kažkas pražiopsojo tai. Juk visi trys miestai – Šiauliai, Panevėžys ir Alytus – galėjo turėti sporto centrus su 120 vietų viešbučiais ir taip būtų išvengę galvos skausmo.“

Sausio pabaigoje Šiauliuose viešėję „FIBA Europe“ generalinis sekretorius Naras Zanolinas ir renginių vadovė Monika Puchner beveik 6000 žiūrovų vietų turinčią areną vadino viena geriausių Europoje.

Bet dėl viešbučių svečiai nepasakė nieko paguodžiamo. Dar neįrengtą „Brukliną“, taip pat „Medžiotojų užeigą“, „Šaulį“ ir „Šiaulių“ viešbučius apžiūrėję „FIBA Europe“ atstovai paragino šiauliečius greičiau apsispręsti.

„Mums svarbu ne žvaigždučių skaičius, o geriausios sąlygos sportininkams“, – tokią nuomonę svečiai išsakė Šiaulių vadovams. Iš pradžių svarstyta galimybė kreiptis į Vyriausybę ir prašyti 6 mln. litų paramos, kad verslininkai galėtų įrengti jau pastatytą viešbutį prie „Bruklino“ prekybos centro.

Ši miesto vadovų iniciatyva supykdė Šiauliuose jau veikiančių viešbučių šeimininkus – jie pareiškė, kad krepšininkų apgyvendinimo problemą galima išspręsti pigiau.

Šiaulių meras Genadijus Mikšys pripažino – dėl čempionato dalyvių apgyvendinimo iki šiol nenuspręsta.

„Šiuo metu svarstoma galimybė kreiptis į Ūkio ministeriją ir prašyti paramos per LINVEGA programą, – sakė meras. – Per šį projektą verslininkai gautų paskolos garantiją ir 50 proc. palūkanų.“

G.Mikšys pripažino, kad gegužę išrinkus naują „FIBA Europe“ vadovybę tikimasi pasiderėti dėl palankesnių sąlygų.

„Jeigu gautume leidimą apgyvendinti ne visas keturias komandas viename viešbutyje, o po dvi skirtinguose, problemų išsyk neliktų, – sakė meras. – Tikimės, kad po 2009 metų čempionato Lenkijoje aukštai pakeltą kartelę viešbučiams pavyks kiek nuleisti.“  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius