Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

KT gilinsis į ligos pašalpų skyrimo peripetijas

Konstitucinis Teismas (KT) aiškinsis, ar Vyriausybė nepažeidė Konstitucijos, nustatydama, kad ligos pašalpos skiriamos tik tada, jeigu dėl jų į "Sodrą" kreipiamasi per šešis mėnesius nuo ligos pabaigos ir jos mokamos ne ilgiau kaip už vienerius metus.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

KT priėmė nagrinėti atitinkamą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo prašymą.

Pastarasis teismas įsitikinęs, kad teisės aktuose negali būti tokių jos teikimo sąlygų ir apribojimų, kurie dėl formalių priežasčių visiškai paneigtų žmogaus teisę gauti paramą.

Teismo teigimu, teisės aktuose buvo ir yra numatyta jokiu terminu neapribota galimybė pakeisti anksčiau išduotą medicininę pažymą nedarbingumo pažymėjimu, kuris yra pagrindas ligos pašalpai išmokėti.

Ligos pašalpos nemokėjimas, vadovaujantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų ginčijamu punktu, jei nedarbingumo pažymėjimo žmogus negalėjo gauti laiku ne dėl jo kaltės, bet dėl objektyvių, svarbių priežasčių, teismo nuomone, kelia abejonių dėl šio punkto atitikties Konstitucijai.

Dabar Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatai nustato terminą, kuriam pasibaigus asmuo nebetenka teisės gauti ligos pašalpą. Nustatytas ir maksimalus laikotarpis, už kurį ligos pašalpa gali būti skiriama.

Tačiau Lietuvos vyriausiojo administracinio teismas šiuose nuostatuose pasigedo išimčių - esą nenumatyta galimybė atnaujinti ar pratęsti nurodytų pašalpos skyrimo terminų, todėl suabejojo, ar šie terminai nėra naikintini ir atitinka Konstituciją.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismas akcentuoja, kad Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas yra nustatęs sąlygas, kurioms esant ligos pašalpa nemokama, tačiau joks terminas, kuriam suėjus ligos pašalpos gali būti neskiriamos ir nemokamos, nenustatytas.

Įstatyme, anot teismo, taip pat nėra numatyta, kad Vyriausybė yra įgaliota nustatyti kitas, papildomas ligos pašalpos nemokėjimo sąlygas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas kreiptis į KT nutarė nagrinėdamas administracinę bylą pagal policijos pareigūno skundą dėl atsisakymo išmokėti jam ligos pašalpą.

Bylą inicijavęs Lietuvos gyventojas dėl eismo įvykio metu patirtų sužalojimų buvo paguldytas į ligoninę stacionariam gydymui, bet buvo įtariama, kad patirtoms traumoms įtakos galėjo turėti neblaivumas, todėl jam buvo išduotos medicininės pažymos, o ne pašalpas garantuojantys nedarbingumo pažymėjimai.

Vėliau dėl eismo įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Nenustačius, jog patirtai traumai įtakos turėjo neblaivumas, medicininės pažymos buvo pakeistos į nedarbingumo pažymėjimus. Asmuo kreipėsi į administracinį teismą, nes Pakruojo rajono policijos komisariatas, vadovaudamasis tuo, kad yra paleisti terminai, nustatyti ginčijamose nuostatose, netenkino jo prašymo išmokėti ligos pašalpą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius