Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 15

Krūvos šiukšlių prie namų Dvarčionyse: jau užsiveisė kirmėlės, o vežėjai nemato

Vilniaus pakraštyje, Dvarčionyse, perpildyti konteineriai užsistovėjo. Tą liudija užsiveisusios kirmėlės, ką jau kalbėti apie nuo konteinerių sklindančią smarvę, nuolat erzinančią aplinkinius gyventojus. Tokių situacijų Vilniaus mieste po atliekų tvarkymo sistemos pertvarkos vis dar pasitaiko, nors sistemą administruojanti sostinės savivaldybės įmonė tikina, kad viskas normalizuojasi.
Konteineriai Dvarčionyse
Konteineriai Dvarčionyse / 15min skaitytojo Dainiaus nuotr.

Dvarčionyse esančios sodų bendrijos jau seniai tapo gyvenamųjų namų kvartalais, kur žmonės gyvena ištisus metus, o ne tik šiltuoju metų laiku. Todėl šiukšlių čia stovinčiuose konteineriuose prikaupiama tiek, kad iki gegužės 1-osios dukart per savaitę atvažiuodavę atliekų vežėjai visuomet turėdavo darbo.

Visada perpildyti

Po gegužės 1-osios, kai Vilniaus miesto savivaldybėje pereita prie naujosios tvarkos, situacija čia pasikeitė į blogąją pusę. Kaip 15min pasakojo Dvarčionyse gyvenantis Dainius, Juodvarnių sodų gatvėje pastaruoju metu žmones nuolat pasitinka tas pats vaizdas – perpildyti konteineriai, aplink klegantys paukščiai, besisukinėjančios benamės katės ir tvaikas. O priėjus arčiau matosi ir baltos kirmėlės, besiraitančios ant šiukšlių maišų ir pačių konteinerių.

VIDEO: Krūvos šiukšlių prie namų Dvarčionyse – jau užsiveisė kirmėlės

„Net jeigu dabar išvežė, tai iš esmės problemos neišsprendžia. Kažkada mūsų soduose vežė šiukšles viena įmonė, paskui sodų bendrijos pirmininkas susitarė su kita, buvo žmogus, kuris tvarkydavo, tai jau arti metų šitas reikalas buvo visiškai civilizuotas, šiukšlės išvežtos. Veždavo dukart per savaitę, būdavo švaru ir gražu, nebuvo jokios problemos, labai civilizuota kaip Vakaruose“, – nelinksmai šyptelėjęs kalbėjo Dainius.

Dabar situacija pasikeitė kardinaliai, teigė gyventojas. Šiukšlių krūvos kaupiasi nuolat, vežamos jos kartą per savaitę, tačiau net ir po išvežimo konteineriai vėl labai greitai užsipildo. „Šiukšlių kiekis nesumažėjo, veža rečiau. Dabar atsirado tų sodininkų, kurie nuolat negyvena, bet pavasarį, vasarą būna. Taip kad šiukšlių dar daugiau. Kai pamačiau tas knibždančias kirmėles, tai jau visai pakraupau“, – piktinosi gyventojas.

Skundai – pavieniai

Dabar atsirado tų sodininkų, kurie vasarą būna. Taip kad šiukšlių dar daugiau. Pamačiau tas knibždančias kirmėles, – piktinosi Dainius.

Vilniaus savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) tikina, kad situacija gerėja. Esą sulaukiama tik pavienių skundų.

„Skundą užregistravome ir perdavėme šios zonos mišrių komunalinių atliekų vežėjui UAB „Ecoservice“. Vežėjas patikino, kad dar šiandien (ketvirtadienį – red. past.) susikaupusios atliekos bus išvežtos. Taip pat mūsų Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus darbuotojas nuvyko nurodytu adresu, užfiksavo ir įformino šį pažeidimą, už kurį atliekų vežėjui bus pritaikytos sutartyje numatytos sankcijos. Atsiprašome gyventojų už patirtus nepatogumus“, – 15min teigė VASA Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus vadovas Mantas Baltrušaitis.

Jis taip pat patikino, kad bendra atliekų tvarkymo situacija Vilniaus mieste normalizavosi. „Pavienių skundų dėl laiku neaptarnautų konteinerių vis dar sulaukiame, tačiau jų yra santykinai nedaug. Kaip aiškina vežėjai, tokių atvejų pasitaiko dėl to, kad trūksta informacijos apie konteinerių laikymo vietas, nesutampa nurodyti adresai su konteinerių pastatymo vietomis, gyventojai laiku neišstumia savo turimų konteinerių, kai kuriais atvejais sunkiasvorėms mašinoms labai sunku privažiuoti iki aptarnavimo vietų, jos užstatytos automobiliais, užtvaromis“, – apie priežastis, kodėl per pusantro mėnesio atliekos vis dar nėra vežamos itin tvarkingai, sakė M.Baltrušaitis.

Registruoja ir gyventojų pažeidimus

Mieste registruojama daug pažeidimų, susijusių su netinkamai atsikratomomis atliekomis, – sakė M.Baltrušaitis.

Jo teigimu, VASA Kontrolės skyrius fiksuoja ne tik vežėjų, tačiau ir gyventojų bei įmonių daromus atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus: „Mieste registruojama daug pažeidimų, susijusių su netinkamai atsikratomomis atliekomis. Į mišrių komunalinių atliekų konteinerius ar šalia jų yra nuolat metamos didžiosios (baldai, langai, padangos), statybinės, žaliosios, pavojingos atliekos. Tokias atliekas draudžiama mesti į mišrių komunalinių atliekų, antrinių žaliavų ir kitus šioms atliekoms neskirtus konteinerius ar palikti šalia jų. Komunalinių atliekų turėtojai didelių gabaritų atliekas gali nemokamai priduoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Kviečiame gyventojus pastebėjus, kad atliekos nebuvo išvežtos laiku, daromi atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimai, apie tai informuoti mūsų Klientų aptarnavimo skyrių trumpuoju telefonu 1895 arba elektroniniu paštu rinkliava@sivasa.lt.“

Naujoji atliekų išvežimo ir tvarkymo sistema Vilniuje pradėjo veikti gegužės 1 dieną. Pačioje pradžioje sostinės gyventojai susidūrė su daugybe iššūkių, kai šiukšlės nebuvo išvežamos, vežtos ne laiku, konteineriai persipildė. Tiek Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, tiek VASA direktorius Rimantas Juknevičius, tiek atliekų vežėjai žadėjo, kad jau netrukus tokių sunkumų nebebus, bet esą reikia laiko, nes keitėsi vežėjai, miestas suskirstytas į atskiras zonas.

Gyventojai bei įmonės jau turėtų gauti ir pirmąsias sąskaitas už atliekų vežimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius