Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

Krizės tyrėjai tarsis, ar siųsti klausimus prezidentei

2009 metų ekonominės krizės priežastis analizuojantis Seimo Biudžeto ir finansų komitetas šią savaitę apibendrins liudijimus ir spręs dėl tolesnės tyrimo eigos.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Komiteto pirmininkas „valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas BNS teigė, kad parlamentarai apsispręs, ar teikti klausimus prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Pasiūlysiu kreiptis, pasiūlysiu vieną kitą klausimą ir apsispręsime, ar tinka, ar netinka apskritai kreiptis, ir jeigu nuspręsime, kad reikia, kreipsimės. Gal vieną kitą dieną paredaguosime tuos klausimus, gal dar vieną posėdį padarysime galutiniam jų suformulavimui“, – BNS teigė S.Jakeliūnas.

Komitetas trečiadienį taip pat apibendrins ir įvertins išklausytus liudijimus, kuriuos teikė krizės metais įvairias aukštas pareigas valstybės institucijose ir komerciniuose bankuose ėję asmenys.

„Žiūrėsime, ar jie (liudijimai – BNS) pakankami, ar surinkome pakankamai informacijos, kad galėtume atsakyti į Seimo suformuluotus klausimus. Gal bus pasiūlymų ką nors dar papildomai pasikviesti, apklausti, nors, mano manymu, tos informacijos jau yra pakankamai“, – teigė jis.

S.Jakeliūnas įsitikinęs, kad vasario pabaigoje ar kovo pradžioje komitetui jau turėtų būti pristatytas pirmasis tyrimo išvados projektas.

„Rekomendacijas dar reikia suformuluoti. Tai bus sudėtingas darbas“, – sakė komiteto vadovas.

Anot jo, viena iš rekomendacijų galėtų būti, kad sunkmečiu atsakingas pareigas netinkamai ėję asmenys neturėtų dabar užimti aukštų pareigų valstybės institucijose.

„Ar žmonės, kurie netinkamai atliko savo pareigas, gali toliau eiti svarbias pareigas čia, Lietuvoje, ir užsienyje? (...) Ta pareigūnų atsakomybė būtų ne baudžiamoji, bet moralinė. (...) Dabar žmonės, kurie turi kompetenciją ir nebijo ją rodyti, yra užpečkyje, o neprisiėmė atsakomybės ir plaukę pasroviui“, – BNS kalbėjo S.Jakeliūnas.

S.Jakeliūnas minėjo Europos Audito Rūmų narį socialdemokratą Rimantą Šadžių, 2007–2008 metais buvusį finansų ministru, ir valstybės kontrolieriaus pavaduotoją Audrių Misevičių, jis 2004–2013 metais dirbo Lietuvos banko valdyboje ir buvo atsakingas už finansinių institucijų priežiūrą.

S.Jakeliūnas norėtų, kad prezidentė pasiaiškintų dėl A.Misevičiaus skyrimo valstybės kontrolieriaus pavaduotoju.

15min nuotr./Audrius Misevičius
15min nuotr./Audrius Misevičius

S.Jakeliūnas, be kita ko, neatmeta galimybės Seimo prašyti pratęsti tyrimą: „Gali būti, nes informacijos labai daug“.

Anot jo, dar vienas parlamentinis tyrimas gali būtų pradėtas dėl Ūkio banko žlugimo aplinkybių ir valstybės dėl to patirtų nuostolių.

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti ir išvadas Seimui pateikti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius