Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15

Kretingos gatvėms apšviesti – saulės energija

Į atsinaujinančią elektros energiją generuojančias saulės elektrines investuojanti Kretingos rajono savivaldybė skaičiuoja, kad tam skirtos Aplinkos projektų valdymo agentūros subsidijos bei rajono savivaldybės biudžeto lėšos atsipirks per ketverius ar penkerius metus. Tuo metu rajono savivaldybės įstaigoms pigesnė bei ekologiška elektros energija jau tiekiama ar netrukus bus pradėta tiekti ne tik iš nuosavų, ant pastatų stogų įrengtų jėgainių, bet ir iš išsigytų saulės elektrinių kituose šalies rajonuose veikiančiuose saulės jėgainių parkuose.
Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka
Nuo sausio pabaigos Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka turi savo nuosavą, 135 kW galios saulės elektrinę Kėdainių rajono Avilių kaime veikiančiame saulės jėgainių parke. / Kretingos raj. savivaldybės nuotr.

Tuo metu rajono savivaldybės įstaigoms pigesnė bei ekologiška elektros energija jau tiekiama ar netrukus bus pradėta tiekti ne tik iš nuosavų, ant pastatų stogų įrengtų jėgainių, bet ir iš išsigytų saulės elektrinių kituose šalies rajonuose veikiančiuose saulės jėgainių parkuose.

Kretingos rajono savivaldybės mero Antano Kalniaus teigimu, nuo praėjusių metų liepos elektros energiją jau gamina ant „Kretingos šilumos tinklų“ katilinės stogo sumontuota 41,28 kW galios saulės elektrinė. Dar dvi saulės elektrinės – 63,7 ir 62,9 kW galios – šiemet bus įrengtos ant Kretingos Marijono Daujoto progimnazijos ir Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos stogų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos M. Valančiaus biblioteka
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos M. Valančiaus biblioteka

„Saulės elektrines galime įrengti ne ant visų savivaldybės ar jos įstaigų valdomų pastatų. Todėl yra investuojama ir į nutolusių jėgainių įsigijimą. Pavyzdžiui, nuo sausio pabaigos Kretingos Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka turi savo nuosavą, šimtas trisdešimt penkių kilovatų galios saulės elektrinę Kėdainių rajono Avilių kaime veikiančiame saulės jėgainių parke. Kiek tiksliai bibliotekai pavyks sumažinti išlaidas elektros energijai, paaiškės šių metų pabaigoje, tačiau skaičiuojama, kad bendrai investicijos į atsinaujinančią energetiką generuojančias elektrines atsipirks per ketverius ar penkerius metus“, - sako A. Kalnius.

Planuojama, kad jau kitąmet pigesnė bei ekologiška elektros energija bus naudojama ir Kretingos gatvių apšvietimui. Tam taip pat numatoma įsigyti nutolusią saulės elektrinę. Analogišku būdu saulės energiją ketinama tiekti ir pagrindiniam Kretingos rajono savivaldybės administracijos pastatui. Savo nuosavą nutolusią saulės elektrinę ketina įsigyti ir bendrovė „Kretingos vandenys“.

Į nuosavų saulės elektrinių įrengimą ar nutolusių jėgainių įsigijimą Kretingos rajone investuojama pasinaudojant Aplinkos projektų valdymo agentūros skiriamomis subsidijomis. Rajono savivaldybės prisidėjimas prie šių investicijų per kelerius metus bendrai sieks beveik 175 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius