-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 15

KT Seimo narių kūrybinei veiklai nepritarė

Konstitucinis Teismas (KT), ketvirtadienį skelbęs išaiškinimą dėl galimybės parlamentarams sumažinti atlyginimus, tarė žodį ir dėl Seimo narių papildomos veiklos.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

KT pabrėžė, jog kūrybinė veikla sietina su siekiu sukurti mokslo, technikos, kultūros ar meno kūrinį, o atlikdamas tokią veiklą Seimo narys turi paisyti savo kaip tautos atstovo statuso.

„Seimo narys įgyvendindamas kūrybinės veiklos laisvę turi paisyti Seimo nario, kaip tautos atstovo, konstitucinio statuso ir iš jo kylančių teisinių, etinių imperatyvų, tarp jų – vengti viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktų“, – rašoma KT ketvirtadienį paskelbtame išaiškinime.

Tuo metu klausimo dėl Seimo narių kūrybinės veiklos Seimo pirmininko prašyme išaiškinti kai kuriuos KT nutarimus nebuvo – buvo prašyta išaiškinti tik 1999 metų lapkričio 9 dienos bei 2006 metų kovo 28 dienos nutarimus, kuriais numatyti Seimo narių atlyginimo klausimai. Dėl Seimo nario mandato nesuderinamumo su jokia kita veikla, kaip tik kūrybine, KT nutarimą skelbė 2004-ųjų liepos 1 dieną.

Pagal įstatymą, Konstitucinis Teismas savo nutarimą oficialiai aiškina pagal dalyvavusių byloje asmenų, kitų institucijų ar asmenų, kuriems jis išsiųstas, prašymą, taip pat savo iniciatyva.

Nors KT jau yra paskelbęs dėl to nutarimą, pastaruoju metu vėl kilo diskusija, kas laikytina kūrybine veikla, išaiškinimo šiuo klausimu prašoma ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos. Toks išaiškinimas pasirodė esąs reikalingas, kai kai kurie į Seimą išrinkti pramogų verslo atstovai neatsisakė mokamų koncertų, būta atvejų, jog ir plenarinių posėdžių metu.

Etikos sargų akiratin papuolė Tautos prisikėlimo partijos narė Donalda Meiželytė Svilienė, išaiškėjus, jog gruodžio 22 dieną, kuomet Seimas posėdžiavo iki vidurnakčio, ji vedė privatų renginį, parlamentarė pripažino, jog remiantis anksčiau pasirašytais kontraktais dainuoti privačiuose vakarėliuose jai teko keliskart.Gruodžio pradžioje Seimo etikos sargų akiratin buvo patekusi kita TPP narė Ingrida Valinskienė. Ji lapkričio pabaigoje koncertavo privačios bendrovės „Eastcon AG LT“ renginyje sostinės „Siemens“ arenoje.

Etikos sargams užkliuvo ir nebe pirmą kadenciją Seime dirbantys konservatorius Egidijus Vareikis bei liberalcentristas Arminas Lydeka, nes parlamentarai, tvirtindami, esą tai yra kūrybinė veikla, neatsisakė dėstytojo darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius