Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 05

KT: sprendžiant dėl leidimo ginklui turi būti vertinama individuali situacija

Šiuo metu galiojantis draudimas teistam asmeniui įsigyti ginklą, net kai pasibaigęs jo teistumas, prieštarauja Konstitucijai, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Anot jo, pažeidžiamas konstitucinio proporcingumo principas, kai nesudaroma galimybė, praėjus tam tikram laikui po nusikaltimo padarymo, iš naujo įvertinti kiekvieno asmens situaciją ir nuspręsti, ar tas asmuo kelia pavojų visuomenės saugumui, viešajai tvarkai ir ar jam gali būti išduotas leidimas turėti ginklą, ar ne.

KT skųsta norma, kad nepriekaištingos reputacijos asmeniu nelaikomas už tyčinį smurtinį nusikaltimą daugiau kaip trejų metų laisvės atėmimo bausme baustas asmuo. Toks asmuo negali įsigyti ir turėti B ir C kategorijų ginklų, jų šaudmenų.

Toks pat draudimas galioja ir asmenims, daugiau nei trejiems metams nelaisvės nuteistiems už disponavimą ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba karine įranga.

Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad įstatymų leidėjas privalo sudaryti prielaidas užtikrinti visuomenės saugumą ir viešąją tvarką, ginti žmogaus teises bei laisves, todėl jis gali nustatyti, kad teistiems asmenims kurį laiką, o padariusiems tam tikrus, pavyzdžiui, itin pavojingus nusikaltimus, ir niekada nebūtų išduodami leidimai ginklui.

„Konstitucinis Teismas pažymėjo ir tai, kad tokiu teisiniu reguliavimu turi būti sudaryta galimybė kiek įmanoma įvertinti individualią kiekvieno asmens situaciją“, – teigiama teismo pranešime.

Šio savo nutarimo įsigaliojimą KT atidėjo iki šių metų gruodžio 31 dienos, kad įstatymų leidėjai turėtų laiko parengti ir priimti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas.

Į KT dėl leidimų turėti ginklą išdavimo tvarkos kreipėsi Regionų apygardos administracinis teismas. Jis nagrinėjo piliečių skundus, kai policijos komisariatai atsisako išduoti leidimus ginklams net ir išnykus teistumui, nes pagal įstatymą toks asmuo nelaikomas nepriekaištingos reputacijos asmeniu, todėl negali įsigyti ir turėti B ir C kategorijų ginklų, jų šaudmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius