-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 21

Kritinis G.Nausėdos ir G.Landsbergio susikirtimas: „Žygio draugo“, E.Bajarūno istorijos ir „valstybininkų“ šešėliai

Trukt už vadžių – vėl iš pradžių. Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija (URM) dar kartą susikirto dėl ambasadoriaus – šįsyk niekaip neranda sutarimo dėl kandidatūros į mūsų diplomatinės atstovybės Lenkijoje vadovus. Svarbus postas tuščias nuo rugsėjo, skelbti du konkursai, bet jų metu atrinkti diplomatai, kaip aiškino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, neįtiko prezidentui Gitanui Nausėdai (neoficialiai kalbama, kad tai Giedrius Puodžiūnas ir Laimonas Talat-Kelpša). Esą valstybės vadovas teikė ir savo kandidatą, bet tas žmogus atsisakė. Prezidentūros atstovai prabilo ir apie „valstybininkų klano“ įtaką. Politikų vertinimu, situacija nepriimtina – Lenkija strateginė partnerė, ten pasikeitė vyriausybė, su kuria reikia megzti kontaktus ir derinti pozicijas, ypač – vykstant karui Ukrainoje.
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dabartinis konfliktas tarp G.Nausėdos ir G.Landsbergio dėl svarbių diplomatinių paskyrimų – ne pirmasis.

Anksčiau sankirtų ir ilgų ginčų būta dėl ambasadoriaus Lietuvos atstovybėje Europos Sąjungoje skyrimo.

G.Nausėdai netiko buvusių užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrų Lino Linkevičiaus bei Raimundo Karoblio, kuriems, prezidentūros terminais, reikėjo atšalti, kandidatūros.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė ir Raimundas Karoblis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė ir Raimundas Karoblis

Taip pat – ir konservatorių siūlyto laikinai šiai atstovybei vadovavusio, dabar užsienio reikalų viceministru paskirto Simono Šatūno kandidatūra.

Konservatorių filtro tąsyk nepraėjo prezidento siūlymai į šias pareigas skirti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, talkinusį jam prezidento rinkimų kampanijos metu, ir šalies vadovo patarėją Sigitą Mitkų.

Dabartinis susikirtimas dėl būsimo ambasadoriaus Lenkijoje, politikų ir politologų nuomone, itin skausmingas, atskleidžiantis ir gilumines tarpinstitucinio bendradarbiavimo problemas.

Lenkija – Lietuvos strateginė partnerė, mūsų regiono geopolitinė situacija dėl karo Ukrainoje – sudėtinga, reikia telkti europinę paramą Rusijos užpultai šaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius