Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

KT vertins, ar galima iš teistų asmenų konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą

Konstitucinis Teismas (KT) vertins Baudžiamojo kodekso nuostatą, kuri leidžia iš turtinius nusikaltimus padariusių asmenų konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

KT pirmadienį pranešė, jog priėmė nagrinėti individualų konstitucinį skundą dėl Baudžiamojo kodekso nuostatų, susijusių su išplėstiniu turto konfiskavimu, atitikties pagrindiniam šalies įstatymui.

Pasak pranešimo, į KT kreipėsi už kyšininkavimą teistas asmuo, kuriam teismo nuosprendžiu buvo pritaikytas išplėstinis turto konfiskavimas.

Skunde nurodoma, kad Konstitucija įtvirtina teisę į nuosavybę, ir nors šį teisė nėra absoliuti, pagal dabartinį reguliavimą išplėstiniam turto konfiskavimui taikyti pakanka teismo abejonės dėl turto įsigijimo teisėtumo.

Pasak skundo, turtas gali būti konfiskuotas remiantis vien prielaida, jog galbūt buvo įgytas neteisėtai, nors jo sąsajos su nusikalstama veika nėra įrodytos, ir tai iš esmės leidžia nusavinti asmens turtą, kuris nebūtinai yra gautas neteisėtu būdu.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad išplėstinis turto konfiskavimas yra kaltininko turto ar jo dalies, neproporcingos kaltininko teisėtoms pajamoms, paėmimas valstybės nuosavybėn, kai yra pagrindas manyti, kad turtas gautas nusikalstamu būdu.

Turtas gali būti konfiskuotas iš asmens, kuris pripažintas padaręs apysunkį, sunkų arba labai sunkų tyčinį nusikaltimą, iš kurio turėjo ar galėjo turėti turtinės naudos, ir nepagrindžia didelės vertės, per 9,5 tūkst. eurų, turto įsigijimo teisėtumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius