Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 09

Kryžių kalno vienuolyne pagerbtas popiežius Jonas Paulius II

Šeštadienio popietę Kryžių kalno vienuolyno koplyčioje buvo surengta šventė, skirta palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečiui paminėti. Šventės metu sakralinės muzikos kūrinius atliko kamerinis ansamblis „Ars Vivo“, vadovaujamas Sigito Vaičiulionio, Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė bandė prisibelsti į susirinkusiųjų širdis, skaitydama Popiežiaus laišką menininkams.
Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas
Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas / Jolantos Grubliauskaitės/„Šiaulių naujienos“ nuotr.

Vienas šventės iniciatorių Šv. Kazimiero ordino Šiaulių apskrities komtūras Kazimieras Celestinas Alminas, pristatydamas pagrindinį šventės organizatorių S. Vaičiulionį, pabrėžė, kad šis 1992 metų pavasarį lankydamasis Vatikane asmeniškai pakvietė Joną Paulių II į Kryžių kalną. Tais metais maestro S. Vaičiulionio vadovaujamas valstybinis kamerinis choras „Polifinija“ dalyvavo Italijoje vykusiame festivalyje. Grįždamas iš jo S. Vaičiulionis pateko į Popiežiaus priėmimą. Jis prisimena, kad Šv. Petro ir Povilo bazilikoje vykusiame popiežiaus priėmime „Polifonija“ sugiedojo ne vieną giesmę ir sugebėjo į save atkreipti dėmesį. „Priėmimo pabaigoje Popiežius ėjo per aikštę, sustodamas keliose vietose, ir priėjo prie mūsų“, – pasakojo S. Vaičiulionis. Pasinaudodamas proga, maestro pakvietė Joną Paulių II į Kryžių kalną.

Po vizito padovanojo kryžių

Jolantos Grubliauskaitės/„Šiaulių naujienos“ nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas
Jolantos Grubliauskaitės/„Šiaulių naujienos“ nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas

Daugiau nei po metų, 1993 metų rugsėjo 7 dieną, Popiežius apsilankė Kryžių kalne. Čia jis meldėsi,

aukojo šv. Mišias prie kalno pastatytoje koplyčioje, kreipėsi į žmones. „Iš tiesų 1993-iaisiais metais Lietuva išgyveno labai sunkų laikotarpį. Buvo Rusijos blokada, neturėjome išteklių, todėl Popiežiaus apsilankymas mums buvo lyg Dievo palaima. Prisimenu, žmonės atvyko čia, pasiklojo pledus, prisėdo ir laukė. Tas laukimas tada buvo pats brangiausias. Tai buvo ne tik įvykis, bet ir iššūkis Lietuvai, nes mes pirmieji iš Sovietų sąjungos atskilusių valstybių gavome garbę sutikti Popiežių“, – prisiminimais dalijosi Šiaulių miesto savivaldybės meras Justinas Sartauskas.

Jonui Pauliui II šis vizitas įsirėžė atmintin – Kryžių kalną, kaip ypatingą, nepakartojamą šventovę, į kurią verta keliauti iš bet kurio pasaulio krašto, jis vėliau primindavo įvairiomis progomis. „Jo atvykimas buvo toks mielas, kad praėjus beveik metams po apsilankymo jis padovanojo mums kryžių, kurio apačioje yra įrašas „Dėkoju jums, lietuviai, už šią nuostabią Kryžių kalno žemę, kurioje atsispindi begalinė dievo meilė. Kryžius yra meilės simbolis“, – sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Šiandien Kryžių kalne tebestovi Jono Pauliaus II atsiųstas krucifiksas. Ties šiuo kryžiumi dažnai pradedamos ir baigiamos piligriminės eisenos.

Šiaulių vyskupas priminė susirinkusiems, kad jau kitąmet popiežius bus paskelbtas šventuoju, o Kryžių kalno koplyčia, kurioje prieš dvidešimtmetį Jonas Paulius II aukojo šv. Mišias, bus atnaujinta.

Skaitė Popiežiaus laišką menininkams

Jolantos Grubliauskaitės/„Šiaulių naujienos“ nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas
Jolantos Grubliauskaitės/„Šiaulių naujienos“ nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Kryžių kalną 20-mečio minėjimas

Pasidaliję gražiais prisiminimais apie Popiežių ir jo vizitą Lietuvoje šventės dalyviai galėjo paklausyti daugiau nei valandą trukusios kamerinio ansamblio „Ars Vivo“ sakralinių kūrinių programos. Pertraukėlių metu aktorė N. Bėčiūtė susirinkusiems skaitė Popiežiaus laišką menininkams.

„Ši idėja mums su S. Vaičiulioniu kilo per praėjusias Kalėdas. Šnektelėjau, kad turiu Jono Pauliaus II laišką menininkams, paskelbtą 1999 metais. Pasidomėjau, ar jis ką nors yra girdėjęs. Tiksliai nepasakysiu, kuriais metais Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius buvo išsiuntinėjęs meninėms organizacijoms, tarp jų ir Šiaulių dramos teatrui, kvietimą susitikti Šiluvoje ir aptarti šį Popiežiaus laišką. Gaila, bet menininkų susirinko labai mažai“, – apie idėjos gimimą pasakojo aktorė.

N. Bėčiūtė tikino, kad skaityti šį ilgą laišką – nelengva užduotis, tačiau Popiežiaus žodžiuose ji atrado kažką savo, todėl norėjo jį paviešinti. „Taip jau yra, kad žmonės patys pasirenka skaityti tai, kas labiausiai patraukia jų dėmesį, kas yra arčiausiai širdies, kas labiausiai sujaudina. Aš paėmiau mažiau religinio teksto, bet daugiau pabrėžiau menininko moralę ir atsakomybę. Man ši Popiežiaus mintis pasirodė labai svarbi, tačiau kažkodėl dar niekieno negvildenta“, – sakė aktorė N. Bėčiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius