-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 15

Kruonio miške prisiminti Lietuvos laisvės gynėjai

Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Kruonio miške prisiminti Lietuvos laisvės gynėjai. Šilelyje ilsisi apie trys dešimtys pokaryje sovietų okupantų nužudytų ir užkastų partizanų.
Vėliava
Vėliava / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau dvidešimt šeštus metus vasario 15 d. į Kruonį suvažiuoja šimtai moksleivių, skautų, kudirkaičių, jaunųjų šaulių – po mišių eisena iš miestelio nusidriekia į mišką. Čia degantiems laužams ugnį iš Vytauto didžiojo karo muziejaus sodelio neša jūrų skautai.

1946 m. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, Kaišiadorių apylinkėse žuvo trispalvę Kruonio miestelyje planavę iškelti trys Didžiosios Kovos apygardos partizanai – Pranas Žukauskas-Šalmas, Stasys Lekavičius-Gulbinas, Jurgis Krušinskas-Žiedelis. Persikėlę Nemunu, jie pakliuvo į NKVD  pasalą – du partizanai žuvo, o, kaip teigė vietos gyventojai, sužeistas į koją Šalmas susisprogdino. Jų kūnai buvo sumesti Kruonio miestelio aikštėje, vėliau sovietų užkasti Kruonio miške.

Skaičiuojama, kad čia amžinojo poilsio atgulė apie trys dešimtys sovietų nužudytų partizanų, kovojusių už Lietuvos laisvę. Jiems atminti čia stovi mediniai kryžiai, o šįmet žuvusiems partizanams pastatytas ir paminklas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius