Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 07 09

KT spręs, ar akademinės etikos kontrolierius gali įpareigoti atimti mokslinį laipsnį

Konstitucinis Teismas (KT) priėmė nagrinėti prašymą ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja akademinės etikos kontrolieriui įstatymų suteikti įgaliojimai įpareigoti universitetą atšaukti sprendimą dėl mokslinio laipsnio suteikimo.
Konstitucinis Teismas skelbia nutarimą
Konstitucinis Teismas skelbia nutarimą / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šį prašymą pateikė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis bylą, kurioje buvęs KTU rektorius Petras Baršauskas ginčija Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos 2017 metų spalio sprendimą.

Tarnyba tuomet konstatavo, kad rengdamas habilitacinį darbą P.Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius Vigilijus Sadauskas nurodė VGTU atšaukti sprendimą dėl laipsnio P.Baršauskui suteikimo.

Į teismą kreipęsis P.Baršauskas mano, kad mokslinio laipsnio suteikimas yra sritis, priskiriama aukštųjų mokyklų autonomijai, todėl ją prižiūrint ši autonomija ribojama būti negali.

Tai, kad akademinės etikos kontrolierius gali įpareigoti aukštąją mokyklą atšaukti sprendimą dėl laipsnio suteikimo, jo manymu, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai nuostatai, jog aukštosioms mokykloms suteikiama autonomija.

Pareiškėjo manymu, tvarka dėl mokslo laipsnio atšaukimo turėtų būti lygiavertė laipsnio suteikimo tvarkai, tuo tarpu dabar kontrolierius sprendimus yra įgaliotas priimti vienasmeniškai.

P.Baršauskas monografiją Vilniaus Gedimino technikos universitete apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P.Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P.Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P. Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius